Greenpeace, despre CE Oltenia: Riscăm penalități uriașe

Organizația Greenpeace a anunțat marți că investigația Comisiei Europene cu privire la planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO), propus de Guvern, a ajuns în faza de consultare publică, dar că șansele să fie aprobat sunt nule.

Potrivit unui comunicat al Greenpeace, în lipsa unui verdict din partea Comisiei Europene, situația Complexului Energetic Oltenia este critică.

România riscă penalități uriașe pentru că nu a prezentat un plan de restructurare și decarbonare bun. O analiză a Greenpeace România a descoperit că planul, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 față de 2020 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene.

„Investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare CEO, propus de Guvernul României, a ajuns în faza de consultare publică. Șansele ca acesta să fie aprobat în actuala formă sunt nule”, susțin reprezentanții organizației.

Potrivit acestora, opțiunile prezentate în spațiul public de autoritățile române sunt neconvingătoare și pun în pericol compania și viitorul angajaților pe termen mediu și lung, zădărnicind și eforturile administrației publice din Gorj de a accesa fonduri europene pentru tranziția de la cărbune la energie verde.

Greenpeace susține că investigația aprofundată se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări; toate părțile interesate fiind invitate să își prezinte observațiile referitoare la planul CEO de restructurare și decarbonare. Analiza tuturor comentariilor primite, pregătirea unei decizii draft, consultările de specialitate din interiorul forului european sunt etape care nu pot fi parcurse într-un timp scurt. Prin urmare, chiar și în scenariul improbabil în care planul propus de România ar fi acceptat în totalitate, șansele ca statul român să primească o decizie din partea Comisiei în timp util sunt aproape nule, potrivit Greenpeace.

„Dar lucrurile sunt mai complicate de atât. În documentul prin care a deschis investigația, Comisia Europeană a comunicat deja că <autoritățile române nu au prezentat un plan de restructurare solid, de natură să asigure viabilitatea pe termen lung a companiei la sfârșitul planului (2025) […]>. Cu alte cuvinte, toate aceste întârzieri se datorează factorilor de decizie naționali – în principal Ministerul Energiei – care susțin un plan de restructurare și decarbonare eronat”, se mai arată în comunicat.

„Restructurările dezastruoase din anii ’90 și din ultimii ani au pus Valea Jiului pe butuci. Autoritățile române au tratat și tratează cu superficialitate problemele cu un impact social și economic uriaș. Nu ne permitem ca scenariul catastrofal din Valea Jiului să fie replicat și pentru Gorj și Complexul Energetic Oltenia. Comisia Europeană nu poate fi dusă cu vorba, iar semnalul venit din partea vicepreședintelui executiv, Frans Timmermans, a fost clar: cărbunele nu are viitor! Autoritățile trebuie să își concentreze eforturile pe dezvoltarea regiunilor miniere afectate, pe locuri de muncă sigure, pe energie curată. Semnalăm de câteva luni de zile că planul CEO are deficiențe majore. Nu e un plan real de decarbonare, nu ajută compania pe termen lung și nici oamenii din Gorj. Ministerul Energiei trebuie să facă publică cât mai repede o strategie pentru a elimina cărbunele din mixul energetic”, a declarat Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România.

Până la sfârșitul lunii aprilie, compania trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare anului 2020. Dacă nu va obține acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor. La cotația actuală a certificatelor, suma pe care compania trebuie să o plătească va fi de aproximativ 280 de milioane de euro.

„În cazul în care CEO nu va reuși să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalitățile, va fi de de aproape 1 miliard de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele neplătite se vor reporta în anul următor”, mai arată reprezentanții Greenpeace.

Conform acestora, Complexul Energetic Oltenia a anunțat că intenționează să împrumute certificate de emisii pentru a-și acoperi o parte din deficit. O altă variantă ar fi împrumutul de la stat.

„Orice nou împrumut acordat Complexului Energetic Oltenia de statul român pentru plata certificatelor de CO2 trebuie să țină cont de condițiile de piață și să reflecte situația companiei. CEO este în prezent în risc de insolvență, iar planul de restructurare al companiei este examinat de Comisia Europeană. Aceeași regulă se aplică oricăror garanții pe care statul le-ar oferi companiei pentru a obține un credit de la bănci private. Dacă nu respectă condițiile de piață, acest împrumut sau garanția acordată de stat trebuie să fie considerate drept ajutor de stat suplimentar și, prin urmare, să fie notificate și aprobate de Comisia Europeană înainte de a fi acordate. CEO și Guvernul României trebuie să acționeze transparent și să informeze publicul și Comisia în legătură cu orice procedură abordată pentru a plăti certificatele de emisii de CO2, în special dacă sunt folosiți bani publici”, spune Andrea Carta, Senior Legal Strategist, Greenpeace European Unit.

În ultima săptămână, în urma unei inițiative Greenpeace România, peste 2000 de cetățeni au transmis mesaje către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ei cer ministrului ca planul CEO să fie în acord cu prevederile Pactului Verde European, să ajute județele Gorj și Hunedoara să acceseze fonduri europene pentru a crea noi locuri de muncă, să comunice o dată clară și un plan realist pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic național și să îl înlocuiască pe acesta cu noi capacități pe energie regenerabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. asa … si … ce daca ???
    Mai bine … ne extragem din UE !!!
    Altii … s-au extras … deja !!!

