Foc în Deltă! De două ori mai mult decât în 2019

În perioada 1 ianuarie-15 mai, au fost înregistrate 170 de incendii pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, însumând o suprafață de aproape 12.250 de hectare, în condițiile în care suprafața totală a rezervației este de 580.000 de hectare.

Spre comparație, pe tot anul 2019, au fost consemnate 76 de incendii pe o suprafață totală de 6.000 de hectare, se arată într-un document semnat de ministrul Mediului, Costel Alexe. Practic, în patru luni și jumătate a ars de două ori mai mult decât în tot anul trecut. Conform fișelor întocmit de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, a fost afectată vegetația ierboasă, stuf și papură. Majoritatea incendiilor au cuprins suprafețe de teren ce reprezintă arii depresionare inundate frecvent, cu vegetație hidrofilă fixată alcătuită în special din stuf, papură, rogoz etc.

Deocamdată, nu s-a descoperit niciun vinovat pentru declanșarea acestor incendii, se arată în documentul lui Alexe. Incendiile de vegetație sunt semnalate, în mare parte, în perioada noiembrie-martie, atunci când populația locală își pregătește terenurile pentur pășunatul animalelor. Într-un răspuns la o interpelare făcută de senatorul USR Allen Coliban, fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a spus că incendiile au fost provocate în general de populația locală pentru îndepărtarea stufului/rogozului și favorizarea apariției vegetației specifice pășunatului animalelor domestice.

În 2017, au fost 71 de incendii, suprafața afectată fiind de 2.347 ha. În 2018, datorită perioadei extinse de îngheț au fost raportate 2 incendii pe 6 ha – Canal Rădăcinoasele, 4 ha; lac Meșteru – 2 ha.

Administrația Rezervației a nu a aplicat sancțiuni întrucât nu a fost posibilă identificarea persoanelor care au cauzat respectivele incendii. În 2019, instituția a emis doar 4 avize privind igienizarea prin ardere a resturilor vegetale, doar în amenajări piscicole, pentru societăți care au avut permise de lucru cu focul emise de Comitetele locale pentru Situații de Urgență. În rest, incendierea stufului, a papurii, a fânului, a vegetației ierboase și a altor resturi vegetație din zonele aparținând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrație sau încălcarea condițiilor acestora, este interzisă în perimetrul rezervației.

Potrivit senatorului Coliban, în numai în satul Mineri din județul Tulcea au fost afectate aproape 500 de hectare iar până în prezent nu a fost comunicată oficial cauza incendiului. Consecințele acestor incendii, care devin din ce în ce mai numeroase și care, conform sesizărilor primite de la cetățeni, au loc anual, sunt foarte grave și afectează viața cetățenilor, fertilitatea solurilor, viața animalelor sălbatice și mediul înconjurător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.