Hackeri, în umbra războiului: I-a luat pe sus Europol

Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun, pe liderul unei reţele de hackeri care operează din Ucraina şi care s-a aflat în spatele unor atacuri cibernetice menite să extragă sute de milioane de euro de la victimele lor, a anunţat marţi Europol, potrivit AFP.

Forţele de ordine au efectuat marţi seară operaţiuni la 30 de proprietăţi din vestul şi centrul Ucrainei, printre care Kiev şi Cerkasî, pe râul Nipru, dar şi Viniţa şi Rivne, a precizat Europol, cu sediul la Haga.

Un bărbat de 32 de ani suspectat că ar fi liderul bandei, precum şi patru complici au fost arestaţi în timpul acestor operaţiuni. Peste 20 de anchetatori din Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite au fost trimişi la Kiev pentru a ajuta poliţia locală.

„Într-un efort fără precedent, autorităţile poliţieneşti şi judiciare din şapte ţări şi-au unit forţele cu Europol şi Eurojust pentru a destructura şi reţine figuri cheie din Ucraina din spatele unor operaţiuni majore de cerere de răscumpărare”, a precizat organizaţia într-un comunicat.

„Operaţiunea vine într-un moment critic, când ţara se confruntă cu provocările agresiunii militare a Rusiei asupra teritoriului său”, a adăugat Europol.

În acelaşi timp, Europol a înfiinţat un post de comandă virtual în Olanda pentru a analiza în timp real datele confiscate în cadrul percheziţiilor din Ucraina.

Acest grup de hackeri a atacat organizaţii din 71 de ţări, infectând aproximativ 250 de servere şi „ducând la pierderi de câteva sute de milioane de euro”. „Aceşti actori cibernetici sunt cunoscuţi pentru faptul că vizează în mod specific companiile mari şi le paralizează afacerile”, a precizat Europol.

Cele mai recente arestări urmează unei acţiuni a poliţiei din 2021, în care 12 presupuşi membri ai unei bande ransomware au fost arestaţi în Ucraina şi Elveţia.

Atacurile ransomware permit accesul la sistemele informatice vulnerabile şi criptarea sau furtul de date, după care se trimite o notă de răscumpărare, solicitând o plată în schimbul decriptării datelor sau nedezvăluirii acestora publicului.

Membrii bandei au jucat roluri diferite, unii pătrunzând în reţele, alţii spălând plăţile cu criptomonede efectuate de victime pentru ca fişierele lor să fie decriptate.

„Odată ajunşi în reţele, atacatorii au trecut nedetectaţi şi au obţinut acces suplimentar folosind alte instrumente, pentru a compromite cât mai multe sisteme posibil înainte de a dezlănţui atacuri ransomware”, a explicat Europol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. aoleu… hackeri, raketi, infractori, fraudatori? toti in Nulandistan? nu se poate asa ceva… vi s-a predat la scoala si in presa ca Ukropia e o colonie exemplara, care face progrese imense in toate domeniile, atat de mari incat sunt dispusi sa o accepte in UE in 1-2 ani, in timp ce altii asteapta pe la usi cate 30 de ani, iar alti prosti sunt tinuti in lesa 20 de ani si dupa ce intra cu „MCV”-uri si Schengen.

  2. digitalizarea va anula identitatea unor persoane cautate. infractiunile vor prospera in noua oranduire a satanei, unde p000limea, din lene si lipsa de gandire nu vrea sa priceapa ca plasticul si virtualul nu reprezinta nimic. orice detii ca valoare trebuie sa fie la tine, omule, altfel, nu este al tau. l-ai pierdut!

  3. „Centrul și vestul Ukrainei” sunt YEZAKT zonele geografice de susținere poolitică, la, și de la „Meydan” încoa’, ale regimului nazist ukrainean pus de Nuland și $$oroș în 2014, cu 5 melearde dă $$……[Rumburak]

  4. Pai astia nu erau recrutabili, de trimis pe front? Ca Zelensky tocmai va anunta incorporarea pensionarilor, in lipsa de carne de tun. Ah, am uitat! In Ucraina totul e de vanzare, daca ai banii necesari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.