Foști parlamentari care și-au recăpătat pensiile speciale

Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament, transmite Agerpres.

În perioada 1990 – 2012, Adrian Năstase a avut şase mandate de deputat, beneficiind de pensie specială. Alături de sute de foşti deputaţi şi senatori, el a pierdut anul trecut acest drept, motiv pentru care a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

„Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Secretariatul General al Camerei Deputaţilor invocată prin întâmpinare. Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr. 700/08.03.2021 şi dispune repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă pentru perioada 27.02.2021 – 9.06.2022. Respinge ca rămasă fără obiect cererea privind repunerea în plată a indemnizaţiei pentru perioada ulterioară datei de 10.06.2022. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei 1.190 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentate de onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare cererea de apel depunându-se la Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a. Pronunţată astăzi 06.10.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia tribunalului.

De menţionat că Tribunalul Bucureşti a fost nevoit să-i dea câştig de cauză lui Adrian Năstase, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Adrian Năstase nu este singurul fost parlamentar care îşi recapătă pensia specială. Şi alte nume importante au obţinut o decizie favorabilă la Tribunalul Bucureşti: Călin Popescu-Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Ruşanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi.

În februarie 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, însă pe 5 mai 2022 Curtea Constituţională a decis că legea este neconstituţională.

Între timp, sute de foşti deputaţi şi senatori au acţionat în instanţă Parlamentul pentru a-şi recâştiga pensiile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

23 de Comentarii

  1. INTR-O SOCIETATE NORMALA FIE EA SI DEMOCRATICA NU EXISTA „DREPTURI SPECIALE” . C.C.R DACA NU DA VERDICTUL CORECT SE POATE AUTODESFIINTA IN CEL MAI SCURT TIMP.
    CAND SUNT PUSE IN DISCUTIIE ASPECTE SOCIAL-ECONOMICE NU ACTIONEAZA DECAT DREPTUL COMUN.
    PENSII SPECIALE = JAF NATIONAL .

  2. Si fostii puscariasi primesc pensii speciale! Nu e caz unic si este debutul pentru a merge in judecata sa primesca pensii speciale/nesimtite pentru ca au distrus tara si calcat definitiv pe jugulara cetatenilor care traiesc in Romania!

  3. Dupa ce atingi o anumita bogatzie nu te mai saturi. Lege a naturii? Exista o vorba veche ” batranetze coaie cretze” fara a ma lua de coitul latinesc.

  4. Am tot scris de m-am săturat si s-au ștres literele de pe tastatură:clasa liderilor politici NU generează un leadership al”nostru” ci ei aderă la o altă clasă, europeană, croită de Schwab&co. comportându-se ca o PUTERE DE OCUPAȚIE ceea ce si sunt, si confirmă asta cu fiecare ocazie.Ei sunt un cerc închis, dincolo de toate animozitațile interne, și vor rămâne așa, indiferent de ce mimează.Cu cât veți înțelege asta mai devreme, cu atât mai bine, pentru că clasa politică este autonomă în raport cu electoratul.Doar desființarea în cea mai mare parte a ei si organizarea pe criterii interne de performanță a domeniilor de activitate va schimba asta.Până atunci, jelaniile sunt degeaba.Nu se va schimba nimic în bine, precum observați.Țări ca Polonia, Ungaria sau Cehia, sunt accidente care nu se vor întâmpla României iar trendul e acelasi în tot occidentul.

  5. Conceptul de „pensie specială” este peiorativ. Orice drept la pensie derivă din legislația muncii şi nu din bunăvoinţa sau lipsa de bunăvoință a celor care nu sunt -încă- pensionari sau care şi-au făcut o a doua profesie din atacarea acestei categorii profesionale. Că unii pensionari au avut profesii cu un specific aparte, cum sunt şi demnitarii, este un adevăr care poate fi criticat de oricine nu a fost şi nici nu va fi vreodată demnitar iar în această categorie putem găsi căteva zeci de milioane pe când în cealaltă, câteva mii. Care este nedreptatea? Unde este ilegalitatea? Vor milioanele acestea să fie plătite la nivelul celor câteva mii sau invers, ori să facă schimb de locuri de muncă, de funcții, de atribuții, de salarii şi pensii sau ce vor? Plânge lumea după egalitarism iar câțiva „neisprăviți” se împotrivesc. Să le fie ruşine!

  6. Pensiile „revolutionarilor” care, paraziti, din cca. 200 buc. in 1989-1990 la razmerita, azi, s-au inmultit ca paduchii la 3 milioane, cu patalamale date pe shest – de 32 ani continuu, si nu se mai termina: amante, membri din partide, amici de pahar, vecini, smenari, nasi, fini, s-au cuplat la Bugetul Statului parazitii de ‘revolutionari”, care, nu exista in nici o Tara UE sau altundeva. In PNRR-ul ala, sunt excluse pensiile „revolutionarilor”, caci, aceasta categorie de cetateni paraziti, nu exista nici in Rusia, nici in Coreea de Nord, nici in Cuba comuniste.

  7. CCR la 5 mai a.c..a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională.
    Aceasta din cauza ca Parlamentul nu a respectat termenele procedurii de urgenta prev.de art.73/alin 3 din Constitutie „Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său.”
    Dupa opinia mea, Parlamentul trebuia sa refaca procedura (de urgenta sau generala)si sa inlature pensiile speciale ale acestora,ceea ce n-a facut si i-a repus pe acesti privilegiati in drepturi.
    Niciodata nu este prea tirziu,dar mai bine niciodata tirziu.

