Foametea şi crizele alimentare fac ravagii la nivel mondial

Numărul oamenilor care suferă de foame sau se confruntă cu insecuritatea alimentară a crescut pe plan global în 2022, arată o analiză realizată de organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi mai multe agenţii ale ONU, transmite dpa.

Raportul publicat miercuri a constatat că mai mult de un sfert de miliard de oameni au cunoscut foamea acută sau au suferit din cauza foametei pe parcursul anului trecut. Comparativ cu 2021, numărul celor încadraţi în cele trei cele mai ridicate niveluri de insecuritate alimentară a crescut de la 193 de milioane la 258 de milioane.

Principalii factori aflaţi la originea crizelor alimentare au fost conflictele regionale, urmările pandemiei de coronavirus şi consecinţele în plan economic ale războiului din Ucraina, mai indică raportul, la a cărui realizare au luat parte între altele Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM).

„Peste un sfert de miliard de oameni se confruntă în acest moment cu niveluri acute de foame, iar unii dintre sunt în pragul inaniţiei”, a scris în prefaţa raportului secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Acest lucru este inadmisibil”, a subliniat el.

„Ultimele cifre privind situaţia insecurităţii alimentare acute globale creează un tablou foarte alarmant”, a atenţionat la rândul său Rein Paulsen, director al FAO pentru situaţii de urgenţă şi rezilienţă.

Cei 258 de milioane de oameni afectaţi sunt „gospodării vulnerabile, ale căror vieţi şi mijloace de trai sunt ameninţate”, a explicat acesta.

Foametea şi crizele alimentare sunt evaluate cu ajutorul scalei IPC (Cadrul integrat al clasificării securităţii alimentelor), în care faza a 3-a o reprezintă foamea acută.

Potrivit raportului, circa 35 de milioane de oameni erau afectaţi de urgenţe umanitare (faza a 4-a), în 2022.

Raportul a mai stabilit că în jur de 376.000 de oameni sufereau de foamete (cel mai înalt nivel – al 5-lea) anul trecut. Experţii au avertizat însă că numărul real al celor afectaţi este aproape sigur mult mai ridicat, din cauza datelor incomplete.

De exemplu, nu a trimis date Etiopia, cu toate că experţii estimează că la finele lui 2021 peste 400.000 de oameni din ţara africană sufereau de foamete, notează dpa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Pai, unde este Wakanda cu negrii fantastici de inteligenti sa-i ajute pe frati !?Hollywood sa traiasca si incutura woke!

  2. …dragii mosului, unde sunt cerealele radioactive ucrane care ar fi tr sa combata foametea?…pt care s-au deschis coridoare, bla bla, samd!…ca alea rusesti nu ajung pt ca s-au ingurguzat unii pe-aici…

  3. Parca pentru asta s-a aprobat exportul de cereale ucrane ca maoare Africa de foame sau a fost asa praf aruncat in ochii lumii.

  4. poate in sfarsit veti deschide ochii si veti vedea ADEVARUL: SE LUCREAZA CU ZAMBETUL „CIVILIZAT” LA EXTERMINAREA OMENIRII! vor sa ucida 7 miliarde de oameni. nu vor decat copiii. au nevoie de ei pentru experimente si hrana – ferme. LUCREAZA PRIN ORICE MIJLOACE CARE DUC, INTAI, LA DEZBINARE SI, APOI, LA DISTRUGERE. cine a planuit asta cunoaste foarte bine specia umanoida, modificata genetic din giboni (primate):

    https://www.youtube.com/watch?v=FgkJnSS3uDg

  5. Antonio Guterres, un comunist inrait, este responsabil de foamete si de crize umanitare, alaturi de stapanii lui globalisti. „Este inadmisibil” ca dupa aproape 80 de ani de existenta ONU si dupa risipirea banului public pe fundul unor birocrati sterili ONU de genul Calin Georgescu, vezi bugetul anual de 3,4 miliarde de dolari ale acestei gauri negre a umanitatii numita ONU, este inadmisibil sa mai avem foamete pe planeta. De bun simt ar fi sa dam afara birocratia ONU care nu a fost aleasa democratic de nimeni, sa-i desfintam si sa cheltuim acest bani direct pentru rezolvarea crizelor umanitare, crize create de globalisti in continente enorm de bogate, cum este cel african.

