Fronda Americii Latine în fața Washingtonului

Al șaselea summit al Americilor, ale cărui lucrări au început sâmbătă la Cartagena, în Columbia, se anunță unul dificil pentru președintele Brack Obama. SUA sunt acuzate pentru eșecul politicii de combatere a traficului cu droguri și consecințele acestuia asupra securității statelor latino-americane și pentru faptul că au susținut excluderea Cubei de la participarea la summit, scrie Le Figaro.

“După abandonarea ideii de a crea un spațiu de liber-schimb continental, la al patrulea summit, în 2005, la Mar del Plata, în Argentina, Washingtonul nu mai are nici cel mai mic proiect pentru regiune”, spune Juan Gabriel Tokatlian, specialist argentinian în relații internaționale.

La precedentul summit, de la Trinindad, în 2009, Barack Obama a reușit să creeze iluzia refacerii relațiilor cu multe state latino-americane, printre care și Venezuela lui Hugo Chavez. Obama declara atunci că “noi toți suntem urmașii celor colonizați”. Au urmat însă apoi acorduri pentru foslosirea de către SUA a bazelor aeriene columbiene și o lovitură de stat în Honduras, aparent susținută de Washington. Se adaugă la aceasta transformarea Mexicului într-un narco-stat, unde cartelurile drogurilor își vând stupefiantele din SUA, de unde cumpără apoi un arsenal uneori mai performant decât cel al armatei mexicane. Liderii latino-americani susțin că societatea civilă din aceste state plătește un preț foarte mare din cauza traficului de droguri alimentat de cererea venită din SUA, chiar dacă Washingtonul sponsorizează lupta acestor state împotriva traficanților.

“Camioanele intră în SUA pline cu cocaină și ies pline cu arme. Este un lucru care face chiar și pe cineva prudent, precum președintele Felipe Calderon, să pună problema legalizării anumitor droguri”, spune Georges Couffignal, de la Institutul de înalte studii pentru America Latină. “Am pierdut cei mai buni judecători, cei mai buni politicieni i cei mai buni jurnaliști în războiul împotriva drogurilor”, spunea presedintele columbian Juan Manuel Santos.

SUA se confruntă și cu fronda statelor din organizația Alba (Venezuela, Cuba, Bolivia, Ecuador, Nicaragua). Președintele Ecuadorului, Rafael Correa, boicotează acest summit pentru că regimul cubanez al lui Raul Castro nu va fi reprezentat. Castro a primit vestea “cu înțelegere și generozitate”, a explicat președintele columbian, gazda întâlnirii.

Cuba a fost exclusă in 1961 din Organizația Statelor Americane. Decizia a fost suspendată in 2009, însă SUA cere Havanei să respecte Carta drepturilor fundamentale a OSA, dacă vrea să se reîntoarcă în instanțele regionale. În mod curios, Carta a fost semnată pe 11 septembrie 2001, scrie Le Figaro. Opoziția SUA față de reintegrarea Cubei are o rațiune electorală-voturile hospanicilor din Florida, dușmani ai lui Castro, în condițiile în care acest stat este unul crucial în alegerile prezidențiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.