Îngrijorare: deficitul comercial se adâncește

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024 a fost de 9,320 miliarde de euro, mai mare cu 440,1 milioane euro (+5%) decât cel înregistrat în perioada corespunzătoare din 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.

În luna aprilie 2024, exporturile FOB au însumat 8,290 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 10,962 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,672 miliarde de euro. Faţă de luna aprilie 2023, exporturile din luna aprilie 2024 au crescut cu 14,8%, iar importurile au crescut cu 17,8%. În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024, exporturile FOB au însumat 31,288 miliarde de euro, în creştere cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importurile CIF au însumat 40,609 miliarde de euro, în urcare cu 1,7%.

Un deficit crescut în balanța comercială poate avea mai multe impacte asupra economiei unei țări:

1. Dezechilibru în comerțul extern: Un deficit în creștere poate indica faptul că țara importă mai mult decât exportă. Aceasta poate fi o problemă, deoarece arată că țara cheltuie mai mult decât câștigă din comerțul cu alte țări.

2. Presiune asupra monedei naționale: Un deficit comercial poate exercita presiune asupra monedei naționale, ceea ce poate duce la deprecierea acesteia. Aceasta ar putea face importurile mai scumpe și exporturile mai competitive, dar ar putea crește și costurile pentru consumatori.

3. Impact asupra PIB-ului: Un deficit comercial persistent poate afecta negativ produsul intern brut al unei țări, deoarece indică faptul că țara nu produce suficient pentru a acoperi cererea internă și trebuie să importe mai mult.

4. Nevoia de finanțare externă: Un deficit comercial mare poate necesita finanțare externă, ceea ce poate duce la o dependență crescută de împrumuturi din străinătate. Acest lucru poate crește datoria externă și costurile asociate cu aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

8 Comentarii

  1. „Pă” cine m-ai interesează deficitul balanței comerciale.” E” an electoral , după potopul,de platit plătește „helectoratul”. Circul costă, pardon democrația. „Liberty,democrcy, canci prospryti” sau pă rumânește în societatea multilateral dezvoltată colonialist capitalistă și demonocrată prosperitatea îi pentru dulăi nu pentru căței…

  2. Dupa alegeri, gascanii votanti vor achita nota de plata pentru toate angaralele. mai aveti bani la saltea?

  3. Ha, ha! Atât pricepem, așa votăm! Nu-ș’ o altă populație (ca popor nu ne mai putem numi) în Ioropa car’ să voteză, în cunoștiință di cauză, pi gropar…

  4. nu va vaitati nu puteti trai? Cum au putut trai mosii nostri crescand si cativa copii chiar cinci zece? Am auzit ca prin 1947 a fost si seceta, dupa necazul cu razboiul, plus oprimarea ideologica. Voi nu aveti ce face si atunci mai inventati o problema. Bucurati-va de ceea ce aveti, sanatatea care va ajuta sa mancati o rosie o bucata de paine. In acei ani o paine ajunsese 600.000 de lei unii erau orfani si voi va jeliti ca ar putea sa cada drobul de sare…

  5. „ne imprumutam si pe 10 vieti, numai sa ne conduca PSDPNL-ul”

    N-ati ales ieri pe cei mai buni, iar va plangeti ca ati ales rau ?

  6. După alegeri,dacă vor mai avea loc,țara își va declara falimentul,deocamdată mai aveți bani prin buzunare,nu plângeți dar nici mult timp de trăit bezmetic nu mai aveți.Istoria se repeta și nimeni nu învață nimic din ea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.