Furia vremii, în Constanța. De zeci de ani nu a mai fost o furtună atât de puternică

Furtuna din județul Constanța a făcut ravagii. Vântul a depăşit 100 de kilometri pe oră, sute de copaci au fost puşi la pământ, multe localităţi au rămas fără curent electric, iar porturile au fost închise.

Dificultate Sistemul Energetic Național a cedat. A existat un deficit de 1.700 de megawaţi, după ce reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat, iar eolienele s-au oprit din cauza vântului puternic.

80 de localități nu aveau energie electrică duminică, la prânz, în județul Constanța.

De zeci de ani nu a mai fost o furtună atât de puternică, rafalele ajungând și la 115 km pe oră.

Au fost smulse acoperișuri, panouri și sute de copaci au căzut pe șosele și pe mașini.

Ploaia torențială a inundat zeci de străzi. În județ, mai multe localități au rămas fără curent electric și fără apă potabilă.

Dispeceratele ISU, Enel și Regia de Apă au primit sute de apeluri.

În portul turistic Tomis, un velier s-a scufundat în timpul nopții. Porturile de la Marea Neagră și bara Sulina au fost închise, iar navele au fost trimise la adăpost, departe de furtună.

Nici județul Tulcea nu a scăpat de furia vremii.  S-au înregistrat peste 300 de apeluri la 112, oamenii semnalând copaci doborâți de vânt. Pompierii au intervenit pentru înlăturarea crengilor și trunchiurilor căzute. Multe  gospodării  au fost afectate de inundații, patru maşini au fost avariate, iar circulația, întreruptă pentru scurt timp, pe mai multe sectoare de drum.

Din cauza furtunii şi a vântului care a suflat cu peste 100 de kilometri la oră, multe turbine eoliene au fost oprite. De asemenea, Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat.

Compania națională Nuclearelectrica a dat asigurări că totul s-a produs în condiții de siguranță: „Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. E clar e global warming effect! Duminica viitoare circula doar masinile cu sot si alea fara sot sambata. Cartele pentru un kil de carne pe luna de la 1 Ianuarie. Da’ ce vreti sa ne topim cu totul?

  2. Inca odata se demonstreaza nefezabilitatea centralelor eoliene. Faceti ca Germania: redeschideti termocentralele pe carbune!

  3. Nicu, Germania a instalat 1,6GW in primele 6 luni ale anului in eolian. Ai citit un articol despre mina aia de carbune si ai tras concluzia ca renunta la eoliene?

  4. Sâmbătă 18 Noiembrie 2023 la ora 17 au venit spre Bucuresti Nori Foarte Negrii din partea de West a Bucurestiului iar Norii s-au dus către Est către Mare unde au facut Prăpăd ! Cu Innundatii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.