Guvernul a aprobat OUG privind insolvenţa

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care completează Legea insolvenţei, iar ministerul pe care-l conduce a constatat îndeplinirea exigenţelor constituţionale în cazul aceastei măsuri.

Potrivit datelor Guvernului, peste 28.600 de contribuabili cu creanţe bugetare se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa. Întrebat, în timpul conferinţei de presă, dacă s-a împăcat cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent şi acesta la conferinţă, Toader a răspuns ”acum, în momentul acesta”, fiind apoi completat de Teodorovici: ”până la următorul avion”.

Guvernul a adoptat, joi, în şedinţa de Guvern, Ordonanţă de Urgenţă prin care se va modifica legislaţia privind insolvenţa Toader a precizat că Ministerul Justiţiei a constatat îndeplinirea exigenţelor constituţionale şi a plecat la scurt timp după începerea conferinţei de presă.

”Ministerul Justiţiei a evaluat aspectele de legalitate, de conformitate cu legea fundamentală, Constituţia. Am considerat că exigenţele constituţionale sunt îndeplinite. (…) Întrebările de oportunitate a dimensiunii economice le adresaţi domnului ministru Teodorovici, care vă va răspunde. Eu vă mulţumesc, vă doresc succes şi m-am retras. (…) Eu trebuie să plec la Suceava, la întâlnirea cu preşedinţii de curţi de apel şi cu conducerea CSM-ului. La revedere!”, a spus ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă s-a împăcat cu Teodorovici, Toader a răspuns ”acum, în momentul acesta”, fiind completat apoi de Teodorovici ”până la următorul avion”.

Ministrul Finanţelor, a afirmat, la jumătatea lunii septembrie, că a observat o lipsă a unei dorinţe de asumare din partea ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte cadrul legislativ pentru înfiinţarea Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Teodorovici l-a criticat pe Tudorel Toader este mai mereu plecat în delegaţie.

Ulterior, Toader a afirmat, referitor la „nemulţumirea” ministrului de Finanţe, că atunci când a făcut declaraţia respectivă, „probabil emoţională”, acesta s-a „gândit la altceva sau la altcineva”.

Ce a declarat Teodorovici după intrarea în vigoare a noilor reglementări

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că, după intrarea în vigoare a noilor reglementări privind insolvenţa, la nivelul ANAF va fi stabilită o procedură prin care statul va transforma creanţele la companii în acţiuni.

Pentru reconversia creanţelor în acţiuni, „statul român prin ANAF, va trebuie să fie foarte clar, nu cum a fost până în prezent”, a declarat Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern, într-o întâlnire cu presa. În şedinţa de Guvern de joi au fost adoptate noile prevederi privind insolvenţa, anunţate de la începutul lunii septembrie.

„ANAF va avea o procedură foarte clară, ca atunci când legea spune că poate să facă anumite lucruri poate să aplice două variante. De această dată cadrul legal e acoperit, iar la nivel de lucru al ANAF lucrurile vor fi clar reglementate pentru a aplica corect procedurile”, a detaliat Teodorovici.

Mai exact, angajaţii Fiscului vor trebui să explice motivul economic pentru care aleg să ceară falimentul unei companii sau conversia creanţelor în acţiuni la o companie. „De această dată, cadrul legal primar este acoperit, iar la nivel de procedură de lucru a ANAF lucrurile vor fi foarte clare, pentru a nu mai permite nicio practică incorectă la nivel de funcţionari”, a subliniat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a susţinut că, din păcate, structurile statului au permis o astfel de situaţie, până în prezent, deşi existau clar, în legile de până astăzi, etape foarte clare pentru intrarea în insolvenţă.

„Statul român avea foarte multe instrumente legale, care, dacă ar fi fost aplicate, ar fi redus foarte mult numărul de companii care să fi intrat în insolvenţă. Mai mult, statul putea propune, când exista vid legislativ, aşa cum propunem noi astăzi, anumite prevederi legale care să oprească practici de genul plăţii către stat doar a anumitor amenzi, pentru a evita anumite situaţii de blocaj pe acel agent economic, iar statul era cel faţă de care nu se achita absolut nimic de la momentul la care se intra în insolvenţă”, a detaliat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat joi, după ce Ordonanţa de Urgenţă ce vizează insolvenţa a fost adoptată în Guvern, că proiectul îndeplineşte toate cerinţele constituţionale. ”Vreau să vă spuns că Ministerul Justiţiei a evaluat aspectele de legalitate, am considerat că cerinţele legale şi constituţionale sunt îndeplinite”, a anunţat Tudor Toader după şedinţa de guvern de joi. El a mai spus că Ministerul Justiţiei a fost coiniţiator al ordonanţei de urgenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Și eu. Păcat ca nu mai au iarbă după necesitati! Poate plâng, se pun pe râs, se dezbracă, se bat… Va fi mistoooo! Fac pariu ca ala chel, nervos și cu sprancene vopsite își pune perucă blonda!

  2. Potrivit datelor Guvernului,peste 28.600 de contribuabili cu creanţe bugetare se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa.
    Este profund incorect!Aceasta ordinanta trebuie sa se aplice selectiv,adica nu se poate aplica tutulor celor 28.600 de faliti si insolventi,exceptie facand firmele Securitatii,evident si Reality Show, cu emasculatul RB proaspat epilat de sprancene, frunte si chelie. De aceea eu voi repeta pana la obtinerea satisfactiei depline ‘ Mu*ePDS!’ si ”Jos Draqnea!” Vrem o tara ca afara! Respectati Statul de Drept si Republica Procurorilor!

  3. De ce o hotărâre judecătorească definitiva și irevocabila cu privire la plata drepturilor salariale este nula datorită unui articol 75 din legea Insolventei.Atunci pentru ce ne mai judecam.? Aceste hotărâri judecătorești trebuiesc respectate mai ales in privința drepturilor salariale ale angajaților.Ei nu sunt vinovați de Insolventa,și nu mănâncă insolventa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.