Finalul fără vinovați al unui nou joc cu prea multe victime

SRI-Hellvig a propus o remiză în partida de killer-șah pe care a jucat-o SRI-Coldea cu clasa politică: a recunoscut protocoalele SRI-DNA, le-a denunțat, dar refuză să accepte natura lor ilegală. Comisia de control asupra activității SRI din Parlament va merge sau nu va merge până la izvorul acestei fărădelegi. După cum va proceda, vom înțelege în ce constă pacea Iohannis-Dragnea și de ce s-a pornit acest război ciudat, în care țânțarul părea mai periculos decât armăsarul. Semnele sunt, deocamdată, acestea: eu vă las să guvernați în liniște, dacă voi mă lăsați să rezolv cum vreau eu chestiunile pe care voi le-ați numit poliție politică.

Războiul are un inventar minim de victime, un procuror, un judecător, un fugar. Dar la o a doua cercetare a peisajului de după bătălie, dăm peste o lungă listă de victime politice. La o cercetare și mai amănunțită, apar victimele cu adevărat importante: drepturile și libertățile omului. Le vom restaura și ne vom opri din cercetări? Aici e aici. Vom fi sfătuiți să nu declanșăm acest scandal cu implicații diplomatice, la fel cum, după evenimentele din decembrie 1989, am fost ajutați să înțelegem că, dacă vom spune tot adevărul despre teroriștii care n-au fost teroriști, se vor supăra și Franța, și SUA, care promiseseră sovieticilor câmp liber de acțiune pentru răsturnarea lui Ceaușescu.

Ce s-a întâmplat mai apoi, după preluarea României de o echipă progorbaciovistă? N-am prea vrut să înaintăm pe calea ce ne ținea legați de Moscova, dar am avut noroc cu acel august 1991, când a început destrămarea URSS. Am stat pe loc până în 1996 și am făcut niște mișcări prooccidentale după aceea. Total negândite din punct de vedere economic. Eram orbiți de obsesia că politicul le rezolvă pe toate. Și ne-am trezit, prin 2004, într-un statut de colonie la mai mulți stăpâni. Regimul Băsescu a zis: Să ne fie stăpân doar licuriciul cel mare! Habar n-avea „economistul“ Băsescu că, din punctul de vedere al afacerilor, nu la Casa Albă ai de discutat, ci la marile multinaționale. Acestea și-au văzut de treabă și au luat ce era de luat: lemn, ciment, flotă, construcții navale, oțel, petrochimie, ape minerale etc.

Când ne-am făcut mai deștepți în cap, am văzut că nu era bine așa. Acum, mai la urmă, ne-am prins că Sistemul (DNA-SRI) lucra pentru interesele marilor corporații, cu sprijinul ambasadelor. Nu ne-am făcut însă suficient de deștepți în cap toți cei care n-avem pe umeri un dovleac. Liviu Dragnea a spus: Mă duc la Casa Albă să cer mai multă substanță economică în parteneriatul strategic. Exact când avea iluminarea aceasta, la Casa Albă venise un președinte certat cu interesele marilor corporații. N-aveai ce să-i ceri. Mai bine nu i-ai fi cerut nimic.

În fine, am avut un pic de vânzoleală care era să ne lase fără pic de democrație (Piața e mai tare, ce să-i faci?) și am ajuns la pacea de la Cotroceni. Ce va urma? Consultări politice în loc de referendum: mintea cea de pe urmă a… sasului! E bine și așa, dacă Iohannis va relua lucrul (bine făcut) la proiectul de țară și dacă acest proiect va ține seama de realități: nu mai există economii naționale; ceea ce în liberalismul clasic erau economiile naționale, acum sunt noduri din rețelele economiei globale; bătălia pentru aceste noduri cere un alt tipar de diplomație; noi încă nu avem și nu conștientizăm că avem nevoie de această reformă a competențelor diplomatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.