Fost premier francez: O nouă coaliţie în Irak, o idee „absurdă şi periculoasă”

Fostul ministru francez de Externe Dominique de Villepin a criticat ideea participării Franţei într-o coaliţie împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic. Fostul şef al diplomaţiei de la Paris, care se opunea în 2003 intervenţiei în Irak decisă de preşedintele George W. Bush, consideră că “anunţarea de către Obama a unei mari coaliţii pentru a se angaja într-un al treilea război în Irak” este periculoasă şi că Franţa nu trebuie să renunţe să facă diplomaţie şi politică, nu război.

“Este o decizie absurdă şi periculoasă”, a spus de Villepin. El a facut o paralelă cu situaţia din Afganistan, din 2001: “Acolo era un epicentru al crizei teroriste. Astăzi avem zeci de asemenea focare. Le-am multiplicat. A merge la război împotriva acestei regiuni periculoase, lovită de crize identitare, înseamnă să-ţi asumi riscul de a cristaliza şi de a coaliza un anumit număr de forţe împotriva noastră”, a spus de Villepin, potrivit Le Monde, vineri, în ziua în care preşedintele Francois Hollande se află într-o vizită la Bagdad.

Şi liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, este împotriva participării Franţei la operaţiuni împotriva Statului Islamic. “Unde şi când am evocat noi ideea că trebuie să intervenim in Irak, să bombardăm încă o dată, aşa cum am făcut-o deja în Libia, cu un succes pe care îl cunoaştem, unde am distribuit arme unora şi altora şi în cele din urmă s-a ajuns ca totul să fie împotriva noastră? Acest haos continuă acum cu Francois Hollande care merge la Bagdad, ceea ce nu serveşte la nimic şi pune în pericol Franţa şi o angajează într-un război despre care nimeni nu a spus nimic”, a spus Melenjchon.

El consideră că cei care finaţează bandele înarmate din Orientul Mijlociu trebui să înceteze să mai facă acest lucru şi a numit aici “monarhiile saudită, qatariotă, cu care întreţinem relaţii de o delicioasă curtoazie şi cărora le vindem arme”.

La extrema cealaltă a spectrului politic, lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, a cerut ca Franţa să întrerupă relaţiile cu Qatarul. “Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să lovim la vârf, iar acolo se află ţări percum Qatarul. Nu putem continua să avem relaţii economice, convenţii fiscale avantajoase pentru o ţară despre care ştim în mod pertinent că finanţează şi ajuta fundamentalismul islamic în lume”, a spus Le Pen.

Totuşi, lidera extremei drepte este pentru participarea Frantei la un război împotriva Statului Islamic, însă cu condiţia ca Franţa să nu se afle în prima linie, ci să furnizeze sprijin logistic şi informativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.