Finanțarea partidelor, undă verde de la Senat

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campanii electorale, însuşindu-și obiecţiile din cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost adoptat de plenul Senatului cu 105 voturi ”pentru”, o abţinere şi două voturi împotrivă.

Potrivit proiectului modificat de senatori, la propunerea lui Iohannis, termenul de restituire a împrumuturilor făcute de partide nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile și restituirea lor se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termen de 3 ani, se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea. Legea mai prevede că donaţiile primite de partide pentru cumpărarea unui sediu trebuie folosite doar în acest scop şi în cel mult doi ani, informează Digi 24.

De asemenea, s-a decis introducerea publicării în Monitorul Oficial şi a împrumuturilor, nu numai a donaţiilor.

În privinţa subvenţiilor acordate de la bugetul de stat pentru partide, se va păstra principiul, dar se va preciza că subvenţiile făcute partidelor de la bugetul de stat au statut de special.

Comisia parlamentară pentru modificarea legilor electorale a aprobat marţi cererea de reexaminare a preşedintelui.

„Am aprobat cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis cu privire la legea finanţării partidelor politice, toate punctele au fost aprobate în unanimitate în comisie. Cel mai important lucru este că am reglementat acea problemă a împrumuturilor semnalată de preşedinte. Problema care era semnalată era aceea că împrumuturile ar fi putut prin nerestituire să se constituie în subvenţie mascată şi împrumuturile în numerar erau un pericol de reprezenta un fel de spălare de bani. Am reglementat aceste lucruri prin introducerea unor termeni foarte fermi de restituire a împrumuturilor de maximum trei ani şi obligativitatea ca toate împrumuturile, indiferent de sumă, să se facă numai prin transfer bancar pentru a se putea verifica existenţa sumei respective”, a spus preşedintele comisiei, Mihai Voicu.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.