Guvernul înființează o agenție într-un domeniu vital

Guvernul va analiza în şedinţa de miercuri hotărârea care vizează organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

”Având în vedere importanța semnificativă a infrastructurii de sănătate, prin prezentul proiect de act normativ se intenționează asigurarea premiselor esențiale pentru operaționalizarea ANDIS, respectiv se stabilesc:
– sediul în municipiul Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 1 – 3, sectorul 1;
– atribuțiile specifice vicepreședintelui
-numărul maxim de 85 de posturi, patrimoniul și structura organizatorică;
-ANDIS preia prin protocol de predare-primire activitatea, structura şi personalul Direcţiei monitorizare implementare spitale regionale din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătăţii, după aprobarea, în condițiile legii, a regulamentului de organizare
şi funcţionare, structurii organizatorice detaliată, statului de funcții și bugetului de venituri și cheltuieli pentru ANDIS”, se arată în nota de fundamentare a proiectului amintit.

Având în vedere specificul activității ANDIS care pe lângă proiectele spitalelor regionale va implementa și alte proiecte de importanță considerabilă, urmare preluării Direcţia monitorizare implementare spitale regionale își va schimba denumirea în Direcţia monitorizare implementare proiecte, noua denumire fiind relevantă pentru activitatea sa în cadrul ANDIS.
Prin preluarea personalului Direcţiei monitorizare implementare spitale regionale din cadrul Ministerului Sănătății nu sunt afectate funcțiile pubice și contractuale.

Înființarea unei agenții specializate în dezvoltarea infrastructurii de sănătate acoperă nevoia identificată de gestionare dedicată a obiectivelor de investiții și a proiectelor de construcții noi sau modernizate, echipate cu aparatură modernă, cu spații dedicate intervențiilor sau tratamentelor pentru recuperarea stării de sănătate a populației în aceeași măsură cu creșterea accesului populației la servicii de sănătate prin realizarea spitalelor regionale, construcții noi și moderne.

De asemenea, experiența ANDIS va fi benefică în planificarea și realizarea acestor investiții astfel încât în cel mai scurt timp infrastructura de sănătate din România să fie modernă și accesibilă populației, indiferent de regiunea geografică în care aceasta trăiește, fiind încurajată solicitarea serviciilor medicale dedicate pe localitate, județ, regiune, fiind redusă astfel mobilitatea și supraaglomerarea unor centre de diagnostic și tratament. Astfel, pe termen mediu și lung se estimează că, odată cu accesul la servicii medicale de prevenție și asistență medicală primară, costurile cu sănătatea vor intra pe un palier constant, fiind mai simplu de estimat și de inclusă nevoi în bugetele instituțiilor de sănătate, măsurile descries în PNRR fiind complementare pe toate palierele.

Impactul social este unul pozitiv, dat fiind creșterea accesabilității la servicii de sănătate a unui procent mare din populație prin realizarea spitalelor regionale și a altor obiective pregătite în PNRR.

În estimarea cheltuielilor de personal făcută pe anul 2022 nu sunt cuprinse cele 16 posturi aferente Direcției Monitorizare Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătății, care vor fi transferate odată cu preluarea structurii acestei direcții de către ANDIS, deoarece suma aferentă cheltuielilor de personal pentru aceste posturi este deja bugetată pe
anul 2022.

Pentru acoperirea parțială a impactului financiar pe termen scurt și lung este prevăzută suma de 2.490 mii lei în PNRR pentru cheltuieli cu bunuri și servicii.  Suma totală ce va fi atrasă din PNRR prin înfințarea ANDIS este 148.000 mii lei. Printre altele, din această sumă 59.280 mii de lei vor fi folosiți pentru pregătirea de studii de fezabilitate pentru viitoare investiții în infrastructura de sănătate, 3260 mii lei pentru pregătirea personalului și 9982 mii lei pentru elaborarea de ghiduri metodologice (de exemplu, norme, standarde, modele, repere de calitate, baze de date și documentație și altele similare ), cheltuieli ce ar fi trebuit să fie efectuate în mod normal din bugetul de stat.

Astfel, suma totală primită prin PNRR pentru înființarea ANDIS, precum și beneficiile rezultate, depășesc cheltuielile de la bugetul de stat pentru următorii 4 ani.  Ulterior aprobării acestui proiect de act normativ, Ministerul Sănătății va solicita fondurile pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare a ANDIS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

10 Comentarii

  1. hai sa mai sifonam niste bani pe indatorarea mascata a romanilor denumita pnrr. nanel de voie oi adormite.

  2. Un stat e cu atît ma corupt cu cît are mai multe legi și agenții. (adaptare dupa Tacitus)
    Legat de legi, cum e cu putință ca zilnic în parlmemt să se discute și să se voteze zeci de legi pe zi? Căutați ordinea de zi!
    La prima vedere aș zice că 95% din legi sînt îngrădiri puse nouă oamenilor.
    Orice lege ce nu e naturală trebuie scoasă sau încălcată.

  3. Atâtea agenții, toate în ‘domenii vitale’, cu rezultate ZERO ! In topic : parcă blocaseră posturile de 1 Iulie (?!), deh, sinecurile trebuie să meargă mai departe.

  4. Agentii si iar agentii prim care doar se sifoneaza gras bani publici, in rest, gargara si vocaliza. Ca sa nu isi asume raspunderea politicienii, mai infiinteaza o agentie din care trag toti finante, nimic concret realizat in fapt pe teren.

  5. Inca o agenție / instituție etc, in fapt o … șandrama de plasament și retribuire a clicilor „flamande” ale guvernanților, partidelor, serviciilor secrete, ale străinătății !!!
    Avem :
    CNAIR și … Albania are mai multi km de autostrăzi
    Fondul Proprietatea și … statul român mai deține doar „praful de pe toba”
    ANRP și … jaf mai cumplit la retrocedări nici că s-ar putea
    Consiliul Concurenței și … aranjamente de piata cu nemiluita
    Garda de Mediu și … poluarea la cote maxime
    Instituții și agenții pentru protectia copilului și … sărăcia lor, pedofilia etc sunt in floare
    În sfârșit, aceasta noua agenție care sa administreze jaful din infrastructura de sănătate, respectiv niciun spital în 30 de ani !

  6. Banii vin dar intra in portofelul cui trebuie in primul rand al serviciilor.adio spitale si infrastructura sanitara, ca doar de aceea a facut dragnea pușcărie..a vrut sa faca ceva pentru romani! Coruptea lui iohanis a învins! Banii la ei foametea si frigul la noi! Stie Predoiu cum.

  7. Vorba lui Bulă cand ii spune soră-sa ca e iar gravidă:”asta ne mai e lipsea”

  8. Avem Compania Nationala de Investitii nu era nevoie de o noua agentie bugetara. Dar daca noi acceptam totul ca sa crestem clasa de bugetari, noii ciocoi si tarii!

  9. Calin, ai remarcat ceva ce multi nu sesizeaza. Avem 600 de moniyoare oficiale pe an doar partea 1 apoi mai este si 2 si bis si 3 si 4. Cine dracu sa mai respecte ceva in tara asta. E dezastru pe toate liniile.

  10. Cîte aghiențîi guWernamentale iegzistă (în secret, majoritatea!)?
    Ce clădiri de patrimoniu ocupă în Bukale, pe străzi dosnice, fără a avea pe ele plăcuțe legale cu denumirea ofițială?
    Cîte panarame, neveste analfabete dă poolitruci șî dă melețieni, sunt angajate ‘colea, în total?
    Ce salarii iau panaramele alea ca să nu facă nimic ‘colea timp dă 8 ore pă zi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.