Grecia își numără victimele

Incendiile din Grecia au lăsat în urmă trupuri carbonizate, case și mașini arse, oameni care s-au aruncat de pe stânci în mare, în încercarea disperată de a se salva. 81 de morți, 187 de răniți, printre care 23 de copii, și zeci de oameni dispăruți. Și numărul victimelor continuă să crească de la o zi la alta.

Persoanele decedate au fost găsite îndeosebi în zona dintre Rafina și Nea Makri, în stațiunile Mati și Kokkino Limanaki. Circa 3.000 de case au fost distruse de flăcări. 300 de mașini au ars doar în stațiunea Mati, preferată îndeosebi de pensionari și de copii care merg în tabere de vacanță. 700 de persoane au fost salvate de echipele de intervenție. 70 de localnici și turiști răniți erau încă spitalizați miercuri, din care 10 în stare gravă. Un bilanț înfricoșător care este departe de a se fi stabilit definitiv.

Un alt incendiu, izbucnit în munții Geraneia, la circa 70 de kilometri vest de Atena, este singurul încă activ, după cum a informat Nikos Toskas, ministrul Protecției Civile.

Ce a rămas în urmă

În localitatea Rafina, echipele de intervenție și voluntarii continuă să caute victime ale incendiului prin casele și mașinile arse. Rude și apropiați ai celor dispăruți au creat un site pentru a afla informații despre persoanele care nu au fost încă găsite. Stațiunea Mati a ars în totalitate.

Sute de oameni au fugit spre plajă pentru a se salva. Din păcate, unii n-au găsit drumul spre mare și au murit cuprinși de flăcări, alții s-au înecat în mare, iar alții s-au lovit de stânci.

Mărturiile celor care au supraviețuit sunt cutremurătoare. „Totul s-a întâmplat foarte repede. Sunt oameni morţi pe străzi, în curţi şi în maşini, pentru că nu şi-au dat seama ce se întâmplă. Cine dormea a murit în casă“, povestește un localnic. „Ce mă frământă cel mai tare și îmi împietrește inima este că am

Traficul din zonă a fost închis, iar sute de pompieri s-au luptat ore întregi cu flăcările. Grecia a cerut asistență Uniunii Europene pentru a reuși să pună capăt dezastrului. Autoritățile elene au declarat trei zile de doliu național. Incendiile care au izbucnit luni sunt cele mai grave din ultimul deceniu.

Vreau să cred că, în pofida acestor condiţii meteo vitrege, vom face tot ce va fi omeneşte posibil să aducem flăcările sub control. Sunt totuşi îngrijorat de incendiile care ard în paralel la est şi la vest de Attica“, a spus Alexis Tsipras, premierul Greciei. Acesta și-a întrerupt vizita în Bosnia-Herțegovina pentru a se întoarce de urgență în țară. Suspiciunile sunt legate de posibilitatea ca dezastrul de care este afectată Republica Elenă să nu aibă cauze naturale. „Cincisprezece incendii au început simultan pe trei fronturi diferite din Atena“, a declarat Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt al guvernului elen. Acesta a mai precizat că autoritățile au cerut Statelor Unite să trimită drone pentru a observa și detecta orice activitate suspectă.

Regiuni afectate

Incendiile de vegetație au cuprins zone întinse aflate la vest și la est de Atena. Focul s-a răspândit cu repeziciune din cauza vântului puternic și uscat, care avea o viteză de aproape 100 de kilometri pe oră. Temperaturile de peste 40 de grade Celsius, precum și iarna secetoasă sunt considerate principalele cauze ale celui mai mare incendiu din ultimul deceniu. În fiecare vară, în Grecia au loc astfel de dezastre naturale, însă de obicei sunt la scară redusă. Adevărate perdele de foc înaintează cu o repeziciune uimitoare și își schimbă direcția, întinzându-se rapid pe distanțe de până la 6 kilometri. Case și grădini au fost mistuite de flăcări. Autoritățile elene le-au transmis locuitorilor să lase totul și să fugă. Pentru mulți însă a fost prea târziu.

Primul a izbucnit într-o pădure de pini din zona stațiunii Kineta, aflată la 50 de kilometri vest de Atena, spre Corint. Peste 200 de pompieri încearcă să stingă flăcările din această zonă, cerând autorităților elene să închidă autostrada Atena – Corint, unul din cele două drumuri importante spre Peninsula Peloponez. Și traficul feroviar din regiune a fost suspendat.

