Guvernul vicepremierilor

Record absolut al Guvernului Dăncilă în privința numărului de vicepremieri. Potrivit anunțurilor făcute de coaliția PSD – ALDE, patru persoane vor ocupa funcția de viceprim-ministru. Doi dintre viceprim-miniştri își continuă mandatele, alți doi se află pentru prima dată în această postură.

De-a lungul timpului, doar trei guverne formate de PSD au avut câte trei viceprim-miniștri, unele însă nu au nominalizat pe nimeni în aceste funcții. Postul de vicepremier a fost acordat, de cele mai multe ori, prin înțelegeri politice pentru susținerea guvernelor care nu aveau o majoritate confortabilă în Parlament. Alteori, au fost numite persoane pentru diverse alte servicii făcute partidelor din care proveneau.

În ultimii 28 de ani, istoria consemnează 10 guverne, fără a le considera pe cele interimare, și nu mai puțin de 30 de viceprim-miniștri. Niciunul dintre aceștia nu a intrat în memoria publică pentru merite deosebite în exercitarea funcției, ci pentru scandalurile în care a fost implicat.

Guvernele Petre Roman

Primul guvern provizoriu a fost format în data de 26 decembrie 1989 și a funcționat până în iunie 1990, după primele alegeri democratice. Al doilea a funcționat până în septembrie 1991, când a avut loc a doua mineriadă. De remarcat este că, deși a avut patru viceprim-miniștri, niciunul nu a supraviețuit până la demiterea guvernului. Cel mai vizibil a fost Gelu Voican Voiculescu, vicepremier în perioada 27 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, pentru „meritul“ de a fi participat activ la evenimentele din 1989. El a fost responsabil cu controlul serviciilor secrete, după arestarea generalului Iulian Vlad. Despre Gelu Voican Voiculescu s-a spus că „dormea în Palatul Victoria, fără să se despartă de pistolul automat şi de dosarele de la Securitatea Municipiului București (făcute cadou de securiștii pe care îi angajase)“. El a obținut două funcții de ambasador în Tunisia și Maroc și a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului. Mihai Drăgănescu, vicepremier în perioada 28 decembrie 1989 – 31 mai 1990, a fost inginer, autor, eseist și filosof, specialist în electronică, membru corespondent, membru titular și președinte al Academiei Române. Ion Aurel Stoica, vicepremier în perioada 28 martie 1990 – 28 iunie 1990, a fost un apropiat al lui Petre Roman și considerat unul din principalii ideologi ai FSN. Anton Vătășescu, vicepremier între 28 martie 1990 și 28 iunie 1990, a fost acuzat în anul 2000, alături de alte 10 persoane, de prejudicierea Ministerului Apărării Naționale cu peste șase milioane de dolari prin achiziționarea a o mie de stații Motorola.

Guvernarea Alianței DA și nu

Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu a condus două guverne. El a avut 3 vicepremieri. George Copos, numit din partea PC, a demisionat invocând faptul că inițiativele conservatorilor au fost ignorate și nu au fost introduse în Codul fiscal. Ulterior, Copos a fost condamnat în dosarul transferurilor. Adriean Videanu, membru PD, a fost numit ministru de stat și vicepremier responsabil cu coordonarea activităților din domeniul economic, anchetat pentru „complot la subminarea economiei naționale“, iar Marko Bela, UDMR, a fost viceprim-ministru fără portofoliu.

Ponta, Dragnea, Oprea și Chițoiu

Până în martie 2015, guvernul Ponta a avut 3 vicepremieri. Liviu Dragnea, care deținea și portofoliul Dezvoltării, este implicat în mai multe dosare, cum ar fi Tel Drum, Belina și în angajări frauduloase. Daniel Chițoiu (PNL) este acuzat de abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat în dosarul ASF – Carpatica. Gabriel Oprea (UNPR) era vicepremier și conducea și Internele. El a demisionat după accidentul polițistului Bogdan Gigină, care a însemnat și ieșirea lui Oprea din politică. Guvernul a demisionat după incendiul de la Colectiv din 31 octombrie 2015, unde au murit 64 de tineri.

