Georgescu, BNR: Banca centrală are în vedere întărirea mecanismelor de protecţie a sistemului financiar

BNR are în vedere întărirea mecanismelor de protecţie a sistemului financiar prin care îşi propune consolidarea nivelului de capitalizare şi de lichiditate, dar şi monitorizarea creditelor în valută, afirmă prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

„În sectorul de activitate al Băncii Naţionale avem în vedere întărirea mecanismelor de protecţie a sistemului financiar şi a soluţiilor de administrare a situaţiilor de criză. În primul caz vom aplica nişte norme contabile racordate la cele internaţionale, prin care să consolidăm totuşi nivelul de capitalizare şi de lichiditate înregistrat astăzi. Schimbarea regulii contabile nu înseamnă o relaxare, ci înseamnă o mai bună reflectare a situaţiei băncii prin armonizare cu normele internaţionale, dar fără să relaxăm indicatorii de capitalizare, de solvabilitate şi de lichiditate, şi apoi monitorizarea creditelor în valută în aşa fel încât cei care optează pentru acest tip de credite să plătească un preţ adecvat faptului că sunt neacoperiţi la riscul valutar, respectiv obţin salarii, venituri din alte surse în lei şi optează să ia credite în valută”, a spus Florin Georgescu, vineri, la Şcoala de Vară a BNR.

Potrivit unui proiect de regulament BNR, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.

Georgescu a arătat că BNR a modificat legislaţia privind Fondul de garantare a depozitelor pentru ca acestea să poată efectua operaţiuni de restructurare în domeniul bancar.

„BNR a modificat legislaţia Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar pentru a putea împuternici acest organism să realizeze operaţiuni de restructurare în domeniul bancar, transfer de active şi asumare de pasive către altă entitate bancară ceea ce ar fi mai puţin costisitor decât să plăteşti unei bănci depozitele asigurate. S-au extins instrumentele de garantare prin care o bancă poate lua lichiditate de la Banca Naţională”, a spus prim-viceguvernatorul BNR.

El a adăugat că BNR a întocmit un plan pentru situaţii neprevăzute care să descopere în timp util băncile care pot crea probleme întregului sistem.

„În planul propriu, Banca Naţională şi-a făcut un plan pentru situaţii neprevăzute, care identifică din timp în primul rând băncile de importanţă sistemică, acestea putând crea probleme întregului sistem. Se comunică cu alte ţări privind grupurile transfrontaliere şi se asigură o comunicare intensă privind riscurile la stabilitatea financiară în vederea evitării propagării fenomenelor de panică în rândul creditorilor băncii, adică deponenţii, persoane fizice şi juridice”, a mai spus Georgescu.

Florin Georgescu a participat, vineri, la închiderea Școlii de Vară a BNR, care s-a desfăşurat în această săptămână la Universitatea Ovidius din Constanţa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.