Grup Servicii Petroliere s-a prezentat la o licitaţie de 100 de milioane de euro cu datorii la stat

Potrivit legii o companie nu poate participa la o licitaţie dacă are datorii la stat. Dar în România unde este lege e şi tocmeală. Cel puţin aşa pare cazul companiei Grup Servicii Petroliere care s-a prezentat la o licitaţie organizată de compania de stat Portul Constanţa având la stat datorii totale de câteva milioane de lei. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor împotriva firmei Grup Servicii Petroliere începuse procedura de executare silită.

Licitația de 100 de milioane de euro de la Portul Constanța pentru lărgirea portului continuă să aducă la lumină noi date despre companiile care au participat, date care arată că în unele cazuri legea a fost încălcată. Dacă în urma deschiderii caietului de sarcini compania Josef Mobius Bau AG din Germania a fost declarată ca fiind câştigătoare mai apoi în urma unor contestaţii depuse s-a ajuns în situaţia ca Grup Servicii Petroliere (GSP) să aibă cele mai mari şanse de a executa lucrarea.

Dar datele de la Ministerul Finanţelor arată că nici acesta companie nu a fost în regulă. Mai precis compania cu pricina avea datorii mari la buget, iar acest fapt ar putea să o scoată din competiţie. Asta dacă ţinem cont de faptul că legea interzice unei firme să participe la licitaţie dacă are datorii către stat. Iar datele de la Ministerul Finanţelor arată că la data de 31 decembrie 2009 societatea datora la bugetul de stat suma de 4,75 milioane de lei. La data de 30 septembrie datoriile companiei către stat erau de peste 19 milioane de lei. Cum licitaţia de la Portul Constanţa a fost organizată în noiembrie rezultă teoretic că la acea dată Grup Servicii Petroliere nu ar fi trebuit să aibe datorii pentru a participa. Numai că datele de la Ministerul Finanţelor arată contrariul iar comisia de licitaţie de la Portul Constanţa ar trebui să ia în calcul şi acest aspect. În plus la acea vreme statul declanșase împotriva GSP procedura de executare silită.

Curios este faptul că după eliminarea firmei germane Josef Mobius Bau AG următoarea firmă care ar fi trebuit inivitată de conducerea Portului Constanţa la negoieri ar fi fost firma olandeză Van Oord. Numai că o contestaţie depusă de Grup Servicii Petroliere/Jan De Nul la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a scos firma olandeză din competiţie şi a transformat Grup Servicii Petroliere într-un posibil câştigător. Acest fapt nu mai miră pe nimeni mai ales că firma Grup Servicii Petroliere este una destul de cunoscută puterii. Spre exemplu la ceasul de seară al ultimei dezbateri de dinaintea turului II al alegerilor, un aspect a sărit în ochii tuturor: chestiunea Rusiei. Traian Băsescu şi-a acuzat contracandidatul că a fost în vizită la Moscova şi, în acelaşi timp, şi-a asumat un merit… nemeritat. Băsescu a susţinut, la un moment dat, că preferă să nu meargă la Moscova, dar firmele româneşti să încheie contracte de 250 milioane de dolari. Practic, Traian Băsescu a dat de înţeles că respectivul contract, încheiat de Grup Servicii Petroliere Constanţa cu firma „Gazprom” pentru construirea unui gazoduct până la Soci, o conductă submarină de 150 de kilometri, pentru racordarea sistemului de gaze rusesc la Soci, ar fi o reuşită a politicii sale, a relaţiilor diplomatice, în concluzie un merit personal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.