  2. Si acuma va inchide. Sa stati cuminti, sa respectati legea si nu uitati sa va inchideti in case dupa ora 20

  3. Adica gazele din centrale termice nu polueaza dar polueaza carbunele.
    Adica daca este carbune ammericanii si austrohotzii plus rushii nu mai vand gaze la pret mare.
    Sa moara romanu ca altereaza pretul la gaze si petrol.
    UIIE GREEN RAHHAT.

  4. Să se ducă la Merkel să-i ceară să nu mai importe cărbune pentru industria metalurgică.

    Curentul electric e produs 100% din surse regenerabile, unde intră hidro?
    Apa, soarele, vântul nu sunt permanente. Scandalul legat viitoarea conducta North-stream2 este în toi. Merkel e în stare să facă orice să-și tragă gaz de la ruși. Deja se vede dublul standard, în est și vest. Greenpeace nu mai protestează?

  5. Tot ce vine gaz pe conducta de la rushi se transforma in fum care polueaza centrul europei. Opriti conducta germana. Opriti industria germana si profitul rushilor.
    Aiurea nu mica nimeni…E doar pentru prostii de romani.

  6. Citez esenta actiunii in cazul acestei societati:”Organizația Greenpeace a anunțat marți că investigația Comisiei Europene cu privire la planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO), propus de Guvern, a ajuns în faza de consultare publică, dar că șansele să fie aprobat sunt nule.”
    Atentie la nuanta reala folosita ca dezvaluire reala „plan de restructurare propus de guvern.ro…”, sevede clar ca vacarii mint in tot ce scot pe gura, ca „C.E. cere si vrea, noi nu suntem deacord”! Ba, ce scarbe mincinoase, te chiorasc de la ochi! Doar asa ne trezim asupra faptului implinit fara nicio idee sau hotararea poporului roman!

  7. Sa plateasca Gates, Musk, Bezos, oricine, Comisia Europeana contruirea de centrale electrice din surse regenerabile sau de care or fi, treaba lor. Daca de maine se vand doar masini electrice nu ajunge necesarul de electricitate produs.
    Toate fabricile convertite sa-si faca xyz plan de decarbonare e ca norma de amenzi date de militie in comunism. In UE transportul de marfuri e asigurat de motorul disel, camioanele, consuma motorina.

  8. AUUUUUUUUU!!

    Sa o inchidem atunci!

    Si cand moristile nu mai dau curent sa ii punem pe aia 2000 sa invarta ei generatoarele si pe aia cu moristile sa plateasca ponalitati de nelivrare!

  9. Poți soate fum și duhoare dacă cumperi, de la cine?, scump, certificate verzi. (Îi doare de natură la fix un metru-n de p..a dacă plătești cui trebuie.)
    Aceasta, mai sus, a fost traducerea în româna a păsăreștii, jargonului*, din comunicat: „În cazul în care CEO nu va reuși să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalitățile, va fi de de aproape 1 miliard de euro..”

    jargón n., pl. oane (fr. jargon). Limbă stricată: jargonu jidănesc. Limbă străină pe care n’o înțelegĭ. Limbă specială (păsărească) întrebuĭnțată de diferite categoriĭ de oamenĭ: jargonu hoților (argot). (sursa: DEX, Scriban, 1939)

  10. În Texas au înghețat după ce a sistemul energetic abînghețat. Eolienele au fost oprite de la viscol, panourile solare acoperite de zăpadă. De la consumul prea mare de electricitate n-a mai făcut față rețeaua electrică. Oamenii au cam înghețat în case.

    Certificatele verzi sunt de fapt un fals. Poluarea nu scade, din contră crește sunt cumpărate de speculanțin si revândute celor cu foarte mulți bani.

  11. Bey ia mai lasati-ne cu certificatele voastre de mafioti verzi si energia voastra regenerabila din coceni si paie cu care sa facem frigul si sa arda tot de la opririle programate economice de curent de zece ori pe zi,iar Grinpishu sa mearga sa numere balenele tocmai la Polul Sud ca noi ar trebui sa interzicem si culturile de rapita care secatuiesc pamantul tzarii pentru combustibil regenerabil pentru smecherii aia din occident.

  12. grinpiS_S si grinpaS_S totul la paS_S-cu-paS_S. ROMANIA TREZESTE-TE! PARCUL GRIN ROMANIA PRIN EXTERMINAREA ROMANILOR PRIN „TRATAMENTE” GENICE SI INFOMETARE! CUMPARAREA TERENURILOR VA FI INTRU GRIN-UIRE DE CATRE PROPRIETARUL ROMANIEI, CEL CARE PAPUSEAZA JEGURILE AJUNSE LA PUTOARE PRIN STS ! NU CONTEAZA CINE PREIA ACUM PUTOAREA. TOTI SUNT LA FEL, CU FOARTE PUTINE EXCEPTII! DACA NU NE SCUTURAM DE ACESTI IPOCRITI ECO-o-o, „sanitari” me n ge le SI GRIN CARE CICA NE VOR „BINELE”, SFARSITUL VA FI RAPID !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.