Al doilea incendiu a pornit din zona Penteli, la nord-est de Atena, și a cuprins localitățile Rafina și Mati, care sunt și destinații turistice cunoscute. Primarul din Rafina a declarat că a văzut arzând cel puțin o sută de case. Autoritățile au evacuat taberele de copii și au transmis gărzii de coastă să preia persoanele aflate pe plajă.

Zona cea mai afectată este stațiunea balneară Mati, aflată la 29 de kilometri nord-est de Atena. În această localitate au fost rănite 104 persoane, din care 16 copii, după cum a declarat Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt al guvernului elen. Corpurile neînsuflețite a 26 de persoane au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, în apropierea orașului-port Rafina, a transmis Crucea Roșie.

Stare de urgență

Peste 600 de pompieri sunt implicați în stingerea incendiilor. Zeci de autospeciale, avioane și elicoptere au fost mobilizate din toată țara pentru a ajuta la oprirea focului. Personalul Pazei de Coastă, pescari și turiști au intervenit cu ambarcațiuni pentru salvarea a 700 de persoane aflate pe mai multe plaje și zone unde s-au refugiat pentru a fi la adăpost de flăcări. În spitale a fost activat planul roșu și s-a decretat stare de urgență în toată regiunea.

Drumurile din zonă au fost închise, trenurile anulate, avioanele redirecționate către alte aeroporturi. Un nor mare de fum a acoperit cerul capitalei Greciei, fapt ce a dus la redirecționarea unor zboruri către aeroporturi din alte localități din cauza vizibilității reduse. Atena a activat și mecanismul european de protecție civilă, solicitând asistență partenerilor din UE. Spania și Cipru au anunțat deja că oferă ajutor Greciei.

Mână criminală versus neglijență

Întrucât focul a izbucnit simultan din 15 locuri diferite, mai mulți oficiali eleni au vorbit despre posibilitatea ca incendiile să nu fi avut cauze naturale. După ce premierul Alexis Tsipras declara că este îngrijorat de apariția în paralel a mai multor incendii, și ministrul Justiției, Stavros Kontonis, a afirmat că „focul a fost pus intenţionat pentru a discredita guvernul Syriza“.

S-a deschis o anchetă penală pentru a cerceta ipoteza ca unele focare să fi fost declanșate de hoți care jefuiau case de vacanță nelocuite.

Însă ofițeri din cadrul Serviciului de Pompieri nu cred în declarațiile făcute de unii oficiali care sugerează că ar fi existat un plan organizat de incendiere. Părerea specialiștilor este că de fapt autoritățile elene au fost luate prin surprindere de amploarea incendiului, neavând pregătită o schemă clară pentru situații de urgență.

La cel de-al doilea incendiu, care a izbucnit marți la Kallitehnoupoli într-o pădure de pini și s-a răspândit repede din cauza vântului puternic, mijloacele de intervenție au ajuns târziu. Majoritatea pompierilor și a mijloacelor tehnice de stingere a focului se aflau la Kineta. „Este evident că răspunsul la incendiul de la Daou Pentelis a fost întârziat. Plecaseră toate forţele la Kineta şi nu s-au aşteptat că vă izbucni şi un al doilea incendiu în Attica“, au spus specialiștii. Mai mult, ei sunt de părere că este perioada din an cea mai expusă riscului de incendii, motiv pentru care nu este nimic neobișnuit să apară mai multe focare în același timp, iar ipoteza existenței unui plan intenționat de declanșare a dezastrului ar fi improbabilă.

Ajutor umanitar

Grecia a activat mecanismul de protecție civilă al UE, creat în 2001, și reformat apoi în 2013 pentru a fi pregătit să intervină în dezastrele naturale ori în cele produse de om. Comisia Europeană a anunțat că va sprijini Grecia.

Autoritățile elene au primit asistență de la state membre ale Uniunii, dar și din partea altor țări. Macedonia, Spania, Cipru, România, Croația, Franța, Israel, Bulgaria, Portugalia, Turcia, Italia și Rusia și-au oferit ajutorul, inclusiv prin trimiterea de avioane pentru stingerea incendiilor.

