Guvernul înfiinţează alţi doi mamuţi energetici

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, reorganizarea sistemului energetic prin înfiinţarea a două noi companii în sectorul de cărbune – Complexul Energetic (CE) Hunedoara, care va produce şi furniza energia electrică şi termică realizată în urma exploatării minelor de huilă, respectivul Complexul Energetic Oltenia care va prelua companiile din domeniul lignitului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.

„În prezent, în România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe la proiecte regionale şi internaţionale în beneficiul pieţei din România. Rezultatele analizelor arată că două companii de această mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor două tipuri de proiecte. Guvernul îşi propune să înfiinţeze două companii integrate, care să aibă o cotă de piaţă suficientă pentru a asigura masa critică necesară şi care, prin dimensiunile lor, să poată activa cu succes pe o piaţă regională competitivă. Crearea unor societăţi integrate la nivel regional ce vor include în structurile lor capacităţi importante de producţie, activităţi de furnizare şi de mentenanţă le va permite acestora să profite de beneficiile obţinute prin implicarea în toate etapele lanţului valoric energetic. Societăţile nou înfiinţate vor încuraja dezvoltarea concurenţei pe piaţa energiei din România”, a susţinut Ioana Muntean.

Potrivit sursei citate, CE Hunedoara se va înfiinţa prin fuzionarea societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. Obiectul principal de activitate al noului complex va fi producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice şi exploatarea minelor de huilă, va prelua toate drepturile şi obligaţiile fostelor societăţi comerciale supuse fuziunii. Complexul Energetic Hunedoara va participa la licitaţia ce va fi organizată pentru achiziţionarea activelor viabile din CN a Huilei. Este vorba despre minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, unitatea de exploatare şi preparare a cărbunelui, staţia minieră de salvare şi partea administrativă a CNH.

CE Oltenia se va înfiinţa prin furnizarea următoarelor companii – Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), CE Turceni, CE Craiova şi CE Rovinari. Obiectul principal de activitate al noului complex va fi producerea energiei electrice şi termice şi exploatarea minelor şi carierelor de lignit.

„Prin crearea noilor entităţi juridice nu se realizează disponibilizări de personal”, susţine purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.