Grupa E e pentru România?

Peste numai câteva ore, pe stadionul Cluj Arena, România intră în bătălia pentru CM 2018.

Calculele hârtiei arată că favorite pentru câştigarea grupei E sunt Polonia şi Danemarca. România ar fi plasată pe locul trei, iar celelalte echipe, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan sunt, apreciază diverşi specialişti, doar donatoare de puncte.

Opinăm că, de fapt, în această grupă echilibrată valoric în partea de sus, jocul rezultatelor le acordă celor trei echipe o altă poziţie, una decidentă. Altfel spus, se poate presupune că, la un moment dat, vor arbitra cele două locuri râvnite de favoritele grupei, respectiv Polonia, Danemarca şi, să sprăm, România. Ar mai fi de precizat că se vor califica la turneul final din Rusia doar câştigătoarele celor 9 grupe, acestora adăugându-li-se alte 4 echipe clasate pe locul doi în grupă, după disputarea meciurilor de baraj. Va fi exclusă de la acest baraj echipa cu cea mai slabă linie de clasament.

Revenind la calculele hârtiei, ultimele trei echipe au şi ele ambiţiile lor, cu precădere Muntenegru, adversarul de azi al României. Din toate relatările despre echipa Muntenegrului, ne-am oprit la cele exprimate de Rudi Verkempinck, secundul lui Christoph Daum.

Rezumând spusele sale, sunt căţiva jucători care vor pune serioase probleme, Jovetic, Savic, Beqiraj şi Tomasevic. Sunt deosebit de periculoşi la fazele fixe, mai ales la cornere. Arma lor de bază este contraatacul care se bizuie pe viteză şi pe distanţa foarte mică dintre linii. Este total neindicat un joc lent împotriva lor. Viteza şi pasele cât mai exacte, inclusiv lansările pe poziţii viitoare sunt de preferat pentru a depăşi zidul de care se vor izbi atacurile românilor.

Bineînţeles că observaţiile de mai sus îi aparţin în totalitate şi lui Cristoph Daum, primul antrenor străin al naţionalei noastre, care ne asigură că fotbalul românesc dispune de tinearri foarte talentaţi, cărora este dispus să le acorde tot sprijinul său, că în alcătuirea formaţiei va lua, împreună cu staff-ul său, cea mai bună decizie, că va imprima echipei un spirit ofensiv, că stilul de joc va fi unul eminamente românesc (!!!), că va conferi echipei naţionale o mentalitate nouă, de învingători etc. Până una-alta, fără a-i pune la îndoială sinceritatea aprecierilor sale vizavi de calitatea fotbalistică a tinerilor, nici direcţiile mai sus enunţate, constatăm că, de fapt, noua echipă a României este cea de la Euro 2016! Nu-i, nici pe departe, o acuză, ci doar o constatare la îndemâna oricui.

Bănuim că, fiind voba de primul său meci la cârma unei naţionale, dar şi la primul nostru meci în grupa E, a ţinut să meargă, deocamdată, pe mâna unei echipe cât de cât sudate, cu relaţii de joc deja stabilite şi cu jucători a căror valoare, inclusiv experienţă, au fost dovedite, la Euro 2016, în meciurile cu Franţa şi Elveţia. Că aşa stau lucrurile, iată cum arată ultima strigare: Pantelimon – Săpunaru, Moţi, Dr. Grigore (cpt), St. Filip – Hobana – Torje, Chipciu, Stanciu, B. Stancu – Fl. Andone. Un 4-1-4-1 care îşi propune să domine mijlocul terenului. Cam lipseşte agresivitatea de care vorbea Daum, deşi Stanciu şi Stancu sunt două guri de tun care pot perfora poarta adversă.

Din păcate pluteşte în aer teama că Albania şi Muntenegru sunt, fotbalistic vorbind, cam acelaşi lucru şi nu vrem să ne mai aducem aminte de catastrofala prestaţie din ultimul meci de la Euro 2016. Rana se va cicatriza, sperăm, în seara asta, pe Cluj Arena, când, la întrebarea din titlul acestor rânduri se va răspunde afirmativ: Da, grupa E e pentru România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.