Hackeri români, în calculatoarele ONU

O reţea de hackeri sofisticaţi, printre care se numără şi români, s-au infiltrat în calculatoarele birourilor ONU de la Geneva și Viena într-o operațiune aparentă de spionaj, iar identitatea acestora și amploarea datelor obținute nu sunt clare, relatează agenţia Associated Press.

Un document intern confidențial al Organizației Națiunilor Unite, obţinut de Associated Press, spune că zeci de servere au fost compromise inclusiv în cadrul biroului pentru Drepturile Omului, care colectează date sensibile.

De asemenea, raportul menționează o serie de adrese IP din România care ar fi putut fi utilizate pentru etapa de infiltrare, iar Williams a spus că una dintre aceste adrese ar avea un istoric de găzduire de malware.

Întrebat despre raport, un oficial al ONU a declarat pentru AP că atacul cibernetic pare unul „sofisticat” și că amploarea daunelor este neclară, în special în ceea ce privește informațiile personale, secrete sau compromițătoare care ar fi putut fi furate. Funcționarul, care a preferat să-şi păstreze anonimatul pentru a putea să vorbească liber despre episod, a spus că sistemele au fost de atunci consolidate.

Nivelul de îndemânare a fost atât de ridicat încât este posibil ca un actor susținut de stat să fi fost în spatele acestui atac, a spus oficialul.

„Este ca și cum cineva s-ar fi plimbat pe nisip și ar fi acoperit urmele cu o mătură. Nu există nici măcar urmă de curățare”, a afirmat expertul.

Cu toate acestea, au existat relatări contradictorii cu privire la gravitatea atacului.

„Am fost atacaţi. Ne confruntăm cu încercări zilnice de a intra în sistemele noastre de calculatoare. De data aceasta, au reușit, dar nu au ajuns foarte departe. Nimic confidențial nu a fost compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Nu există nici o urmă, nici o dovadă a trasabilității atacului dar hakerii sunt din România.

  2. Daca setez un VPN bun, pot sa le arat ca atacul a venit din orice tara din lume.
    Nici un hacker normal (cu atat elita) nu isi lasa IP-ul la vedere.

  3. DA DA DA de 3(trei) ori DA – am Hackuit…blah blah blah.
    Eu nu sint Gucifer si cu toate ca sint doar un Bebelus din Principate am facut-o la rugamintea Imparatului din tara vecina si pretina America. Dinsul m-a rugat frumos sa-i procur niste Documente referitoare la Coruptia din Ukraina si asa zisele Drepturi ale Omului. Da, recunosc ca sint Anormal, dar nu am lasat Urme sau Deranj dupa mine si cred ca OK.

  4. Daca ,, „Este ca și cum cineva s-ar fi plimbat pe nisip și ar fi acoperit urmele cu o mătură. Nu există nici măcar urmă de curățare”, a afirmat expertul.” cum mama dracului au constatat ca sunt si romani. Astia chir ne cred asa de tampiti pe toti?

  5. Poate careva dintre cititori sa verifice autenticitatea informatiilor declarate din aceasta sursa americana? Ca elvetienii sau austruecii, sau Interpol-ul nu se hazardeaza cu acuze si povesti ca sa isi justifice jobul de Security Agent sau sa-si mareasca bugetul datorita „amenitarilor externe”. Si daca o fi adevarat, o poate fi verificat ca acele IP uri mentionate mai sus, sunt chiar de pa meleagurile romanesti? Si nu par sa fie, datorita unor servicii VPN, din alte colturi aoe lumii? Adica acolo unde americanii su dusmani, cu care poarta,sau vor purta in viitorul apropiat, razboi? Si sursa „Associated Press”, o fi americana? Nu vine informatia asta de la Interpol, agentia europeana ce chiar se ocupa de astfel de infractiuni?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.