„Fraților, am fost și sunt țăran, fiu și nepot de țărani”

Ieșit, acum 19 de ani, la pensie din învățământ, Ionel Cumpănașu s-a întors cu bunăvoință, cu inima deschisă, la ceea ce bunii și străbunii lui au făcut în vatra satului: agricultura. Simpatizant prin tradiție al Partidului Naţional Țărănesc (PNŢ), a reușit să-i învețe pe mai tinerii lui vecini cât de importantă este prezența unui partid istoric, desființat cândva de comuniști. Vremea a trecut, partidul și-a pierdut din nou suflul, o dată cu dispariția marilor săi conducători, iar țărănistul din Bărbătești a rămas cu agricultura! Astăzi, când social-democrații joacă toate rolurile politice din sate și orașe, Cumpănașu nu mai este interesat de politică. Munca pământului și bătrânețea îi ocupă tot timpul.
„Dacă n-aș fi în vârstă, v-aș spune cu glas tare: ca ţăran mă simt fericit!”
Teoretic, sunteți un profesor la pensie. În realitate, munciți din greu pământul, stați mereu cu ochii pe cer, așteptând ploaia. Câtă nostalgie pentru vremurile învățământului serios vă mai chinuie sufletul, domnule profesor?
Fraților, eu nu m-am născut profesor! Eu m-am făcut profesor! Am fost țăran, fiu și nepot de țărani, apoi am ajuns muncitor, cum era cerința în regimul comunist. Am muncit pe șantier, în Valea Jiului, de la vârsta de 15 ani! Comuniștii doreau ca noi, țăranii avuți, să părăsim localitățile. E drept, aveam pământ foarte mult, mai am și acum… Azi, slavă Domnului, m-am întors la sapă, la brăzdarul plugului. După ce, fiind priceput la cifre și la aritmetică, am mers la facultate și am ajuns profesor de gimnaziu vreme de 35 de ani.
În tinerețe, ați fost deportat, împreună cu familia, alături de alți moșieri, în Valea Jiului. Nu aţi avut conflicte cu minerii de acolo?
Nuu… Valea Jiului a fost pentru România ceea ce a fost Siberia pentru Rusia! De-a lungul câtorva zile, cele trei surori și fratele mamei, țărani cu trei clase de liceu (ceea ce însemna mult pe timpul acela), au pregătit belciuge și lacăte pentru uși și geamuri, au încuiat totul, ne-am urcat în tren și-n Valea Jiului ne-am oprit. Cu pături, cu saltele, cu perini de paie, cu tot ce am putut… Tata nu era, pe el îl luaseră la pușcărie… Mulți m-au întrebat: de ce ați mers în Valea Jiului și de ce nu în altă parte? Simplu: acolo era locul de deportare a tuturor sudiştilor care nu au fost simpatizați de regimul bolșevic din anii 50: chiaburi, moșieri, exploatatori. Acolo s-a îndesat tot ceea ce a putut să se îndese…
De 19 ani n-ați mai fost la catedră, aveți o pensie de dascăl și o viață de țăran… V-ați întors în agricultură, acolo unde v-ați început copilăria. Cum vă simțiți?
Dacă n-aș fi în vârstă, v-aș spune cu glas tare: ca ţăran mă simt fericit! De un deceniu și jumătate fac agricultură mare… Cereale și animale… Cum spuneam, am pământ destul… Șase hectare aici, zece hectare în comuna vecină… Plus pădure cât cuprinde… Asta, care se vede, e toată pădurea mea. Mi-e greu să mă duc sus, în deal, să controlez dacă se fură, dacă e căzută… S-a dus soția, mi-a adus vești bune: totul e în bună regulă. Nepotul nu mă ajută, nu are timp. Închid ochii și îmi amintesc: asta am făcut de mic copil! Am fost pădurar și plugar, chiar în vremea cotelor. Pământul era mult. Vacile și boii trăgeau plugul ba aici, ba la Aninoasa, ba la Bibești, ba la Stărpoaia… Nu mă întrebați ce mâncam, că nu știu… Noi eram „sabotorii” care urmăreau să destabilizeze statul… Într-o primăvară, ne-a rămas o fâșie nearată și ne-au vizitat inspectorii, cu o falcă în cer și una în pământ: sunteți sabotori! Astăzi, aș putea spune că ies iarăși la arat, dar nu pot uita că mă dor genunchii. Cu durerile astea de bătrânețe mă limitez la munca de câmp…
Să vorbim despre România cea nouă. Cum s-au văzut, aici, în sat, ultimele trei decenii?
Ca să vă spun părerea mea: am impresia că lucrurile nu au stat şi nu stau prea bine în țară. Nici acum, nici în 1990 și nici după aceea. Am trecut, spre exemplu, de 1 Decembrie 2018, când am sărbătorit Centenarul Marii Uniri. Și Budapesta a luat în seamă acest eveniment, cu punctul ei de vedere antiromânesc. Citesc că a alocat sute de milioane de euro pentru a murdări bucuria noastră. A pregătit cărți, volume de propagandă anti-românească, conferințe internaționale pentru promovarea minciunilor ungurești. Guvernanții români și președintele țării și-au văzut de treburile lor… miticești, nu au pregătit nici măcar replici europene, în care să fie pus în pagină adevărul istoric. Dincolo de acest aspect dramatic, în satul nostru ultimele trei decenii românești s-au văzut în toată diversitatea lor. Nu putem ignora, spre exemplu, că am avut și avem un sistem bun de apă curentă, că sistemul de canalizare este în curs de terminare, iar structura de gaz metan a fost finalizată. Lucrurile au mers înainte, nu puteau rămâne pe loc. Acestea sunt… Dar, față de cum ar fi putut să fie, nu sunt! Era de așteptat ca lucrurile să fi fost mult mai bine aranjate… și comuna, și restul… Ei spun că totul e bine, dar nu este…