Comisarul european pentru Ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a sosit marți seară la Atena. El a declarat că schimbările climatice sunt responsabile pentru incendiile grave.

Macedonia a oferit 6 milioane de dinari, respectiv 100.000 euro, ajutor umanitar. Premierul Zoran Zaev a scris pe Twitter că banii sunt destinați instituțiilor implicate în stingerea incendiilor. Acesta a transmis condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor. Guvernul macedonean monitorizează situația și va coordona asistența umanitară. Autoritățile au recomandat cetățenilor să evite călătoriile în zonele afectate.

România a trimis o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, și o alta C-130 Hercules pentru sprijin logistic, împreună cu 20 de militari, membri ai echipajelor și personal auxiliar, care au decolat azi din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Cele două aeronave aparțin Ministerului român al Forțelor Armate.

Clubul Olympiakos Pireu va acorda un milion de euro pentru victimele incendiilor și va deschide conturi la trei bănci pentru ca suporterii săi să poată dona. PAOK Salonic, echipă antrenată de Răzvan Lucesu, a anunțat că va ceda toate încasările de la meciul de marți cu FC Basel pentru sprijinirea persoanelor afectate. Federația de Fotbal din Grecia va depune 1.000 euro în contul de donații deschis de stat și a făcut apel la sportivi să ajute.

Papa Francisc a transmis că se roagă pentru victime și a încurajat echipele de intervenție care ajută la stingerea flăcărilor. O telegramă de condoleanțe adresată poporului grec și Bisericii Ortodoxe a fost transmisă și din partea secretarului de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin.

Nu sunt motive de îngrijorare pentru turiștii români

Favorită de români pentru petrecerea concediilor la mare, în Grecia se află acum circa 100.000-120.000 de români. Autoritățile de la București se declară preocupate de soarta acestora, transmițând periodic mesaje și avertismente. „Până la ora actuală nu există niciun fel de informaţie referitoare la victime care să fie cetăţeni români în incendiul din Grecia. Ambasada noastră este într-un contact direct cu Ministerul elen de Externe pe un grup de WhatsApp şi orice informaţie pe care o vom primi din partea autorităţilor elene va fi adusă la cunoştinţa tuturor. Deci nu e nicio problemă pentru moment“, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Și directorul ANAT, Nicolae Demetriade, a dat asigurări că nu sunt motive de îngrijorare, turiștii români petrecându-și vacanțele în alte regiuni, iar cei care vor să plece în următoarele săptămâni să nu renunțe la planurile de concediu. „Niciun turist român nu e afectat de incendiul produs în apropierea Atenei, pentru că toți turiștii români sunt în alte zone de interes. Acea zonă e dedicată în principal turiștilor eleni, nu putea un român să fie acolo. Noi ne-am interesat la toate agențiile de turism românești care au vândut vacanţe în Grecia. N-a fost raportat niciun caz de afectare a unui turist. Trebuie să fim cu toții extrem de prevăzători în viitor pentru orice poate să apară din cauze naturale și să fim mult mai vigilenți.“

Ambasada României la Atena a pus la dispoziție numere de telefon pentru cazuri de urgență și pentru acordarea de asistență consulară. MAE a transmis că deocamdată nu a primit solicitări de ajutor din partea turiștilor români. „Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, la nivelul ambasadei nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară. Misiunea diplomatică este în permanent contact cu celula de criză activată la nivelul MAE elen“, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Autoritățile elene au emis un avertisment de incendii în mai multe zone: Grecia Centrală – Viotia, Fthiotida, Fokida și Peloponez – Corint, Achaia, Arkaida, Lakonia, Argolida și Insula Evia. Mai mult, Secretariatul General pentru Protecție Civilă recomandă tuturor persoanelor să fie atente și să evite orice acțiuni care ar putea provoca incendii din neglijență: aruncarea țigărilor aprinse, arderea ierburilor uscate și a gunoaielor din gospodării, folosirea grătarelor în aer liber și utilizarea dispozitivelor de sudură. În plus, arderea vegetației de pe câmpuri este interzisă în lunile de vară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Oare de ce se topeste metalul si arbustii,copacii,frunzele din apropiere nu sunt arse?De multe ori se vede foc iesind pe fereastre, din interiorul caselor care au acoperisul intreg,nears.Sunt multe lucruri ciudate si inexplicabile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.