Mână întinsă unor primari fără soluții

Guvernul îi permite lui Firea să se împrumute

Guvernul îi permite lui Firea să se împrumute din Trezorerie pentru ca bucureștenii să nu rămână fără apă caldă

Autoritățile locale vor putea apela la împrumuturi din Trezorerie în cuantum de până la 700 de milioane de lei pentru a putea rezolva probleme urgente legate de asigurarea agentului termic către populației, potrivit unui proiect de OUG al Guvernului. Vizat direct este Bucureștiul, care, chiar în aceste momente, are mari probleme cu asigurarea agentului termic pentru locuitori, regia locală RADET intrând de curând în faliment(suspendat temporar de instanță) iar Elcen(compania care produce căldura și apa caldă) are datorii mari la Romgaz, furnizorul de gaze.

Prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) şi art. 63 alin. (41) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şide la prevederile art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 14/2019 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 700.000 mii lei, pentru plata subvențiilor restante aferente furnizării energiei termice către populație”, se arată în actul normativ citat.

Împrumuturile se pot rambursa într-o perioadă de 3, până la 20 de ani, la o dobândă între 1,5% și 3,5%, mai mare cu cât scadența este mai înaintată. Achitarea împrumuturilor se efectuează în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă reprezintă un venit al bugetului Trezoreriei Statului, care se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se plăteşte trimestrial, în suma cumulată până la zi. Banii din Trezorerie sunt fonduri ale statului provenite din privatizări, deși nu este clar ce bani din privatizări ar mai fi acolo.

Disperare la București

Faptul că Guvernul promovează o OUG care să permită accesarea rapidă de împrumuturi arată cât de serioasă este problema cu termoficarea bucureșteană. Deja sunt cartiere din Capitală unde apa este, de săptămâni, doar călâie, dacă nu chiar rece. Elcen a reușit doar în ultimă instanță să semneze un nou contract cu Romgaz, după ce producătorul de gaze îl denunțase unilateral pe precedentul în urmă cu o săptămână, pentru mari întârzieri la plata mărfii livrate. Cel mai probabil, condițiile noului contract sunt aceleași ca la precedentul, anume ca Elcen să transfere imediat banii care-i primește de la Primărie reprezentând subvenția aferentă RADET. Este greu de crezut că Romgaz ar fi acceptat altfel contractul si acum se vede că garanția plății rezidă din faptul că Trezoreria va împrumuta banii necesari.

În NF a proiectului de lege este reliefată situația disperată a termoficării bucureștene, care este în pragul colapsului pentru că fondurile implicate sunt insuficiente pentru funcționarea întregului sistem. Sigur, Primarul General Gabriela Firea a susținut mereu că situația este sub control, numai că, iată, acum, este nevoită să accepte că nu are lichiditățile necesare pentru a asigura furnizarea în continuare a apei calde, așa că a cerut ajutor de la Guvern, pe care l-a și obținut.

‘”Pentru eliminarea unor eventuale blocaje şi întreruperi determinate de lipsa disponibilităţilor în bugetele locale, corelat cu responsabilizarea autorităţilor administraţiei publice locale, este necesară crearea unui mecanism pentru contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Având în vedere necesitatea asigurării nevoilor cetățenilor prin furnizarea continuă a serviciului de alimentare centralizată cu energie

termică și ca urmare a celor de mai sus, se impune emiterea unei ordonanțe de urgență prin care autoritățile administrației publice locale să își poată completa sursa de finanțare prin intermediul împrumuturilor. Neadoptarea acestor măsuri conduce la generarea unor blocaje financiare la nivelul autorităților administrației publice locale”, este poziția Guvernului.

“Speranțe” împlinite

Situaţia dificilă în care se găsește termoficarea bucureșteană a fost confirmată de oficiali ai RADET, prezenţi la o conferinţă legată de viitorul cogenerării în România. Întrebat de jurnalişti dacă există riscul ca bucureştenii să rămână fără apă caldă în perioada următoare, în cazul în care Romgaz nu-şi va primi banii pentru gazele livrate către ELCEN, Florian Mateiţă, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al RADET a răspuns: „Evident. Dacă Romgaz opreşte furnizarea gazelor, ELCEN va avea o problemă, care se va propaga şi asupra RADET şi asupra populaţiei Bucureştiului”.