„În 1990, la Cotroceni, trebuia să vină Petre Roman, nu Ion Iliescu. Una este să studiezi la Paris, alta este să citeşti manualele de marxism la Moscova”
Cum vedeți viața la țară în viitorul apropiat? Se spune că vor dispărea țăranii. Așa va fi?
Nu cred. Țăranii nu pot dispărea! Viața la țară nu se va stinge. Că va fi mai lentă ar fi posibil… Se vor pierde multe lucruri de care ne bucuram până anii trecuți. Se vor duce pe apa Gilortului toate amintirile satului nostru. Dar cam toți vârstnicii au unu-doi copii în putere, care se întorc aici… Că nu stau 365 de zile pe an, e drept… Au slujbe… Dar vor veni măcar o jumătate de an, pentru muncile agricole. Pe vremuri, comuna Bărbătești era cea dintâi în plan economic din plasa Gilortului… De ce să nu fie la fel? Că nu mai merge ca la revoluție, când în stația naţională de compresoare, construită de elvețieni, se auzea o pușcă mitralieră. Ne-am convins în scurt timp că nu era o armă, ci un sistem de zgomot, dar la început crezusem altceva. Deci, nu ne mai putem juca de-a războiul, ca la revoluţie. Cu toate că au dispărut bătrânii, tinerii au avut timp să învețe măcar puțină istorie locală și au ambiția de a învinge. Au pământul, au pădurile, au animalele. Au căminul cultural. Sunt vrednici, ambițioși, bărbătoși… De ce și-ar părăsi locurile natale? Nu numai aici, în Bărbătești, dar și în celelalte sate ale județului.
Ca țăran, aveți unelte mecanice și o adevărată viziune privind dezvoltarea propriei gospodării și a comunei. Ce șanse vă aduce viitorul?
Ce șanse am putea avea? O să vedem… E destul că lumea vede în mine un trimis al lui Coposu în viața satului. Pe de altă parte, sunt foarte mulți cei care cred că PSD-ul le-a dat totul. Cum ar putea să fie așa? Când trăia bietul Coposu, mă opreau pe șosea ori îmi strigau pe la poartă: „Mă, de ce ești cu Coposu?” Sunt dezamăgit, toate m-au dezamăgit… Marea greșeală, care stă la baza celor de astăzi, a fost preluarea puterii, la revoluţie, de către Ion Iliescu. N-avea ce să caute el la Cotroceni! Acolo ar fi fost mai bine dacă ar fi urcat în scaun chiar Petre Roman! Om cu studii în Occident, mult mai tânăr, calificat în economie și în politică, ar fi fost capabil să lanseze o altă Românie decât cea de astăzi. O Românie cu adevărat capitalistă. Una este să studiezi la Paris, ca Roman, alta este să citeşti manualele de marxism la Moscova, ca Iliescu.
Din moşi-strămoşi, agricultura a fost principala activitate a familiei dumneavoastră. Dar astăzi nu mai puteţi urca dealul. Cum vă petreceţi primăvara la câmp?
De la prima oră, de cum răsare soarele, apuc cărăruşa… Sunt primul care vede cum stau tarlalele ieșite de sub zăpadă. Au fost geruri și ninsoare multă. În curând, de la patru dimineaţa, vom pune foc sub pomi şi la marginea viei. Trebuie să salvăm măcar o parte din poame. Să nu se întâmple ca anii trecuți, când gradele sub zero şi-au luat tainul… au îngheţat nucii şi cireşii, vişinii şi prunii. Până la vârsta mea, de 82 de ani, n-am văzut un ger atât de năpraznic. Voi fi „hoţ” la drumul mare, dând foc livezilor şi culturilor înflorite.
„Viteazul pandur Tudor Vladimirescu umbla prin satul nostru şi cumpăra porci. Şi de la stră-străbunicul meu a luat destui”
Cu darul dumneavoastră de povestitor, ar fi posibil să vă ceară cineva de la Bucureşti o evocare a Bărbăteştiului de odinioară. Despre ce aţi vorbi?
Mda… Nu aş vorbi despre cum vede Bărbăteştiul NATO şi UE, deşi cele două instituţii europene şi transatlantice ne salvează! Nu voi spune că americanii şi ruşii o să-şi dea mâna, deoarece au interes şi unii şi alţii… Chiar acum anunță că se pregătesc de război. Așa fac mereu. De aceea, mă întorc spre trecut. Spre exemplu, aş vorbi despre Tudor Vladimirescu, eroul din satul de peste deal, Vladimir, cum te uiţi din curtea mea spre răsărit… Puţină lume ştie că eroul nostru era un mare negustor de porci. Mi-a spus tata că viteazul pandur umbla prin sat şi însemna în ureche porcii aleşi. Şi de la stră-străbunicul meu a luat destui. Când îi aduna, îi ducea spre Tismana, apoi, pe Defileul Jiului, spre Transilvania (pe vremea aceea, provincie independentă a Austriei). Încărcau căruţele cu animale şi huroaie, aşa ajungeau în armata austro-ungară.
Îmi închipui că, la anii pe care îi aveţi, faceţi să treacă timpul citind şi odihnindu-vă, mai ales în timpul iernii. Cum vă petreceţi serile de primăvară?
Făcând ceva… Chiar dacă nu ai de lucru afară, tot găseşti ceva de făcut… De pildă, muţi lemnele dintr-o parte în alta… Nu pot să stau, pentru că toată viaţa am muncit… Stai o zi, stai două, dar nu poţi să stai mereu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ion Longin Popescu 68 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Legatura intre PNŢ si tarani este ca legatura dintre Austria si Australia ! PNT este o grupare iezuito-masonica , o Agentura a intereselor Vaticanului in tara noastra , altadata formata din marii mosieri proprietari a sute de mii de hectare , acum o fosila de partid . Ionel Cumpanasu este un mort civil /civilis mortuus care habar n-are pe ce lume traieste , dar vorbeste si el sa se afle in treaba !