  8. Bulibasa asta din poza (misto, gadjo, ghiulu’ de haur de la mina dreapta, de un bun gust desavirsit ! unghia de la degetul mic e tot atit de mare ?), dorind sa pozeze in Tolstoi la Iasnaia Poliana nu reuseste din pacate sa arate decit ca un Nutu Camataru pe „domeniul” cu lei, crocodili si girafe ! …

  9. @Neoprogresistule, problema este abuzul de putere si conflictul de interese.Când abuzezi de poziția de legislator ca să-ți umfli pensia peste contributivitatea acceptata ca normă generală, îți acorzi un privilegiu, ceea ce te scoate”mai egal” decât ceilalți.Pe lânga faptul că, judecând după performanță, si ia exemplul celor 800.000.000 $cheltuite pe vaccine, ai produs pagube(si în cazul de față), si în nici un caz lucruri pentru care să pretinzi sa fii plătit.Să spunem că-ți duci masina la mecanic si o scoți pe șlep fără roți, baterie si scaune, și te pomenesti ca ai și o nota de plata peste reparația care n-a fost executată, ce părere ai avea.asa, ca un capitalist sadea ce ești, dacă pe deasupra ai mai fi și obligat s-o faci prin lege?Vezi tu, politica e un status quo revolut,toxic si inutil, dupa cum o dovedește în fiecare zi, si nu o meserie.Ca șofer, ai nevoie de examen psiho, ca politician, nu.Ca medic chirurg, esti asistat și corectat sau înlocuit daca o iei razna, ca politician, nu.Ca psiholog sau preot, esti „descărcat” periodic de colegi de breaslă sau tras pe dreapta daca nu mai faci față,ca politician, nu.Un artist e lovit la buzunar daca nu creaza valoare, la fel, un întreprinzător, mare sau mic.Un politician este scutit cvasicomplet de daunele pe care le crează chiar daca o face în beneficiul personal(si o face de atâtea ori) si nu răspunde decât dacă vreun coleg/grup îi vrea postul.Politica nu e o meserie, ci o pleașcă.Si, firește, o cale spre dictatura si război.Prveste Istoria și indică principala cauza de mortalitate prematură de-a lungul a 2000 de ani de Istorie Europeana, dintre care puțin peste 300 de pace.

  10. Ce ar fi fost daca toti francezii care au ridicat baricade pe strazile Frantei si au atacat Bastilia la 1789 ar fi cerut „certificat de revolutionar” ? Sau daca Ana Ipatescu, Robespierre si Danton ar fi facut greva foamei pentru spatii comerciale si transport gratis ? …

  11. Dacă Măciuca i-a salariu de naval de ce Năstase care e cu nspe clase mai sus să nu i-a specială?

  12. Prostia se plăteşte scump. Cu pensie specială. La fel şi vânzarea de ţară.

  13. Sper că nu eşti cel pe care îl ştie tot norodul însă după cum scrii, păreți a fi cel puțin rude. Data viitoare să scrii „i-ha” şi să faci cerere pentru pensie specială.

  14. Pentru atatea realizari pe care le-au facut acesti,, oameni speciali,,pentru tara,pentru poulatie nu pentru ei si familiile lor, eu cred ca ,,merita ,, aceste pensii speciale.O tara infloritoare,cu o economie dezvoltata,cu un nivel de trai ridicat al populatiei,cu un sistem sanitar de calitate,cu un sistem de invatamant performant, totul se datoreste acestor oameni deosebiti.Te uiti in jur si vezi ,,minunatele realizari,, o tara adusa inapoi cu 500 de ani, pentru care merita rasplatiti. Dar nu de noi, ci de austrieci,de americani,de SOROS,de nemti,de olandezi etc.La noi ,nici nu a fost nevoie de implicarea ,,asasinilor economici,,in distrugerea tarii,s-au oferit ai nostrii pe tava.

  15. Rusanu lucreaza tot in banci chiar de e fost puscarias actualmente pensionar cu norma pe ore si retributia pe care o vrea. Asa ca…oare cine populeaza in continuare institutiile tarii si, o sa ne trezim ca sunt in parlament pe baza de liste engros din partid politic, cetatenii votand partidul.

  16. Despre cele 3 milioane de pensii „rivolutionare”cu gratuitati imorale, care de 32 ani se inmultesc anual, si au creat o tagma de profitori ordinari cu patalamale de „rivolutionari”, despre paduchii astia nimeni nu comenteaza pe Forum, caci, probabil, majoritatea sunt profitori de avantaje „rivolutionare”….bah!

  17. Era de asteptat. Ca doar si-au dat legi organice pentru ei. PSD+CCR=mafia ruseasca.

  18. Intr-o tzara de prosti marii infractori si tradatori in loc de puscarie speciala(pe viatza ) sint recompensati cu pensii speciale ! Mi-e rusine si greatza sa fiu concetatean cu asemenea gunoaie !

  19. Pensie speciala pentru toți vânzătorii de țară.Asta este singurul „merit’.Prostii plătesc. Mizeriilor!

  20. Tot parlamentul ar trebui băgat la pușcărie! N-au făcut nimic bun,rezultatele se vad:coada Europei,migrație masiva pe timp de pace,legi făcute pentru favorizarea marilor jafuri.Slugarnici fata de străini,satrapi fata de romani: o gasca de hoți și curve.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.