Goldman Sachs s-a ”încuscrit” cu Grecia și vrea acum să fie ”nașul” zonei euro

Goldman Sachs, banca suspectată de mai bine de cinci ani că a contribuit la criza datoriilor din Grecia, nu mai poate fi un ”părinte fondator” al UE, dar încearcă măcar să fie nașul Europei.

Într-un raport publicat pe fondul negocierilor de la Bruxelles, Goldman Sachs arată ca investitorii nu vor fi atrași în Grecia și zona euro din cauza ”dovezilor care demonstrează inadecvarea actualei guvernanțe fiscale a zonei euro, care înghite prea multe resurse și expune întregul sistem la riscul prăbușirii”. Goldman Sachs dă și o soluție: ”pași credibili către o integrare mai profundă”. Adică evoluția UE către un sistem federal.

Este o soluție expusă de mult timp de susținătorii ideii europene, însă de această dată ea vine din partea unei instituții financiare puternic legată de dezastrul din Grecia.

Banca Goldman Sachs riscă să fie dată în judecată în cazul unor acorduri financiare cu statul elen în 2001, despre care se consideră că stau la originea crizei datoriilor, scrie The Independent.

Publicația britanică scrie că un fost bancher de la Goldman Sachs care oferea consiliere guvernelor despre cum își pot recupera pierderile prin tranzacții bacare complexe a oferit guvernului de la Atena detalii privind recuperarea unei părți din sutele de milioane de dolari pe care le-a plătit băncii pentru ca aceasta să-i asigure intrarea în zona euro.

Grecia a reușit să respecte criteriile de la Maastricht (privind aderarea la euro) doar printr-o serie de acorduri financiare cu Goldman Sachs despre care criticii spun că au mascat datoriile mari ale tarii. Banca de investiții a obținut circa 500 de milioane de dolari printr-o serie de tranzacții cu guvernul elen. Oficialii de la Goldman Sachs neagă că ar fi vorba despre această sumă.

Bancherul Jaber George Jabbour, care s-a ocupat de aceste operațiuni, a trimis o scrisoare guvernului elen arătând că ar putea sa ”îndrepte greșelile istorice ale planului său de a reduce deficitul Greciei”.

Jabbour, acum metamorfozat într-un soi de justițiar al lumii finanțelor, a ajutat guvernul de la Lisabona să dezgroape o serie de acorduri încheiate înainte de criza financiară cu bănci londoneze și în urma activității sale s-a ajuns la constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în Portugalia. La fel a procedat Jabbour și în cazul unor afaceri ale Goldman Sachs și Societe Generale în Libia.

În cazul Greciei, Jabbour o arată cu degetul pe Antigone Loudiadis, o absolventă de Oxford care a lucrat pentru Goldman Sachs în anii de dinaintea aderării Greciei la euro. Ea a fost cea care a venit cu ideea ca banca să transforme în euro obligațiunile emise de Grecia în dolari și yeni, făcând ca datoria suverană să pară mai mică. Astfel a fost ascuns un procent de cel putin 2% din datoria Greciei. Banchera era plătită cu 12 milioane de euro anual. Jabbour crede că profiturile scoase de Goldman Sachs au fost unele nerezonabile.

Economiștii sustin că ceea ce făcea Goldamn Sachs nu era ceva inedit – multe economii mici care doreau să adere la euro (și să obțină astfel acces la credite facile de miliarde de euro) apelau la asemenea servicii. Practica a fost stopată în momentul în care a fost descoperită de Eurostat. În cazul Greciei, descoperirea a venit abia în 2008, când s-a aflat că statul nu a raportat tranzacțiile cu Goldman Sachs.

Doi dintre funcționarii Ministerului de Finanțe din perioada anterioară aderării la euro spun că habar nu aveau ce cumpără și nu aveau expertiza necesară pentru a-și da seama la ce riscuri se expune țara. Christoforos Sardelis spune că Antigone Loudiadis a oferit guvernului un contract ”promoțional” însă la doar trei luni si-a dat seama ca lucrurile sunt mult mai complicate decât fuseseră prezentate și că situatia devenea tot mai dificilă și din cauza atentatelor din septembrie 2001.

O serie de specialiști spun că guvernul elen ar trebui să ia acum la puricat toate contractele semnate cu banca de investiții americană și toate argumentele puse atunci pe masă de cei de la Goldman Sachs, precum și să estimeze ce profit dorea să obțină banca în urma tranzacțiilor. Pentru a putea da banca în judecată, Grecia ar trebui să demonstreze că Goldman Sachs a prezentat argumente care nu erau valide sau despre care nu știa dacă sunt sau nu valide.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.