Franța: Noul ministru de Externe, fostul partener al noului premier

Nepotism Made in Franța. Emmanuel Macron l-a ales pe președintele Grupului Renew Europe, Stéphane Séjourné, ca noul ministru de externe al țării, a anunțat președinția franceză joi. La 38 de ani, el este un actor cheie în sfera lui Macron, conducând atât grupul Renew din Parlamentul European, cât și partidul Renaissance al lui Macron în Franța.

Prin nominalizarea lui Séjourné la conducerea prestigiosului corp diplomatic al Franței, Macron îl răsplătește pe un loialist și un strateg al partidului care și-a petrecut ani de zile în afara luminilor reflectoarelor, construind alianțe cu migală în coridoarele Bruxelles-ului și Strasbourgului.

Marți, Macron l-a numit pe Gabriel Attal în funcția de prim-ministru, cel mai tânăr premier din istoria Franței.  Séjourné este fostul partener al lui Attal. Despărțirea lor, un secret deschis în cercurile politice franceze, a devenit oficială.

Unii francezi nu văd cu ochi buni numirea lui Séjourné ca ministru de Externe.

Acest lucru este absolut nebunesc. După ce a devenit cel mai tânăr (34 de ani) și de departe cel mai puțin experimentat prim-ministru francez, Gabriel Attal l-a numit pe fostul său soț Stéphane Séjourné (se pare că s-au despărțit anul trecut, deși niciunul nu a confirmat-o niciodată public) în funcția de ministru al Afacerilor Externe. Aceasta este singura schimbare majoră pe care a făcut-o guvernului după ce a devenit prim-ministru.

 „Séjourné nu a lucrat nicio zi din viața sa în Afaceri Externe: și-a început cariera profesională pe post de consilier politic al lui Macron și apoi a devenit deputat în Parlamentul European“

„Este greu de imaginat că această persoană merge la discuții cu Serghei Lavrov“

„Dezamăgitor! M Attal nu și-a numit mama ca ministru de Interne“

„S-ar putea să-ți angajezi fostul iubit să-ți conducă clubul de noapte, presupunând că ai avut încredere în el. Dar ministru de externe?“

„Ei bine, toate deciziile importante sunt oricum luate la Washington (și, într-o măsură mai mică, la Bruxelles), așa că rolurile guvernelor naționale europene au devenit în mare măsură redundante“.

scriu francezii pe Twitter.

 

 

Recomanda 4

8 Comentarii

  1. Napoleon zicea parcă ca femeia trebuie să împletească ciorapi și să faca copii . Și ca nu are ce cauta in politica .
    Cum s-ar zice , Macron a aderat și el la acesta școală de gândire 🙂
    Acum ca ăia doi au fost cuplați e la fel de insignifiant ca si rolul Franței în lumea contemporană . Din păcate .

  2. Pat si Patachon. Fratii gemeni. Faptul c-Attal si l-a ales pe Sejourné drept partener = indiciu indiscutabil ca tipu-i narcisic.

  3. Adicatelea…. si presedintele si prim ministrul si ministrul de externe ….toti trei homosexuali ? Tare de tot ! Sa vedem ministrii sanatatii si de interne.

  4. Se aude ca Gabriel(a) asta s-a despartit de logodnica Stéphan(ie) pentru ca a surprins-o in pat cu fostul ministru de la munca ! Era si e plin guvernul Frantei de din astia „pe invers” … Cum era bancul ala : „Ba, da’ la voi nu iubeste nimeni femeile ?” … „Ba da, fosta prim ministru, Elisabeth Borne !”

  5. Lideri de mari puteri, unul si unul, parca sunt facuti de o mama : Biden prinde muste, Macron un infantil periculos, cancelarul german pluteste, premierul britanic priveste doar peste ocean, etc. Sunt alesii stapanilor de umbra. De astfel de caricaturi manevrabile au nevoie.

  6. Parca sa zic, privindu-i, ca amindoi „buietii” astia au o fizionomie de Orientul Apropiat … ca doar nu vreti sa spuneti ca unu’ e de pe la Falticeni iar celalalt din Tirgu Frumos … Sa vedeti ce delir, ce artificii si ce orgasme multiple in mass-media din Franta ! … In orice caz, la o sedinta de guvern in Franta nu e indicat sa-ti cada pixul pe jos … chiar daca e un Parker, renunti si-l lasi dracu’ acolo unde e …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.