Reprezentantul distribuitorului de energie termică a arătat că această problemă se poate rezolva doar cu diplomaţie şi tact.

„E o teorie: ajungi în insolvenţă atunci când nu mai există încredere. Ştiţi cu toţii că, în momentul în care ai datorii şi prezinţi credibilitate, nimeni nu forţează plata acestora, ci se plăteşte eşalonat. Este o problemă de încredere între Romgaz, ELCEN, Ministerul Energiei, Primăria Bucureşti. Este o problemă de încredere care, dacă va fi rezolvată cu diplomaţie şi tact, nu se va întâmpla nimic. Dacă nu va fi rezolvată, se va întâmpla ce aţi spus”, a continuat Mateiţă.

El a apreciat că Guvernul va găsi totuşi o soluţie pentru ca acest lucru să nu se întâmple, dat fiind că astfel de situaţii au mai fost

„La momentul de faţă există o datorie scadentă a RADET către ELCEN de aproximativ 120 de milioane de lei, ea scade în fiecare zi cu ceea ce se acumulează în contul escrow, acel mecanism prin care banii se distribuie imediat ce ajung acolo în cotă procentuală pentru fiecare parte din acest SACET (sistem centralizat de alimentare cu energie termică – n.r.). Într-adevăr, există o sincopă şi nu doar ELCEN are această problemă, ci şi noi avem această problemă şi înţeleg că şi Primăria are această problemă pentru că există un buget diminuat. Cu toţii ştim că, atâta timp cât nu sunt suficienţi bani, există două posibilităţi, ori este majorat tariful, ori, dacă nu este majorat tariful, trebuie să se achite aşa cum a rămas stabilit în Consiliul Local de către Primărie cota ce îi revine, pentru a rămâne constant tariful populaţiei. Părerea mea este că se va ajunge la o înţelegere cu Guvernul şi că nu va exista nicio sincopă, iar lucrurile se vor aşeza, aşa cum s-au aşezat de câte ori a fost criză”, a spus Mateiţă.

Prețul facturat de RADET este de 3 ori mai mic decât costurile

În cazul sistemului de termoficare din Bucureşti, situaţia este aceasta: Romgaz furnizează gaze către Elcen, care în cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti produce energie electrică şi apă fierbinte folosind acele gaze. Din centrale, apa fierbinte ajunge în conductele RADET, care o distribuie până în punctele termice, de unde ajunge în caloriferele celor 550.000 de bucureşteni branşaţi la sistemul de termoficare.

Mersul banilor este următorul: populaţia plăteşte RADET apa caldă şi căldura la preţul de 163 de lei Gigacaloria, cel mai mic din ţară, subvenţionat. RADET plăteşte la rândul lui către Elcen aceşti bani luaţi de la populaţie, în contul apei fierbinţi furnizate de CET-uri. În paralel, şi Primăria plăteşte RADET subvenţia (diferenţa între preţul real, aprobat de ANRE şi cel subvenţionat, adică între 400 de lei şi 163 de lei) iar mare parte din aceşti bani merg şi ei la Elcen pentru plata aceleiaşi ape fierbinţi. Din banii primiţi, Elcen plăteşte gazul livrat de Romgaz.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. guvernul i-a dat verde lui Firea sa fure !? fiti cu ochii pe ea ,

  2. Apa calaie sau chiar rece din ultimele saptamani nu are legatura cu blocajul financiar.
    Este un fenomen anual. De fiecare data cand se trece de la regimul de iarna la cel de vara, se opresc unele centrale si se schimba circuitele. Si le ia celor de la RADET 1-3 saptamani sa-si aduca aminte de la un an la altul ce robinete trebuie sa inchida/deschida. Au memorie scurta ca pestele Doris.

  3. Guvernul ” Dragnea ” o sustine acum pe Firea , cea care cheltuie banii bucurestenilor pe spectacole, fantani arteziene muzicale, dar, mai ales, pe sponsorizarea „saracei” BOR SRL (cea cu multiple proprietati, agentie de turism, limuzine de lux si salarii de la buget) pentru ca este o buna crestina pe banii altora nu ai sai; nu intrebati ce face Curtea de Conturi !

  4. @ Apa calaie vine de la memoria scurta

    Si OUG pentru imprumuturi tot de la „robinete” vine?
    Platim apa calda pe datorie ???
    La alegeri, tot memorie scurta au bucurestenii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.