FMI vede negru în fața ochilor


Fondul Monetar Internaţional va reduce săptămâna viitoare previziunile privind creşterea globală, ca urmare a incertitudinilor care există la nivel internaţional, a declarat, joi, directorul general al instituţiei, Kristalina Georgieva, citată de agenţia EFE.

În plus, FMI semnalează că riscul de recesiune creşte şi că, inclusiv atunci când creşterea economică va fi pozitivă, senzaţia va fi de recesiune din cauza scăderii veniturilor reale şi a majorării preţurilor.

Într-un discurs la Universitatea din Georgetown (SUA), directorul general al FMI a afirmat că economia globală trece printr-o schimbare de paradigmă: de la una în care abundau predictibilitatea, cooperarea, inflaţia scăzută şi dobânzile reduse la o alta mai fragilă şi cu mari incertitudini.

Potrivit lui Georgieva, această nouă economie globală va trebui, de asemenea, să facă faţă unei mai mari volatilităţi, confruntărilor geopolitice şi dezastrelor climatice mai frecvente şi devastatoare.

Oficialul FMI s-a referit şi la creşterea riscurilor privind stabilitatea financiară, cauzate de rapida variaţie a preţurilor, nivelurile ridicate ale datoriei suverane şi preocupările determinate de lipsa de lichiditate în segmente cheie ale pieţei financiare.

Pentru a încerca o stabilizare a economiei, FMI a propus politicienilor şi autorităţilor din toată lumea să menţină lupta împotriva inflaţiei, să ducă la capăt o politică fiscală „responsabilă” care să-i protejeze pe cei vulnerabili şi să-şi unească eforturile pentru a ajuta pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare.

Potrivit Reuters, Kristalina Georgieva a anunţat joi că săptămâna viitoare FMI va înrăutăţi previziunile sale privind creşterea economiei mondiale în 2023, de 2,9%, din cauza riscului recesiunii şi al instabilităţii financiare, dar va menţine estimările pentru acest an la 3,2%.

Georgieva a atras atenţia că Perspectivele privind economia mondială s-au înrăutăţit, ţinând cont de şocul provocat de pandemie, de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de dezastrele climatice de pe toate continentele, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi.

Ea a apreciat că toate marile economii globale – Europa, China şi Statele Unite – se confruntă acum cu o încetinire, ceea ce afectează cererea pentru exporturi din ţările emergente şi în curs de dezvoltare, care deja sunt afectate de preţurile ridicate la alimente şi energie.

FMI estimează că ţările care reprezintă aproximativ o treime din economia mondială se vor confrunta cu cel puţin două trimestre consecutive de contracţie anul acesta sau anul viitor, a explicat Georgieva.

Per total, FMI se aşteaptă ca PIB-ul global să scadă cu 4.000 de miliarde de dolari până în 2026. Este aproximativ mărimea economiei Germaniei şi reprezintă „un pas înapoi semnificativ”, a adăugat şeful FMI.

Oficialul a afirmat că inflaţia rămâne extrem de ridicată, dar băncile centrale ar trebui să continue să răspundă decisiv, chiar dacă economia încetineşte. Măsurile fiscale adoptate ca răspuns la preţurile ridicate ale energiei ar trebui să fie ţintite şi temporare, a afirmat Georgieva. Oficialul a cerut un sprijin mai amplu pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare, deoarece ratele mai ridicate ale dobânzilor din economiile avansate şi aprecierea dolarului au dus la ieşiri de capital.

De asemenea, şeful FMI a cerut Chinei şi creditorilor privaţi să rezolve riscul adâncirii crizei datoriilor pe pieţele emergente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. E clar până în 2026 și cu rezerve până în 2030 !…pentru Iohannis traduc din română în română, ne v-a lua dracul!…scapă vine poate!…
    Ce ukraina mea mai vreți!…

  2. Moarte FMI !!!
    Adica, sa dispara si sa ramina o amintire cruda pentru umanitate !

  3. Nu am Incredere in FMI.
    Nu am Incredere in Isarescu.
    Nu am Incredere in Iohannis.
    Nu am Incredere in Gorghiu.
    Nu am Incredere in Ciolacu.
    Nu am Incredere in Ciuca.
    Nu am Incredere in SRI.
    Nu am Incredere in Armata.
    Nu am Incredere in Politie.
    Nu am Incredere in Justitie.
    Nu am Incredere in Doctori.
    Nu am Incredere in “IPS” Daniel.
    Nu am Incredere in Mainstream Media.
    Nu am Incredere in Mama.
    Nu am Incredere in Frati.
    Nu am Incredere in Surori.
    Nu am Incredere in Nevasta.
    Nu am Incredere in Fiu-meu.
    Nu am Incredere in Fiica-mea.
    Nu am Incredere in Prieteni.
    Nu am Incredere in Prosti.
    Nu am Incredere in Destepti.
    Nu am Incredere in Autobuz.
    Nu am Incredere in Tren.
    Nu am Incredere in Avion.
    Sa fie Clar:
    NU MAI AM INCREDERE IN NIMENI PE PAMINT, NICI MACAR IN MINE INSUMI !

  4. Dobitoaca asta vorbeste de bancile centrale si de politica lor. Minciuna pe fata, pentru ca toate bancile centrale fara exceptie, apartin acum familisi Rothschild care prin crima, inselaciune si coruptie a pus laba pe toate bancile centrale ale lumii, finantele lumii sunt gloabalizate 100% si sunt sub controlul discretionar si arbitrar al familiei Rothschild. Deci toate politicile bancilor centrale se supun deciziilor familiei Rothschild. Asa a rezistat o viata si Mugur Isarescu in functia de guvernator al BNR, datorita obedientei si slugarniciei care il caracterizeaza si probabil si datorita apartenentei la o rasa anume de guvernatori. Datorita politicii financiar bancare implementata de Isarescu in anii 90, Romania a fost jefuita de tot ce se construise bun in anii dictaturii comuniste. Cand jaful s-a terminat, ne-a fost si noua aruncat un os de ros, dar numai cu zgarci si fara carne.

  5. Cica piata derivatelor financiare, instrumentele alea practic frauduloase folosite de marile banci in 2007-2008 la marea criza financiara, au ajuns la valoarea de 1000 de trilioane de $, dupa ce prin 2020 era la vreo 500. Cand s-o sparge puroiul ala, o sa fie adevarata durere… ce predictii are Georgieva, e ca si cand ai pierdut o moneda de 50 de bani intr-un canal

  6. Las’ ca vine ea bombardeaua atomica si rezolva toate problemele: scade temperatura globala cu cateva (multe) grade, nu o sa mai fie sisteme politice pentru ca o sa fie anarhie, care pe care si lupta pentru supravietuire, nu o sa mai fie datorii intre state sau catre banci (acestea nu o sa mai existe) iar un sac de cartofi o sa conteze mult mai mult decat o caramida de bani. Daca politicienilor si finantistilor li s-a urat cu binele atunci o sa vada cum e si cu raul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.