Guverne demise de propriul partid

Sorin Mihai Grindeanu a fost premier din 4 ianuarie 2017 până pe 29 iunie 2017, când a fost demis de propriul partid. A avut doi vicepremieri: Sevil Shhaideh, care deținea și Ministerul Dezvoltării, și Daniel Constantin, copreședinte ALDE și ministru al Agriculturii. Shhaideh este acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu în cazul Belina. Daniel Constantin, zis „ăla micu’“, a dispărut din Guvern după ce a rupt alianța cu ALDE. Până în iunie 2017, Marcel Ciolacu a fost și el vicepremier fără portofoliu în guvernul Tudose, alături de Grațiela Gavrilescu, care deține și portofoliul Mediului.

Un suspect lângă Dăncilă

După numirea europarlamentarului Viorica Vasilica Dăncilă în fruntea următorului Guvern, PSD a modificat structura Executivului, aceasta fiind cu patru vicepremieri. Cel de-al patrulea este Ana Birchall, care se va ocupa cu implementarea parteneriatelor internaţionale. Ea a mai fost nominalizată și în guvernul Tudose, dar a rămas nebăgată în seamă, deși pregătirea profesională o califica pentru un portofoliu ministerial. În plus, Birchall a fost o bună cotizantă a PSD, oferind sume generoase pentru campaniile electorale și funcționarea partidului. Paul Stănescu este un alt vicepremier, dar și ministru al Dezvoltării. El este considerat unul dintre cei mai duri baroni din PSD, cu o influență majoră la nivel central. Recent, Stănescu a fost vizat de o plângere penală privind o presupusă finanțare ilegală a echipei de fotbal FC Olt Slatina din banii Consiliului Județean. Viorel Ștefan, vicepremier fără portofoliu, a condus Finanțele în guvernul Grindeanu, dar a demisionat alături de membrii cabinetului. Grațiela Leocadia Gavrilescu a stat departe de scandaluri și este nominalizarea constantă a ALDE la portofoliul Mediului și pentru postul de vicepremier.

Adrian Năstase și Ioan Rus

Guvernul Adrian Năstase, decembrie 2000 – decembrie 2004, a reușit un boom economic în 2004 de 8,3% și o reducere a inflației sub 10%. El este cel care a semnat intrarea României în NATO și a închis negocierile pentru aderarea la UE. Politicianul social-democrat l-a nominalizat pe Ioan Rus vicepremier abia în 2003, acesta fiind în același timp și ministru de Interne. Ulterior, Rus a fost și ministru al Transporturilor în guvernul Victor Ponta în 2014, după retragerea de la guvernare a PNL și demisia lui Dan Șova. A demisionat din funcție după circa un an, după ce a produs un scandal major. El a declarat la un post de televiziune despre românii care muncesc în străinătate că „au poate 1.500 euro salariu. […] De banii ăștia, copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă“.

Scandalul Dan Nica

Primul guvern Emil Boc, decembrie 2008 – octombrie 2009, a avut un singur vicepremier: Dan Nica; acesta a fost și ministru de Interne. A părăsit Guvernul, iar toți miniștrii PSD s-au solidarizat cu el. Dan Nica a fost acuzat ulterior de abuz în serviciu și urmărit penal pentru că ar fi participat activ la evitarea organizării unei licitații publice, la achiziția unor licențe informatice, cu scopul de a favoriza o anumită societate comercială, provocând o pagubă de ordinul milioanelor de dolari statului român. Al doilea guvern Boc, decembrie 2009 – februarie 2012, a avut un singur vicepremier: Marko Bela.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

2 Comentarii

  1. „Daca pot” (chiar daca guvernul, aproape s-a dublat, de parca tara nu e aceeasi de o suta de ani – si chiar mai mica), asta este, si asa, pana la alegerile parlamentare, guvernul mai trebuie schimbat de cel putin inca zece ori, pentru a onora toti sponsorii din camapania trecuta si ai satisface orgoliul „nereperat” (din pricina de probleme cu justitia – ce nu-i permite sa fie premier) a stagiarului in basisme. Asta-i filozofia: sponsorii de top cu ministere, sponsorii de nivel doi cu functii de secretari de stat si prin desconcentrate, sponsorei cu functii prin institutiile publice si pe la licitatii – toate”corecte” dupa lege, masa cu plancardele si portavoce, precum si lipitorii de afise ling si ei cate o bere si halesc cate un mic de apuca. Asta-i democratia romaneasca, pe intelesul si pusa in opera de fomfi si habarnisti pusi pe capatuiala bleaga din politica.

  2. Sunt putini, pentru fiecare judet: cate un vicepremier, cate 6 ministri, 10 secretari de stat, ca sa aiba toti membrii cualitiei cate o functie si daca mai e nevoie mai ia oameni si de la UDMR.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.