Ieri, a fost cea mai proastă zi pentru acțiunile americane din aproape doi ani. Piețele din întreaga lume au scăzut brusc; indicele S&P 500, spre exemplu, a scăzut cu 3%.
Bursele asiatice au scăzut semnificativ luni, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA, iar extinderea declinului acţiunilor din Japonia, în urma aprecierii yenului, a dus la o scădere a apetitului pentru risc, transmit Reuters şi Bloomberg, anunță Agerpres.
Vineri, Departamentul Muncii a anunţat că rata şomajului în SUA a crescut la 4,3% în iulie, sporind temerile privind o posibilă recesiune şi o reducere agresivă a dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA (Fed).
De asemenea, tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu afectează încrederea investitorilor şi duc la o scădere a apetitului pentru risc.
Dar tumultul de ieri reflectă o realitate subiacentă: piața muncii se „răcește“, scriu și jurnaliștii de la New York Times care fac analiză amănunțită a situației.
Această „răcire“ era așteptată, chiar necesară, după patru ani sălbatici: pandemia timpurie a adus pierderi uimitoare de locuri de muncă, urmate de o recuperare frenetică. Acum, rata șomajului, de 4,3%, a revenit practic la normal. Dar unele date recente i-au alarmat pe economiști și au contribuit la declanșarea vânzării de ieri.
Bogaţii lumii, pierdere importantă
Aproape 22 de milioane de muncitori și-au pierdut locul de muncă după ce a lovit Covid. Până în aprilie 2020, rata șomajului – care fusese la un nivel scăzut de cinci decenii de 3,5% – a crescut la aproape 15%. Întreprinderile au crezut că multe dintre aceste concedieri vor fi temporare. Se așteptau să se redeschidă rapid și să aducă lucrători înapoi.
În schimb, pandemia a continuat. Până când vaccinurile au devenit disponibile pe scară largă la începutul anului 2021, multe companii au descoperit că angajații pe care i-au lăsat să plece nu mai erau disponibili. Unii și-au găsit alte locuri de muncă, și-au schimbat industriile sau au început afaceri proprii. Unii nu s-au simțit încă în siguranță să revină la muncă sau nu au putut găsi îngrijire pentru copii. Unii se pensionaseră sau se întorseseră în țările lor de origine. Alții au fost uciși sau dezactivați de Covid.
Rezultatul a fost o luptă pentru a angaja dintr-un grup limitat de muncitori. Așa se face că, la un momemt dat, erau două locuri de muncă disponibile pentru fiecare muncitor apt de muncă.
Asta le-a oferit muncitorilor o pârghie extraordinară. În special în sectorul serviciilor, ei au sărit între locuri de muncă în căutarea unor salarii mai bune și condiții de muncă. Salariile au crescut, lucrătorii cel mai prost plătiți câștigând cele mai rapide câștiguri – o inversare a tendinței de lungă durată de creștere a inegalității.
Cu timpul, însă, cererea și oferta au ajuns într-un echilibru mai bun. Mai mulți americani s-au întors la muncă, alături de un aflux de imigranți. Ofertele de muncă au revenit acum aproximativ la locul în care erau înainte de pandemie. Creșterea salariilor și fluctuația locurilor de muncă au încetinit ambele.
O resetare, nu o încetinire
O piață a forței de muncă care „se răcește“ ar putea suna ca un lucru rău – și în majoritatea circumstanțelor, așa este. Dar piața muncii de la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022 a fost poate prea fierbinte. Companiile au crescut salariile și încă nu au putut găsi lucrătorii de care aveau nevoie, lăsând clienții frustrați de servicii slabe și așteptări lungi. Lucrătorii s-au plâns că, cu toată presupusa lor pârghie, lipsa de personal i-a epuizat.
Piața fierbinte a muncii a pus o problemă și pentru Rezerva Federală, care a încercat să reducă inflația. Creșterea salariilor nu a provocat creșterea inițială a prețurilor. Dar dacă firmele continuă să-și vadă costurile cu forța de muncă crescând, probabil că vor continua să crească și prețurile.
Deci, recenta „răcire“ a fost o uşurare. Și mai bine, s-a întâmplat cu aproape nicio creștere a pierderilor de locuri de muncă. Acest lucru este remarcabil deoarece locurile de muncă deschise și șomajul se deplasează de obicei în direcții opuse: când cererea încetinește, companiile publică mai puține locuri de muncă și concediază angajați. Mulți economiști se așteptau la același lucru de data aceasta.
Ei nu au avut dreptate. De data aceasta, locurile de muncă au scăzut – nu pentru că companiile aveau nevoie de mai puțini lucrători, ci pentru că au existat în sfârșit suficienți lucrători pentru a ocupa posturile care au rămas deschise, în unele cazuri de ani de zile. Salariile au încetat să crească la fel de repede, dar au crescut și prețurile, ceea ce a însemnat că lucrătorii erau în multe cazuri mai bine decât în apogeul boom-ului.
Iasă pe nas banii aruncați în COVID..
DOUĂ TRILIOANE pierdute în câteva minute.. Biden zicea ca economia lui duduie!!
Ha , ha! Așteptăm pi părerologu’ @prostia-l ingruapă să ne deseneză ș’ esplice iel că di fapt ‘i o mișcare stratejică a amiricani luor p’în care aieștia o pus la cale o stratejie car’ i duce pi ruși la chieire…
Repet ce am scris ieri: a fost comanda cu executare pentru 24 ore, apoi revenire.
Ceea ce nu se spune este ca de fapt companiile nu sufera de lipsa de personal ci de personal calificat, care sa aduca eficienta in productie. Nu numarul de salariati aduce rezultate bune unei companii.
Cu scoala care se face in SUA in ultimii 20 de ani este greu sa gasesti salariati calificati, competenti si eficienti, ei nu mai exista, iar cei batrani au fost si ei inlaturati ca sa faca loc Diversitatii incompetente si inepte.
Chiar daca SUA ar vrea sa se intoarca la un sistem de invatamant adevarat nu mai are cum, generatiile vechi care sa treinuiasca noile generatii sunt la pensie sau plecate intr-o lume mai Dreapta.
Cine mai crede in Occident este orb si surd sau i-a luat Dzeu mintile.
‘Dormi linistit! FNI are grija de tine!’ – scriu jurnalistii de la New York Times… Cand se vor trezi, realitatea va fi crunta!
Miscare clasica: se pune bursa jos, se cumpara ieftin, dupa care se rida bursa, vinzi si gata, se castiga pe diferenta de pret, fara sa faci ceva, fara pic de sudoare. Asa a aparut vorba: „cine munceste, n-are timp sa castige” !
Miscare clasica: se pune bursa jos, se cumpara ieftin, dupa care se ridica bursa, vinzi si gata, se castiga pe diferenta de pret, fara sa faci ceva, fara pic de sudoare. Asa a aparut vorba: „cine munceste, n-are timp sa castige” !
Deci ne-am imbogatit cu totii nemeritat dupa COVID si acum doar revenim la „normal”. Sanctiunile care au marit pretul la energie si au provocat Involutia Industriala nici nu exista. Daca nu avem paine sa mancam tort!
Bursa este o hotie. Nu este ,,barometrul economiei capitaliste”. Este barometrul escrocilor care o manipuleaza cum vor ei profitand de diverse situatii. Atunci se fac manevre, se lanseaza zvonuri, se cumpara si se vand actiuni care ii imbogatesc peste noapte pe escroci……[Rumburak]