Grosu: „Persoane sub statut de diplomaţi ai Rusiei … nu se ocupă”

Foto: TRM

La Chişinău există cazuri când „persoane sub statut de diplomaţi ai Federaţiei Ruse repede ajung pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria şi acolo numai de diplomaţie nu se ocupă”, a afirmat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, într-un interviu acordat pentru Agerpres.

În ceea ce priveşte o eventuală expulzare a diplomaţilor din Federaţia Rusă, pe principiul parităţii, el a spus că acest subiect este analizat de cei care pot lua decizii în acest sens. Astfel, a evocat „volumul de lucru legal” al diplomaţilor ruşi din Republica Moldova.

„Sunt… nu foarte multe, suficiente cazuri când persoane sub statut de diplomaţi ai Federaţiei Ruse, sosind la Chişinău, repede ajung pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria. Şi acolo numai de diplomaţie nu se ocupă. Şi noi ştim despre lucrul ăsta şi ei ştiu că noi ştim despre lucrul ăsta. Acum, da, noi o să facem bineînţeles o evaluare a volumului de lucru pe care îl au ei aici şi o să venim cu o decizie în acest sens”, a detaliat Grosu.

În acest sens nu există un termen-limită. „Atunci când o să fim pregătiţi pentru a lua o decizie o s-o anunţăm public şi o să îi informăm şi pe colegii ruşi”, a arătat şeful Legislativului moldovean.

Mai mult, el a afirmat că în Transnistria „se află un grup de aşa-numiţi diplomaţi, pe care numai diplomaţi nu îi poţi considera, uitându-te la ei … vizual, iar activitatea lor ţine de cu totul alt domeniu decât domeniul diplomatic”.

„Ţine de domeniul… da… al serviciilor secrete şi ei ştiu despre lucrul ăsta şi va trebui fiecare caz în parte să îl evaluăm. Da, au mai fost cazuri când s-a refuzat intrarea în ţară a cetăţenilor veniţi din Federaţia Rusă care nu puteau justifica în mod credibil scopul vizitei în Republica Moldova. Suntem nevoiţi să aplicăm filtre mai … mai aşa, mai speciale, la intrarea în ţară, pentru anumiţi cetăţeni şi anumit profil de vizitatori”, a completat oficialul.

În acest sens, el a evocat „baze de date de persoane cu profilul celor care au luptat sau au un istoric militar şi au fost implicaţi în anumite conflicte militare în Siria, în Crimeea, în Donbas, Ucraina, Africa Centrală, Libia şi în alte ţări”, dar nu a avut o estimare a numărului celor refuzaţi la graniţă pe acest motiv. „De la începutul invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina, cifrele au crescut”, a arătat Grosu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. Statutul de diplomat asigura pasaportul diplomatic,mina de aur pentru balul spionilor

 2. Unde, în lumea asta, unii diplomați nu se ocupă și de spionaj ?
  DEOSEBIT DE DEȘTEPT e și Grosu ăsta…?

 3. „„„TRIST,TRAGIC,DE NECONCEPUT- DAR BASARABIA VA FI UCRAINEANĂ ȘI RUSĂ!PESTE 5 LUNI UCRAINA VA FACE PACE CU RUSIA ȘI AȘA ZISA R.MOLDOVA VA FI ÎMPĂRȚITĂ CA UN CERB UCIS -DATORITĂ „COARNELOR” PE CARE NU ȘI LE-A ȘTIUT PURTA! BĂȚUL PRIN GARD-MAI MULT FĂRĂ ROST-ACUM VĂZÂNDU-SE DIN SATELIT MINCIUNILE AMERICANO -ZELENSKIENE-unde-s explozibili rusești de la C.N. ZAPOROJIE?;UNDE-I PRGOJENEASCA REVOLTĂ ?…URMEAZĂ ROMÂNIA!!!??? —DORIM UN STAT APARTE! KWJO-PREMIER ȘI MAIA LAIA PREȘ. PE INSULA ȘERPILOR-DU-I DOAMNE!!

 4. ^„se află un grup de aşa-numiţi diplomaţi, pe care numai diplomaţi nu îi poţi considera, uitându-te la ei … vizual^, Noi nu ne uităm la ei vizual , noi îi *pipăim , îi mirosim ,îi lingem (după ce ei au lins unde ^trebe) . Tot unu ș-unu : Murarii ,sexiVulpița , Trabucel , Catincuța englezoaica etc.

 5. La fel cum asa-zis „diplomat ” e si respectivul Grosu (la obraz). Transistria e RUSA. POPULATIE MAJORITAR RUSA. Asa-zisul „diplomat” provocartor TROTZKIST Grosu si capul lui mare n-au prea priceput. Sandu Maia 2, si ambii în lada de gunoi (si contemporana, si-a Istoriei). @Dureriu Serpilescu : felicita-i pe tipii de la NATO, Geoana, inclusiv, si pe AIURESTII din palatele Victoria si Cotroceni.

 6. ps Grosu. IGOR. Si-si mai si bate joc de propria familie. IGOR, însa nici vorba de cneaz. În lazile de gunoi, repet, acolo-i e locul trotzkistului.

 7. Pai nu a zis tov.Stalin ca acolo este Moldova? Cred ca unde este Moldova zic ca este Ukraina=URSS, shi viceversa=alba-neagra a lui rromica Ylici Y. care a vrut sa revina la feudalism cu rromii lui=2 regi + un imparat, care au shi C.V. de pe vremea UTC-ului=Tanara Garda a chibutzului PCR. A fugarit cat a putut pe Regele nostru, care cu toata primirea romanilor adevaratzi, nu a avut shansa, precum shi noi, sa intram in normalitate din cuaza Rabyiilor aliate prin traditziile lor cu rromii noshtrii verzi. Tribunalele internatzionale, ar trebui sa i-a la puricat toate crimele bolshevice, in gulagurile lor shi nu numai, pentru ca sa salveze Planeta de aceshti parazitzi, criminali din tata in fiu, chiar daca ei sunt khazari, rromi, de se considera victime, cand de fapt situatzia este invers. Bine ca ei se lauda cu Dodonel, Voronel, Shor icel, shi altzi mankurtzi care nu se indura sa lase din ciok cashcavalul, mai ales ca daca ajung la greu, au unde sa fuga=MSKVA, moshia lui Rothschild, shi chiar in west.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Comparativ cu Romania, R.Moldova ne da chiar lectzii de patriotism, mai ales ca acolo sunt in gura KGB.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.