Flacăra lui Adrian Păunescu

Vreme de aproape două decenii, Adrian Păunescu a marcat presa românească şi viaţa literară. Fenomenul Păunescu a dominat perioada 1970-1985. Atunci Păunescu era şi spectacol, şi apariţii editoriale, şi implicare politică, şi presă socială de mare anvergură. Cu concesiile politice obligatorii acelei vremi. La întoarcerea sa din SUA, unde fusese plecat cu o bursă de studii, Păunescu a preluat revista „Flacăra” şi a redeschis porţile jurnalismului ţinut sub obroc. Până la „Flacăra” lui Adrian Păunescu nu existau decât ziare de partid şi reviste obediente. Cu „Flacăra” a început cea mai frumoasă perioadă a presei din anii comunismului. Nici azi nu ştiu în ce măsură era doar victoria personală a spiritului năvalnic al lui Adrian Păunescu şi în ce măsură era şi rezultatul unei strategii extrem de abile. Mereu m-am întrebat dacă nu gândise cineva această supapă de eliberare a tensiunii sociale? Oricum, cu voie luată sau cu permisiunea stăpânirii, Adrian Păunescu a tutelat un gen de jurnalistică pe care n-o mai văzuserăm. Eram student când un exemplar al revistei, în primele ore după difuzarea în Cluj, se citea în două-trei camere cu 8-9 studenţi fiecare. Adică aproape 25-30 de cititori pe exemplar. Inundaţiile, ciobanii din Mărginimea Sibiului, apărarea lui Marin Sorescu, apărarea elevilor de la Botoşani, atacurile la abuzurile miliţiei, pledoariile pentru cauza unor oameni săraci şi nedreptăţiţi de sistem au făcut din „Flacăra” lui Adrian Păunescu şi din vocea poetului o tribună aproape imposibil de ignorat.

Dincolo de poetul şi de jurnalistul Adrian Păunescu a mai fost şi patriotul. În sensul impus de epocă, dar şi cu expresivitatea unui poet care s-a consumat adeseori pe versuri de ocazie. Adrian Păunescu a trăit poezia, chiar şi jurnalistica, cu înfrigurarea omului care îşi poate pierde ţara. Drama Basarabiei îl mişca până la lacrimi. Şi bătrân, şi bolnav, Adrian Păunescu era oricând gata să se înroleze pentru această cauză. Asta l-a şi făcut ca după 1990 să fie mai iubit la Chişinău decât la Bucureşti, semn că patriotul Adrian Păunescu a fost întotdeauna pe măsura poetului şi a jurnalistului.

Flacăra care l-a animat pe Adrian Păunescu a încălzit multe suflete de români aflaţi în uitare sau nedreptate şi i-a ajutat să se regăsească!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.