  2. Odios. Cine minte, si fura. Longin Popescu, ruda cu madam Hossu Longin? nimic nu-i de mirare. Arsenal scos de la naftalina. Minoritate împotriva majoritatii = fascism, totalitarism curat. De amintit ca PNT-ul a adus dictatura legionara la putere, nu altcineva. Partid regional, pe vremuri, si mort, acuma, dar cu pretentii. @nicu cohen : de acord.

  3. Domnule Ionel Cumpănașu, Discursul deputatului de Sătmar începe cu cuvintele “Oameni buni, eu no să vă spun fraților, că fraților îi cuvânt de șpeculă.” …

  4. a ”iesit” la pensie acum 19 ani, deci in 2.000 la 60/62 de ani deci nascut in 1940 sau 1938, a lucrat 35 de ani in invatamant, 60-35=25, o facultate de 4 sau 5 ani a intrat la 20 de ani. Cine l-a oprimat? Cum a terminat liceul, daca a fost pe santiere de la 15 ani sau a urmat liceul seral? Se victimizeaza, unii tineri in timpul vacantelor se angajau fie zilieri in agricultara, fie in constructii/santire. La 20 de ani sa intri facultate este la o varsta normala deci nimic nu l-a OPRIMAT. Pe vremea aceea era gratuita si daca invatai bine sau erai sarac/sub 4.000 lei parintii, primeai camin si masa gratuit. Poarta acelasi nume, doar ca-i un diminutiv, cu un altul Ion Cumpanasu, nascut in 1928, deci cu 10 ani mai in varsta https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Cump%C4%83na%C8%99u inteleg dorinta de reinviere a trecutului. Am avut profesoara de pian sotia unui detinut politic cu domiciliul fortat in Baragan, parca aceea a fost Siberia romaneasca. In anii ’80 lipsa de forta de munca din Valea Jiului a obligat combinatele sa ”ofera” muncitori pt mine,. Dupa articolul ar insemna ca toti tineri transferati au fost ”DEPORTATI” ca detinuti, desi nu s-au bucurat au acceptat, apoi a venit ’89 si nu stiu ce s-a mai intamplat in acel capat de tara de unde tinerii au fost recrutati pt Valea Jiului…urez multa sanatate octogenarului si spor in adunat pt urmasii care deja au un rost atat de bun, incat nu au nevoie de truda unchiului, se descurca.

