„Gravă îngrijorare” a OSCE în legătură cu situația din Crimeea

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și-a exprimat joi „grava îngrijorare în legătură cu evenimentele care au loc în prezent în Crimeea”, transmite AFP.

„Cer insistent tuturor părților implicate să dea dovadă de responsabilitate și de prudență în această situație precară”, a afirmat Didier Burkhalter, ministrul elvețian de externe și președinte în exercițiu al organizației, citat într-un comunicat dat publicității de OSCE la sediul său din Viena.

El a mai solicitat părților „să ia toate măsurile necesare pentru a evita o nouă escaladare și să se abțină de la orice violență”.

Emisarul special pentru Ucraina al președintelui OSCE, elvețianul Tim Guldimann, și Înaltul comisar pentru minorități naționale al OSCE, finlandeza Astrid Thors, se vor deplasa în Crimeea „în următoarele zile”.

Declaraţiile au fost făcute în condiţiile în care joi, mai multe zeci de indivizi înarmați au preluat controlul asupra sediului guvernului și al Parlamentului Crimeii de la Simferopol, capitala republici autonome, deasupra cărora au înălțat drapelul rus.

Parlamentul Republicii Autonome Crimeea a votat organizarea pe 25 mai a unui referendum pentru mai multă autonomie. El a mai demis guvernul local la finalul unui vot cu ușile închise la care presa nu a avut acces.

Crimeea, cu populație majoritar rusofonă, este regiune ucraineană. În cadrul URSS, ea a aparținut mai întâi Rusiei, după care în 1954 a fost atașată Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.