Gemini, noul model de inteligenţă artificială de la Google

Grupul Alphabet a lansat miercuri cel mai avansat model al său de inteligenţă artificială (AI), o tehnologie care este capabilă să prelucreze diferite forme de informaţii, cum ar fi video, audio şi text, informează Reuters.

Denumit Gemini, noul model lansat de Alphabet, grupul care deţine Google, este capabil de un raţionament mai sofisticat şi să înţeleagă informaţia cu un grad mai mare de nuanţare decât tehnologia anterioară folosită de Google, a precizat compania americană.

„Această nouă eră a modelelor AI reprezintă unul dintre cele mai mari eforturi ştiinţifice şi inginereşti pe care noi le-am făcut în calitatea noastră de companie”, a declarat CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, într-un mesaj publicat pe blogul grupului.

După lansarea ChatGPT de către OpenAI în urmă cu un an, Google s-a grăbit să producă un software AI care să rivalizeze cu cel produs de OpenAI, o companie susţinută de Microsoft.

Google a încorporat miercuri o parte din noul model tehnologic Gemini în asistentul său AI, Bard, şi a spus că intenţionează să lanseze cea mai avansată versiune de Gemini, prin intermediul Bard, la începutul anului viitor.

Grupul Alphabet a dezvăluit că a produs trei versiuni de Gemini, fiecare dintre ele fiind concepută pentru a utiliza o cantitate diferită a puterii de procesare. Versiunea cea mai puternică este concepută pentru a funcţiona în centre de date, iar cea mai mică va funcţiona în mod eficient pe dispozitive mobile, a precizat compania americană.

Gemini este cel mai mare model de inteligenţă artificială la care a contribuit divizia DeepMind AI din cadrul Google, însă el este „semnificativ” mai ieftin de folosit de către utilizatori în comparaţie cu modelele sale precedente, care erau şi mult mai mari, a declarat vicepreşedinte DeepMind, Eli Collins.

„Aşadar, nu este doar mai capabil, ci şi mult mai eficient”, a adăugat Eli Collins. Cel mai recent model necesită în continuare o cantitate substanţială de putere de procesare pentru a se antrena, însă Google îşi ameliorează continuu acest proces, a mai spus el.

Alphabet a anunţat, de asemenea, o nouă generaţie de cipuri AI personalizate, sau unităţi de procesare tensorială (TPUs). Cloud TPU v5p este conceput pentru a antrena modele mari de AI şi este asamblat în capsule de 8.960 de cipuri.

Noua versiune a procesoarelor sale pentru clienţi poate să antreneze modele lingvistice mai mari şi aproape de trei ori mai rapid decât generaţiile anterioare. Noile cipuri sunt disponibile pentru dezvoltatori, în regim de „previzualizare”, începând de miercuri, a anunţat compania americană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Nimic nou doar denumiri de marketing pentru programe de recunoastere si procesare de audio, video, text. Desigur programe si procesoare care avanseaza in complexitate, viteza si putere de procesare pentru ca e normal

  2. -e un fel de securist cu ceva creier in cap,
    trebuie pus sub „control ideologic”
    (de ce ar spiona pe toti?
    -ca sa-i discrimineze!)

  3. Imre AI este dezvoltata de oamenii inteligenti. Cine se teme,exact prostimea. Si apropo,de ce te temi.ca ce? Viitorul apartine tehnologiilor,a inginerilor in dezvoltarea de noi tehnologii in orice domeniu. De la constructii pana la medicina. Deja sunt creati nanoroboti care ofera informatii precise in diagnosticare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.