Gruparea Statul Islamic poate provoca o ”catastrofă internațională”

Organizația teroristă Statul Islamic amenință orașul antic Palmira din Siria, la 200 de kilometri de Damasc. Jihadiștii au executat 26 de persoane în această localitate aflată în deșert, după cum anunță așa-numitul Observator Sirian pentru Drepturile Omului.

Palmira este apărată de forțele loialiste din Siria. În cursul luptelor din noaptea de joi spre vineri au murit circa 70 de militari din forțele siriene și 40 de jihadiști. Orașul riscă să cadă în mâinile Statului Islamic, pentru că forțele siriene par copleșite, scrie Le Monde.

Cum Palmira face parte din patrimoniul UNESCO, au apărut imediat temeri că vestigiile ar putea avea soarta celor din Irak, distruse de jihadiști. ”Comunitatea internaționala trebuie să se mobilizeze înainte și nu după ce vor fi distruse vestigii de o valoare inestimabilă. Dacă Statul Islamic intră în Palmira se va produce o catastrofă internațională. Poți ascunde obiecte, dar cum să protejezi monumentele antice? Se va întâmpla aceeași barbarie ca și la Nimrod, Hadra si Mosul”, spune Maamou Abdulkarim, directorul muzeelor siriene.

Palmira a fost controlată din 2013 de rebelii sirieni moderați, după care a fost ocupată din nou de fortele loialiste. Înfrângerea acestora ar putea însă duce la repetarea scenelor din Irak, unde jihadiștii dărâmau cu buldozerele monumentele antice.

Presa occidentală remarcă însă că evoluțiile din Palmira ar putea fi folosite de președintele Bashar al-Assad. Trupele sale au suferit mai multe înfrângeri în fața rebelilor în ultimele zile, dar în cazul in care Statul Islamic ar ocupa Palmira și s-ar deda la barbarii, ar putea să facă din nou ca liderul sirian să fie văzut ca răul cel mai mic pentru Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.