Guvernul cade într-o baltă

De ce nu a vrut premierul Tudose să sesizeze CCR în privinţa dosarului ”Belina”? Nu avem decât o speculaţie de făcut, în lipsa informaţiilor clare: Tudose a fost obligat să ţină cont de ameninţările Sistemului mai mult decât de dorinţa şefului său de partid. L-a sfătuit pe Dragnea să pornească sesizarea către CCR din partea coaliţiei şi şeful PSD l-a rugat pe Tăriceanu să facă el sesizarea, iar şeful ALDE a acceptat, cu jumătate de gură.

Ce tablou avem aici? Cei doi lideri ai coaliţiei au înţeles că n-ar fi bine ca premierul să se pună rău cu Sistemul (Iohannis et. Comp.) şi au acceptat să ia asupra lor consecinţele acestui nou afront la adresa Codruţei Kovesi.

Atunci, de unde actuala tensiune dintre premier şi coaliţie? Secretul e încă bine ascuns. Dar e pe cale de a fi spart. Tudose a văzut că nicăieri în lume nu a fost luată sarcina socială din cârca angajatorului şi ar vrea să renunţe la această originalitate. Alina Mungiu-Pippidi a mărturisit că se întreabă de ce ia PSD această măsură şi nu înţelege de ce. Ar înţelege dacă ar trăi în România. PSD joacă jocul ”biciul şi zăhărelul” cu multinaţionalele. Scoaterea sarcinii fiscal-sociale de pe umerii angajatorului (”zăhărelul”) le va conveni mâine, când această sarcină va creşte (dar va creşte doar în contul angajaţilor). Pe de altă parte, în clipa aceea, PSD poate lovi în profiturile marilor angajatori (”biciul”).

Tudose a înţeles, în cele din urmă, că un partid de stânga care îşi ridică sindicatele în cap nu mai e de stânga. Iar sindicatele înţeleseseră deja că mulţi angajatori nu vor pune sarcina de care au scăpat în salariile brute, cum speră Dragnea.

Şi Tudose cunoaşte raţiunile jocului ”biciul şi zăhărelul”, dar e tentat să rămână în logica unui partid de stânga.

Dacă actualele tensiuni vor duce guvernarea Tudose din lac în puţ depinde numai de Dragnea, dar şeful PSD n-are alt joc în cap dacă vrea ca bugetul să poată profita un pic de… profiturile reale ale marilor companii.
Deocamdată, Tudose anunţă clar că va remania miniştrii penali (cei pe care DNA îi suspectează în dosarul ”Belina”). Ceea ce a agravat relaţia premierului cu şeful său de partid. Dragnea nu-şi va da demisia, iar Tudose joacă (se zice pe surse) cu demisia pe masă. Abia diseară, sau mâine vom afla care au fost cauzele reale ale noii crize din PSD – dacă această criză nu va fi stinsă. Vom afla despre ciocoismul şefului PSD, care doreşte să impună numiri ce sunt de competenţa premierului. Vom afla despre obiceiul unor miniştri de a-l turna pe prim-ministru ca să alimenteze pofta de control a şefului lor politic. Vom afla multe despre caracterul real al unui actor politic antrenat să pară blând şi împăciuitor, dar care e bolnav de suspiciune şi putere.

Sau nu vom afla. Căci premierul Tudose s-a răzgândit chiar în timpul declaraţiilor: nu va demisiona, ci îl va învăţa pe Dragnea că în PSD nimeni nu va mai putea să se joace de-a guvernarea.

(Nu e sigur că o va putea învăţa acelaşi lucru şi pe Codruţa Kovesi…)

Despre Ioan Buduca Articolele 101
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*