Gorghiu, în luptă cu birocrația: Ce schimbări apar

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri seara, la Timişoara, că a fost pus în dezbatere publică pe site-ul MJ un proiect de modificare a legislaţiei care vizează reducerea taxelor de timbru şi simplificarea birocraţiei.

„Aţi spus, în multe cazuri, că aceste taxe restricţionează accesul la justiţie şi am luat la modul foarte serios această problemă, pentru că justiţia nu este făcută pentru stat, ci pentru fiecare dintre cetăţenii români. Vă pot spune că s-a publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei un proiect de modificare a legislaţiei specifice (…). Această iniţiativă aduce ca noutate reducerea anumitor taxe, cum este taxa de timbru la partaj”, a anunţat Alina Gorghiu, la întâlnirea cu avocaţii Baroului Timiş.

Ministrul Justiţiei a punctat că taxa de timbru din procesele de partaj era, în anumite situaţii, chiar prohibitivă, iar propunerea este reducerea cu aproximativ 50%.

O altă măsură va fi aceea că dovada achitării taxei de timbru online se poate face şi cu un simplu extras de cont, fără nicio altă formalitate suplimentară sau alte drumuri la bancă.

De asemenea, ONG-urile vor putea beneficia de toate formele de ajutor public judiciar – pentru plata onorariului de avocat, plata expertului, a interpretului -, ceea ce până acum nu era reglementat.

Alina Gorghiu a punctat şi alte priorităţi ale Ministerului Justiţiei, între care combaterea fenomenului fugarilor care se sustrag executării pedepselor în România.

„Fugarul trebuie să suporte costurile aducerii sale în ţară, pentru că justiţia trebuie dusă până la capăt. În anul 2023, statul român a cheltuit peste 10.000.000 de lei pentru aducerea în ţară a persoanelor urmărite internaţional”, a arătat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a participat la întâlnirea avocaţilor Baroului Timiş, care au marcat 149 de ani de la înfiinţare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

  1. STATUTULMAGISTRATILOR SCHIMBAT DUPĂ MODELUL GERMAN ȘI REINFIINTAREA SIIJ dacă magistratii nu sunt deasupra legii ca la SV, CARACAL, ONESTI, ARAD, PIATRA NEAMȚ, MAMNGALIA,ETC si nu ascund dosarele până la prescriere si….fapta nu exiSTĂ???

  2. Că șobolanii stau ascunși cei din peneelu acum când românilor le-a ajuns, deși tot dezastrul in care am ajuns că țara exclusiv din vina peneleului

  3. A reușit penelueu cu Predoiu ce nu a reușit Dragnea, amnistie pentru toți corupții sub forma prescrierii faptelor

  4. nu are dreptul constitutional,
    vezi art. 115.6:
    -la ce te ashtepti din partea unei „saltelutze jurizde”?

  5. Ridicolul nu omoara lighioanele, pardon gorghioanele…Cotidianule de ce faceti reclama la prosti? Ar trebui ignorati gorghiuanele, ciolacii si toti ceilalti prosti facuti gramada care au acaparat puterea! Cand incepeti o campanie de anulare a diplomelor false? Cand incepeti sa militati pentru evaluare competentelor? Garantez ca gorghiulighioana este repetenta la un test nivel clasa a IX-a… Poate sa-si puna orice carpeta de firma pe umeri, prosta tot proasta!

  6. „aceste taxe restricţionează accesul la justiţie”
    -asta intelege oricine
    dar sa duca ideea in Parliament
    dupa cum trebuie…..si banditzii Patriei vor face spume ca nu vor mai avea CE SA FURE!

  7. Esenta ascunsa din proiectul de lege, citez „reducerea taxelor de timbru şi simplificarea birocraţiei”, si anume „Această iniţiativă aduce ca noutate reducerea anumitor taxe, cum este taxa de timbru la partaj” si „ONG-urile vor putea beneficia de toate formele de ajutor public judiciar – pentru plata onorariului de avocat, plata expertului, a interpretului”. CORECT! Totul pentru cetateanul …bugetar de lux si escrocii de lux ONG-isti care primesc tot de la stat sponsorizari pe baza de parteneriat politic. Nimic concret si bun pentru cetatenii obișnuiti din Romania.

