Forbes: Grecia? Îngrijoraţi-vă pentru români

Majoritatea comentariilor pe marginea problemelor din Europa s-au concentrat pe aşa-zisele PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania). Însă problemele care au urmat după criza financiară din 2008-2009 au un impact politic şi economic chiar mai dur în fostele state socialiste, scrie Forbes.

Acest lucru se vede într-un tabel publicat de The New York Times care arată scăderea înmatriculărilor maşinilor în perioada 2007-2011. La finalul listei se află Ungaria, cu o scădere de 73,3% şi România, cu o scădere de 74,1%. Media UE indică o scădere de 15,8%. Nu toată lumea are nevoie de o maşină, însă este un indicator bun pentru clasa de mijloc în devenire. Care este rezultatul acestei stări de fapt?

În Ungaria, naţionalistul Viktor Orban se îndreaptă către acapararea puterii, inclusiv către dominarea băncii centrale. Ţara riscă nu doar sancţiuni din partea organismelor internaţionale, ci şi izolarea faţă de lumea către care s-a deschis după 1990.

În România, nemulţumiţii au manifestat în Bucureşti pentru înlăturarea guvernului care a impus austeritatea. Sursa durerii lor nu este doar una internă. Slujbele accesibile imigranţilor în Europa au dispărut, la fel şi banii pe care aceştia îi trimiteau acasă. O creştere a economiei mondiale ar putea vindeca toate aceste ţări, atât timp însă cât ele nu vor reveni la autoritarism, naţionalizare sau violenţă, lucruri care îi vor speria pe investitori. Estonia, grav afectată de criză, a adoptat politici liberale şi ar trebui să se recupereze prima. Însă îndepărtarea altor state de ceea ce părea, în urmă cu câţiva ani, prosperitatea europeană este probabil inevitabilă.

„Acesta ar fi un lucru tragic pentru mulţi, în special pentru cei cu iniţiativă din ţările „pierdute”. Politicienii, FMI şi Banca Mondială trebuie să se gândeasca la oportunităţile necesare acestor state şi cetăţenilor lor ambiţioşi. Prea multa atenţie a fost acordată Greciei (PIB-ul Greciei este la fel de mare cât cel al României şi Ungariei la un loc), din cauza datoriilor elene deţinute de marile corporaţii financiare. Eu aş paria pe România”, se încheie comentariul publicat de Forbes.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.