  5. Sunt in rezonanta cu cei care „urechesc” PNT , revigorat (cat se putea) in PNTcd de catre C.Coposu . Dat realitatea este ca partidul istoric a cam iesit si istorie (poate ca mai are cava prin Caramitrii , Ion si odrasla , mare #rezist.

  6. Erata. Dar realitatea este ca partidul istoric a cam iesit si din istorie (poate ca mai are ceva prin Caramitrii , Ion si odrasla , mare #rezist)

  7. Mulți nostalgici iliscieni mai avem pentru care “țăraniștii” erau echivalentul Dragnea sau PSD-ul prezentului. Cum se întoarce roata! Din pacate și pesediștii de atunci dușmanii țăraniștilor și liberalii de azi plus # -iștii folosesc aceleași metode și au aceleași caractere. Diferența este că domnul Iliescu și-a depășit ura și a bagat România în NATO în timp ce cei de azi urăsc pe românii care gândesc cu mintea lor și cum li se spune prin telefon și nu aibe nici un proiect pentru țara noastră, țara noastră fiind pentru ei țara asta!

  8. nicu cohen, lenuța rollason… nu sunteți decât niște postaci sekuristo-comuniști de-ai defunctului ion ilici iliescu. A perpetua aceleași discurs scandalos și mincinos de la începutul anilor 90 vădește nu numai necunoaștere a istoriei dar și reaua voință ce vă caracterizează pe voi bolșevicii care i-ați urmat pe rând pe iliescu, băsescu și mai nou pe johannes. Voi nici măcar agenții Moscovei nu vă puteți numi… voi sunteți niște prostani revanșarzi care aruncă cu lături în adevăratele valori ale neamului românesc. Aveți „adevărate” nume românești… nu sunteți decât niște lepădături stalinist-bolșevice. Siktir.

  9. FOST MOSIER,CHIABUR ASUPREA FARA MILA PE ADEVARATII TARANI=IZMENE SI OPINCI.O MUHAIA TAANISTA HOATA DE CEREALE,LEGUME.
    BINE CA A FOST IN MINA.ACOLO II ERA LOCUL.LA 2 KM SUB PAMANT.CRIMINALUL SPION ENGLEZ,UNUL,PUIU MANIU,PRIMEA VALIZA CU DOLARI PRIN TURCIA,DE LA SPIONUL CRIMIMINAL ENGLEZ..CHIORU CURVAR.-HASSTINGS.TERMINATI BA,GOLANILOR,FII DE FOSTI DIVOLI
    TARAN A FOST MARIN PREDA SI ZAHARIA STANCU.RESTUL..HAZNALE PUTUROASE SI HOATE.ARE CONAC IN SAT NEA,GALUSCA CIUMPALAC
    SI BUNICUL MEU A FOST TARAN.TRAIA INTR-O CASA DE PAMANT,FARA APA,CU NOROI PE ULITA .SA VA IA DRACUL DE TALANISTI, CU CONACE AVAND 10 CAMERE SI SERVITOARE,GRAJDARI,TRASURI,VECHILI,DERBEDEILOR, MORTI IMBUIBATI DE HALEALA.NISTE IDIOTI

  10. De ce ești Editat bree ?/De ce nu-ți cunoști nația ? Cum crezi că românu are competețele, chiar minore, pentru a lucra pământul ?? Pentru român pământul, chiar o țară, sunt obiecte de negoț,. de cât dai nene. Patriotisme, tricolor, sunt pentru proștii care mai spră șii ei ceva din pradă,.. nu prea le iese, nu latră destul de apăsat impotriva ungurilor,. cărora nu le moare capra..

  11. @Vasile : provocator ordinar si analfabet. Pune mâna pe carte. Trotzkist de doi bani. Si vorba ta, siktir.

  12. Cand discut despre acei politicieni inculti si educati sumar, ii numesc ceapisti. Despre unul ca Blaga sau chiar Ciolos poti vorbi ca despre ceapisti, nicidecum ca despre niste tarani ca cei din opera lui Cosbuc. Politicienii de azi s-or mandri poate cu originea lor rurala, dar obligatoriu via CAP. Este o mare diferenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.