  8. Alina este cel mai activ ministru din adunatura lui Ciolacu, mai toti fiind bagati acolo de securitate cu alte misiuni
    decat acelea de a guverna pentru romani. A ramas singura care poarta legal (si elegant) fracul Bratienilor. Cei fosti in PDL l-au transformat in salopeta de semeteu.

  9. ONG-urile (apărători ai ”drepturilor” anumitor broaște, cărăbuși, urși și alte lighioane) n-au ce căuta în justiție. Din câte știu există în România destule proiecte blocate de acțiunile ”dezinteresate” ale unor astfel de organizații. Ar trebui să suporte toate daunele atunci când se dovedește că motivele invocate nu sunt justificate.

  10. La salariile și specialele pe care le încasează, justiția pe civil ar trebui să fie gratuită iar avocații pe asigurări de stat.Cu câți avocați am vb., majoritatea mi-au prezentat justiția că pe o partidă de fotbal.Justiția este cea mai importantă parte a contractului social și reflectă cât la sută din țara ta e patria ta.După câtă emigrație avem, n-aș paria că justiția își face treabă iar din câte cazuri cunosc direct fără să fiu implicat, aș mai pune câteva adăuga încă câteva minusuri mari.

  11. La salariile și specialele pe care le încasează, justiția pe civil ar trebui să fie gratuită iar avocații pe asigurări de stat.Cu câți avocați am vb., majoritatea mi-au prezentat justiția că pe o partidă de fotbal.Justiția este cea mai importantă parte a contractului social și reflectă cât la sută din țara ta e patria ta.După câtă emigrație avem, n-aș paria că justiția își face treabă iar din câte cazuri cunosc direct fără să fiu implicat, aș mai adăuga încă câteva minusuri mari.

  12. @parere…
    „în dezbatere publică pe site-ul MJ”
    -incalca separatioa puterilor
    sau ar fi prima oug cu dezbatere….

  13. Legea raspunderii magistratilor, o URGENTA. De ce magistratii au doar drepturi? Sa fie trasi la raspundere atunci cand Romania este pedepsita la CEDO, cand din puturosenie sau interes tergiverseaza dosarele pana la prescrierea faptelor, etc.

  14. Scopul a fost sa reduca taxele de timbru pt.ONGurile de casa si partid,o multime de „utilitate publica”exceptate de la impozite si iata si de taxele aferente pt.ca „ecologistii”mascati sa poata actiona nestingheriti in favoarea tiririi in procese pt.orice si oricind”inconvenient”pus in fata planurilor lor sorosiste.
    Nu exista nici-un control al activ.si veniturilor lor .Orice alt justitiabil plateste la valoare in civil,bine ca a facut ceva pt.partaj ,probabil ca a „suferit”cind si-a separat bunurile de dl,Isar cu scopul evident de a sesutrage de la taxe de timbru imense date fiind si bunurile lor.Este o ocazie „sa lupte cu birocratia”pt.buzunarul ei deai diminuind bugetul de taxe de timbru al statului,dar la ei se poate orice ,nu conteaza.
    Daca tot este „in lupta”sa ia masuri privind si ong.urile de diferite forme si naturi,sponsorizate de ea si partidul ei ,dar cu banii bugetului public adevarata haiducie de codru ,poate diminueaza miliardele tocate de Catu, prietenul ei si chiar de sotul ei!

  15. Alina nu e prea bună de actriță politică; privirea o trădează. Nu vedeți că nu se poate stăpînii să nu rîdă de noi?
    Altfel, tot legat de privire, ochii oglinda sufletului; cîtă încredere ați avea în judecta ei?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.