  6. afaceristii din Ukraina, dupa ce au scapat de taxe vamale si cheltuieli cu transportul peste mari, le-au vandut europenilor lacomi si dornici de un chilipir, asta face parte din valoarea morala UE/CE…ce mai conreaza saracii lumii daca pot face profit mai mare decat pe vreme de pace atunci cand patronii din multinationale erau obligati sa vand in tari sarace…

  7. Principalii factori aflati la originea crizelor alimentare sunt celelalte crize artificiale, la a caror realizare au luat parte intre altii ca organizator sau vector de transmitere/implementare si ONU. Psihopatii de la butoane se prefac a fi empatici, ceea ce produce o senzatie iremediabila de voma.

  8. Este interesant sa stim daca o tara precum Canada a trimis date despre cetatenii ei care fac foamea. De multe ori la televiziunile de stiri se prezinta situatia asa ziselor „food bank”. Se face apel la cetateni sa doneze mai multa mancare pentru cei nevoiasi care nu mai fac fata la costurile crescute ale alimentelor si apeleaza in numar din ce in ce mai mare la aceste depozite voluntare de alimente. Din ce in ce mai frecvent aceste locuri de caritate, multe din ele activand in cadrul unor biserici, raman fara alimente. Nu este de mirare cand un bidon de 3lt de ulei de floarea soarelul a ajuns undeva intre 23-25$. In acelasi timp marile lanturi de magazine alimentare raporteaza insemnate cresteri ale profitului fapt care a determinat guvernul federal sa-i cheme la urecheat pe sefii acestor lanturi alimentare lacomesi profitoare.

  9. Imagini din viitoarea ameruca.
    Dar pana atunci vor fi razboaie mari si distrugatoare.

  10. Africa nu este un continentul in totalitate ca un enorm pustiu de nisip, fara picatura de apa. Problema este ca locuitorii lui, cu unele exceptii, sunt cam nedornici de munca si prefera sa stea si sa se uite dupa avionul care le aduce mancare din UE sau SUA.
    Nu gasesti la ei o sapa, grebla, harlet, sau plug, dar gasesti din belsug AKM-uri si cartuse.
    Egiptenii pot sa aiba productii agricole record ptr ca muncesc. Israel a ajuns din pustiu, o tzara exportatoare de produse agricole. Africanii sa lase rafuielile dintre ei si sa ia exemplul acestor state……[Rumburak]

  11. nu mai judeca, se stie ca pt a cultiva pamantul trebuie sa-l detii si sa ai samanta, poate n-ai auzit de scandalul din FAO cand ajutorul in seminte insemnau tratamentele atat de costisitoare incat pur si simplu erau jefuiti nu ajutati…iar situatii grele cu oameni nevoiasi au fost si vor fi peste tot, salvarea fiind cartea, in trecut, azi Romania nu mai asigura acele conditii de care au beneficiat poate milioane, iar azi ei si copiii lor fac pe antistanga si nu isi ajuta semenii asa cum au fost ei sau parintii lor…sau pt cei din Africa in trecut Romania unde unii primeau o bursa…

  12. Daca vrei sa cultivi pamantul, vei avea si samanta. Din graul, fasolea si porumbul acela din Ucraina care ajunge in Africa, sa pastreze fiecare cate o strachina si sa-l bage in Pamant. Nici Robinson Crusoe n-avea nimic la inceput, dar pe urma a avut de toate.
    Nu au terenuri in proprietate ptr ca nu sunt interesati sa le aiba, din moment ce nu se ocupa de cultivarea pamantului. Nici macar in jurul satelor nu cultiva nimic. Acela nu-i pamantul lor? Au fluvii si rauri destule sa-si faca irigatii, dar nu vor. Nu au cultul muncii.
    Cat au fost colonii, albii i-au mai organizat si pus la munca, dar dupa ,,independentza” i-a durut in cot de munca: s-au apucat sa se bata intre ei ca chiorii.
    E mai usor sa umbli cu Kalsnikovul in mana de la 5 ani, decat sa sapi si sa stropesti ogorul. Au aceeasi mentalitate cu leprele de la noi de la sate, care prefera sa traiasca din alocatii si ajutoare pe care le toaca la carciuma, decat sa se angajeze……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.