Fiscul s-a pus pe capul comercianților: Adaos mic ori amendă

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a sancţionat, în urma verificărilor din perioada 1-8 noiembrie 2023, două lanţuri de magazine din Bucureşti cu amenzi totale de două milioane lei pentru depăşirea cotei de adaos comercial, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală printr-un comunicat.

„Direcţia generală antifraudă fiscală (DGAF) continuă verificările privind modalitatea de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Ca urmare a verificărilor efectuate în perioada 01-08 noiembrie 2023, inspectorii antifraudă au sancţionat două din principalele lanţuri de magazine de comerţ cu amănuntul din Bucureşti, cu amenzi în valoare totală de 2.000.000 de lei, pentru depăşirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la telemea, mălai, ulei, ouă şi pâine”, se menţionează în comunicat.

Totodată, un distribuitor din Bucureşti a fost amendat cu 900.000 de lei pentru depăşirea cotei de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie al unor produse din categoria legumefructe.

Acţiunile de control la operatorii economici care comercializează/distribuie gama de produse ce intră sub incidenţa acestui act normativ vor continua la nivel naţional, subliniază ANAF.

La începutul lunii trecute, un mare retailer din domeniul comerţului de bunuri cu ridicata şi cu amănuntul care nu a respectat cota de adaos maximă de 20% a fost amendat de inspectorii antifraudă cu un milion de lei.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă.

„Guvernul a prelungit programul de limitare a adaosului comercial la unele alimente de bază şi adaugă noi produse în actuala listă. Valabilitatea programului a fost extinsă cu 90 de zile, respectiv până la data de 31 ianuarie 2024. Şi au fost adăugate următoarele: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi bere. Sunt menţinute, de asemenea, pe listă cele incluse iniţial şi cunoscute deja”, a preciza atunci Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Potrivit acestuia, o altă măsură care vine la pachet cu prelungirea acestei plafonări a preţurilor la alimente este impunerea unui adaos comercial de maximum 5% pentru produse agricole şi alimentare importate în cantităţi vrac.

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare fuseseră iniţial limitate, începând din 30 iulie, pentru o perioadă de 3 luni. Prima listă cuprindea: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Măsuri comuniste, disperate, pentru păcălit popoolimea înainte de alegeri.
    Doar amână deznodământul inevitabil:
    Falimentul Coloniei Eșuate, măRog…😪

  2. Cică au dat amenzi în țară celor de la Lidl, uleiul la bidon de 1 litru, e tot 8,99 lei, la magazinele market Berlin, uleiul cel puțin la fel că preț, tot la marketul Berlin laptele la cutia de 1 litru, depășește 7 lei, legumele sunt la fel că înainte de impunerea scăderii prețurilor, și toate sunt la fel de scumpe! Niciun produs din lista scăderii prețurilor nu e scăzut, toate preturile sunt la fel de mari că în pandemia covid! Nu e bășcălie, se aleg centrele comerciale care sunt controlate și amendate, cumva? Au lista cu ce trebuie și ce nu trebuie controlat de merg pe aceleași prețuri uriașe?

  3. Stai asa, Cotidianul e de acord cu profitul multinationalelor din vest care ne ucid poporul roman? Moaaaaa

  4. Bre, daca sunteti in Faliment de ce cumparati Armament american? Cine mama dracu va ataca daca nu bagati batzu prin gardul Rusiei? De ce dati bani Ucrainei ca sa ii prelungiti agonia?

  5. Eu, unu, nu vreau plafonarea preturilor la energie, la alimente. Nu vreau….Vreau sa vada toata lumea ca Economia Romaniei e varza….Vreau ca lumea sa plateasca preturi mari asa cum cer capitalistii…Fiecare e liber sa faca ce vrea, nu poate, nu cumpara…Asta e libertatea.

  6. Germania se confruntă cu un val de greve de genul pe care țara probabil nu le-a mai văzut din anii 1990. Există o mare nemulțumire în rândul populației active. Inflația și creșterea bruscă a costului vieții pun, de asemenea, clasa de mijloc sub presiune economică.S-ar putea crede că, având în vedere aceste circumstanțe nefavorabile, cancelarul și ministrul Economiei ar trebui să se grăbească de la o întâlnire de criză la alta. S-ar putea crede că mass-media germană privește cu îngrijorare țara care se scufundă din ce în ce mai adânc în recesiune și care acum este zguduită de un val de greve. În nici un caz ! Politica și mass-media sunt diversiuni cu orice preț.

    Este scandalos câtă energie pot risipi așa-zisele elite ale unei societăți pentru a distrage atenția de la problemele reale ale statului. Este scandalos să vezi cât de complezenți și aroganți își pun aceste așa-zise elite propriile interese deasupra celor ale oamenilor statului. Christopher Clark a vorbit despre „somnambul” în cartea sa despre Primul Război Mondial – acum suntem într-o situație similară în Europa – dar mai rău.
    https://lecourrierdesstrateges.fr/2023/11/09/en-pleine-recession-des-greves-massives-menacent-lallemagne-par-ulrike-reisner/

  7. Mercurialul dinainte de 1989(deja si dexul este nauc), vs.preturile speculative de astazi ?! Ce ar fi de ales ?!

  8. Daca nu-i controlezi, de ce nu controlezi multinationalele care fura romanii esti in cardasie cu ei. Daca-i controlezi iar nu-i bine, esti comunist.
    Suciti mai sunt romanii astia.

  9. Comunismul vine ca o manusa Romaniei. Bucurati-va de anii luminosi care vin! Sa va ajute Mos Gerila.

  10. Ciolacu nu este in fruntea inspectorilor ANAF ? Să ii bată cu plăcuțele de prețuri peste gura asemenea lui Piedone care le dădea cu pui congelați pe spinare ……:))))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.