Fresca epică din Capela Sixtină, surpriza de pe pânză

Michelangelo a realizat o versiune mult mai mică în ulei pe pânză a frescei sale epice din Capela Sixtină, „Judecata de Apoi”, a declarat marţi experta în artă renascentistă Amel Olivares, înainte de prezentarea concluziilor la care a ajuns după opt ani de cercetări efectuate asupra unei picturi păstrate la Geneva, informează ANSA.

„Este o mică ‘Judecată de Apoi’, cu Hristos Judecătorul şi celelalte figuri din celebra frescă pe care o putem admira în Capela Sixtină, realizată de Michelangelo Buonarroti în ulei pe pânză, singurul exemplu în care maestrul a folosit această tehnică”, a spus Amel Olivares, care a realizat această cercetare alături de un alt istoric de artă, monseniorul Jose Manuel del Rio Carrasco.

Amel Olivares crede că Michelangelo i-a dăruit pictura „Judecata de Apoi”, păstrată la Geneva şi ale cărei urme s-au pierdut timp de peste 100 de ani, artistului Alessandro Allori, care a folosit-o ca model pentru lucrarea sa din Bazilica Santissima Annunziata din Florenţa.

Acest expert în artă renascentistă a spus că lucrarea, care are dimensiunile de 96,52 cm x 81,28 cm şi care se află într-o stare excelentă de conservare, prezintă câteva dintre aspectele frescei din Capela Sixtină, cum ar fi reprezentarea „îndrăzneaţă” pentru acea epocă a lui Hristos, care a fost pictat fără barbă.

Pictura şi-a schimbat proprietarul de multe ori de-a lungul secolelor şi a fost restaurată în 2015 de Antonio Casciani.

Amel Olivares a expus în faţa jurnaliştilor de la ANSA o avanpremieră a rezultatelor cercetărilor sale înainte de a le prezenta la Asociaţia Presei Străine din Roma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.