Fondurile de pensii autohtone, expuse puternic pe Rusia

Fondurile de pensii administrate de către NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii, BT Asset Management riscă să piardă 1,4 miliarde de lei, aproximativ 273 milioane de euro, ca urmare a ieșirii României din acționariatul băncii rusești BII, conform notei de fundamentare a unui act normativ ce va fi discutat în ședința de Guvern de miercuri, 25 mai. ”Având în vedere contextul geo-politic actual, coroborat cu scăderea rating-urilor BII de către agențiile de rating, există posibilitatea afectării calității titlurilor emise de bancă pe piața românească.

Impactul macro-economic nu poate fi estimat la acest moment”, se spune în nota de fundamentare. De asemenea, retragerea României poate avea implicații de ordin social, ținând cont de faptul că fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori în obligațiuni emise de BII pe piața românească.

Conform proiectului de act normativ ce va fi dezbătut în Guvern, se denunță Acordul interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții, semnat la Moscova la 10 iulie 1970, în baza art. 18 din Acord. Se va urmări coordonarea cu Cehia, Slovacia și Bulgaria, în funcție de stadiile de parcurgere a procedurilor legale interne ale acestora, în scopul asigurării unei ieșiri simultane din BII și stabilirii unor modalități similare de ieșire, care să asigure o protecție corespunzătoare a intereselor
statelor membre care se retrag.

Din corespondența oficială transmisă de Conducerea Executivă a BII, anunțul statelor membre UE privind intenția de retragere din acționariatul băncii a generat o serie de dificultăți legate de accesul BII la lichiditate, inclusiv prin blocarea conturilor de către Clearstream, aspect care poate conduce la insolvență.

Mai mult, la începutul lunii martie, Fitch a retrogradat ratingul BII la „BB-”, perspectivă negativă; la 30 martie 2022, S&P a retrogradat Banca la BBB+ (de la A-), cu perspectivă negativă; la 30 martie 2022, Moody`s a decis să nu mai presteze servicii de rating pentru BII (la începutul lunii martie 2022, Moody`s a retrogradat rating-ul BII cu 5 trepte, plasând Banca în categoria „BB”, risc de investiții, cu perspectivă negativă).

La începutul lunii martie 2022, Conducerea Executivă BII a transmis statelor membre BII o scrisoare prin care subliniază că este necesară efectuarea imediată a unor plăți scadente pentru a evita incapacitatea de plată. Necesarul de lichiditate la acel moment era de peste 125 milioane de euro.

Conform Guvernului României, este aproape imposibil de estimat impactul pe care situația actuală îl va avea asupra activelor și pasivelor Băncii. Se consideră că o înrăutățire a rating-urilor, dar si a situației de pe piețele financiare va influența negativ rezultatele reglementării obligațiilor reciproce dintre Bancă și România. De asemenea, se consideră că un calcul exact al acestor obligații reciproce ar fi posibil doar printr-o evaluare exhaustivă atât a activelor, cât și a pasivelor Băncii, contractarea unui auditor extern, în vederea acestei evaluări, fiind o soluție care va aduce claritate în ceea ce privește estimarea valorii juste ce va reveni României pentru reglementarea obligațiilor reciproce.

Cu toate acestea, orice decizie legată de reglementarea datoriilor unui stat membru va fi supusă aprobării Consiliului Guvernatorilor BII. În acest sens, o eventuală contractare a unui auditor extern ar ajuta toate statele membre în curs de retragere să obțină o imagine asupra stării de fapt a Băncii din perspectivă financiară.

BII a fost înfiinţată şi funcţionează ca organizaţie internaţională în baza Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii, semnat la Moscova la 10 iulie 1970 (a intrat în vigoare la 5 februarie 1971 şi a fost înregistrat la Secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite la 1 decembrie 1971), împreună cu Statutul Băncii (care face parte integrantă din
Acord). România a aderat în anul 1971 (Decretul Consiliului de Stat nr. 24/1971).

Statele membre ale BII sunt: Republica Bulgaria, Republica Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Republica Slovacă şi Republica Socialistă Vietnam. Sediul central al băncii se află la Budapesta, Ungaria. Cea mai recentă modificare a Acordului a fost făcută în anul 2014, România ratificând-o prin Legea nr. 244 din 29 noiembrie 2016 (Lege pentru
ratificarea Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova).

Statele membre, prin reprezentanții desemnați în Consiliul Guvernatorilor, au aprobat în unanimitate mutarea sediului din Moscova (Federația Rusă) la Budapesta (Ungaria) prin decizia III din Protocolul 1/110 al reuniunii Consiliului Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții din data de 4 decembrie 2018, de la Havana, Cuba. Până la acest moment, din considerente politice,
România nu a ratificat acest protocol. Funcţia de depozitar al Protocolului şi al Acordului actualizat este îndeplinită de către Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

Capitalul subscris total al BII este de 2 miliarde de euro, din care capitalul subscris vărsat este de 426,2 milioane de euro. Capitalul subscris vărsat de România este de 26,10 milioane de euro, iar capitalul subscris nevărsat este de 50,59 milioane de euri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Pensia privată și musai obligatorie, tocmai au un motiv bun să „evapore” fondurile de pensii private și obligatorii ale fraierilor.

  2. Pana mai ieri marele economist Catu si USR-istii doreau mutarea masiva a contributiei la pensiile private! Uite asa mai dormim inca odata linistiti. FNI vegheaza! Apropo, cand Dragnea a vrut sa faca aceata pensie pur facultativa „specialistii” de fbk au sarit ca arsi!

  3. Tocmai! Fondurile de pensii care trebuie sa asigure o viata financiar mai buna contributorilor, au ajuns ca sponsorizare atacatorilor si invadatorilor rusi! Auzi bre, cica nu functioneaza sponsorizarea pe ascuns dar prin aliante bancare, mafiotii criminali, cum urlau despre isis, si, alqaeda plus destule prin africa si nu numai! Sunt in est destul de clare si la vedere sponsorizarile! Asa au procedat si cu aurul ajuns la rusica rasmosnegii anilor in care, la fel ca in zilele noastre, si-au batut joc de tot ce insemna Romania si natiunea romana.

  4. Înțeleg că prin sancțiuni, americanii și politicienii din UE mi-au redus pensia privată. Bun. Aștept compensații. Pentru că am fost obligat să cotizez.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.