Hellvig, la sfîrșit de mandat!

În 2017, Eduard Hellvig a găsit nițel timp să scoată capul în lume. S-a dus să țină un discurs la Universitatea de Vest, unde a vorbit, în fața camerelor de luat vederi tot de la SRI, probabil, ca lecție și discurs pentru studenți și angajați, aflati pe cine știe unde. Unde a vorbit directorul SRI ? Păi la inaugurarea programului de master „Studii de securitate globală” din cadrul Universității de Vest Timișoara! Nu despre securitea globală scriem de data aceasta, ci despre locul și știrea șopîrlită, strecurată de directorul SRI care își termină mandatul exact pe 17 septembrie, anul curent.

Să revenim la locul de derulare al știrii. Este vorba de Universitatea de Vest. Dacă memoria nu ne joacă feste, în același loc și-a dat doctoratul plagiat Laura Codruța Kovesi. Acolo a fost făcută celebra fotografie cu George Maior și Florian Coldea oferind o roabă de flori tinerei doctor într-ale copiatului și într-ale arestărilor pe bulevarde. Culmea este că tot acolo scoate capul în anul 2108 profesorul universitar Florian Coldea. Și, ca și cum oamenii din domeniul informațiilor merg pe o potecă precum iepurii pe cărare în omătul de-un genunche, tot acolo a descins și Eduard Hellvig, pregătind și el un doctorat sau cine știe ce prestație de profesor asociat.

Acum, la sfîrșit de mandat, a binecuvîntat țara cu anunțul privitor la 1000 de dosare noi ale Securității. Mare cadou face Eduard Hellvig democrației românești. E drept, absolut inexplicabil de ce abia după 30 de ani. O fi oare mia asta de dosare așa de importantă? Atunci de ce nu a folosit-o Traian Băsescu? De ce nu a primit-o Tismăneanu? Sau au folosit-o, ajutîndu-se de ea pentru a-i păpușa pe politicieni? Vom vedea destul de curînd pentru demolarea cui au fost transferate. Sigur nu este vorba despre adjunctul șefului miliției din Zalău și nici despre Klaus Iohannis și Germania. Faptul că la sfîrșit de mandat, și cu ocazia alegerilor prezidențiale, directorul SRI se grăbește să anunțe poporul că a aruncat în piață încă o mie de dosare ne oblige să ne întrebăm totuși, care este schepsisiul acestui cadou otrăvit? Nu cumva să ajute la scoaterea din joc a cîtorva adversari politici ai președintelui sau a unor personaje incomode?

Ce a mai spus Eduard Hellvig cu o zi înainte de sfîrșitul mandatului acordat de Parlamentul României?

Cică „În ciuda numeroaselor afirmaţii vehiculate deliberat, pot spune că SRI a încheiat orice legătură cu trecut nefast din dinainte de ‘89 şi că întreaga activitate este guvernată de principii şi valori”. (Eduard Hellvig la faimoasa universitate condus de Marilen Pîrtea)

Vai de mine, domnul Edi, dar Securitatea nu a pus la cale atîtea mandate de ascultare! Și nici atîtea dosare și nu a avut atîtea firme sub acoperire! Și nici n-a umblat cu atîția bani negri. Din cîte rezultă din documente și din mărturisiri (multe publice), nici un general de Securitate n-a umblat cu sacoșe de bani negri, spre deosebire de generalii SRI care nu mai țin minte dacă banii erau ai Serviciului, ai colaboratorilor sau pur și simplu au fost trecuți la diurnă? Și în ciuda faptului că fosta Securitate a avut destui acoperiți în justiție, nu poate să vă concureze. Nici la numărul de oameni, nici la dosare dirijate, nici la sentințe dictate din afara tribunalelor. Și nici la faimoasa campanie ratată! Mă refer la anticorupția pe care ați condus-o!
Dar, despre o paralelă între abuzurile Securității în comparație cu cele ale SRI, SPP sau STS, vom mai vorbi pentru că merită făcută!

Pentru că Eduard Hellvig a transmis un mesaj de reținut la sfîrșitul mandatului xxx, aș vrea să mă opresc și la o frază din finalul aserțiunii de la Timișoara:

-“Generaţia dumneavoastră are dreptul să cunoască şi să înţeleagă trecutul – pentru a putea construi împreună viitorul”.

Mă tem, domnule Hellvig, că ați pus umărul, împreuna cu George Maior și Florian Coldea, alături de președinții care v-au păstorit, la apariția unei nevoi imperioase de a înțelege mai ales prezentul României pe care îl dominați. Spre dezamăgirea duneavoastră, trecutul a cam scăpat de SRI!

Notă: Text revizuit de autor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26

20 de Comentarii

 1. Sa hie intr-un ceas bun,cu cuc!Urmatorul sef poate fi chiar un pensionar de la Mossad,daca da examen,poate chiar ala de la Black Cube!De ce nu poate fi provizoriu Gitenstein,asa un buyet intelijent si stie si oleaca de pian?!Pana vine Zuckerman sau Zuckerberg mai dureaza..

 2. Deci cam asta vrea acest Helvig: să lovească cu dosare confecționate de securitate tot felul de oameni care nu sunt de acord nici cu el și nici cu patronul lui. Bine s-a ajuns în românia johannistă – tot felul de nimeni ân drum să lămurească istoria! Ar trebui, într-adevăr, cum propunea cineva, Johannis în deal, ludovic orban prim ministru, helvig la sri, kovesi la procuratură, Siegfried mureșan, dany barna , seiler miniștrii. De ce nu? Măcar să se vadă spre unde se merge!

 3. Imi place articolul… Repet, in 1990 SRI a fost creat de oamenii KGB. Daca ar mai fi avut vreo legatura cu Securitatea ante 1989, ar fi fost de bun augur pentru Romania de azi iar musiu Hellvig ar cam fi dat de belea. Ca sa demonstreze atasamentul atit la valorile estice – FSB, cit si la cele vestice, au fost niste baieti, generali, care au nume, in special conserve kgb-iste, si care, la inceput de edificare a iluziei de democratie, au traficat informatii intre aceste punce cardinale, sa nu se supere nimeni si toata lumea sa fie multumita. Cind Hellvig spune lucrurile de mai sus, ele trebuie intelese in alta cheie. SRI, prin munca pe care o face, nu ne apartine. E clar ca lumina zilei. In primul rinde decizional si sub aspectul valorificarii informatiei. Ura si la gara! Tare nefericit popor trebuie sa fim daca ajungem in situatia in care nu prea mai avem nimic. Dar cu vointa si perseverenta, cu dorinta si dragoste de noi, putem schimba lucrurile. Trebuie sa-i gasim pe acei dintre noi capabili sa mearga pina la capat indiferent de consecinte. Muraturile astea de azi semneaza orice si pleaca capul la cea mai mica adiere de vint…Traiasca bascalia politicianista! Astia au citit mai mult Caragiale si s-a lipit de ei ce era mai obscur, alde Agamita, in loc sa citeasca Eminescu si sa inteleaga ce spune!

 4. Lui Hellvig ii place sa vorbeasca ceea ce place lumii sa auda si nu pe rezultate concrete. Realitatea oricum bate filmul care se deruleaza in mintea lui. Chiar il compatimesc… Ciudatul sentiment de scula (unealta)…

 5. De treaba cu intelegerea trecutului pentru intelegerea viitorului s-au ocupat intelectualii lui Basescu, multi dintre ei luati de nas de secu, precum si promotorii legii anti-legionari.

 6.  Sa citim publicistica marelui patriot nationalist M.Eminescu, pentru care a si fost asasinat, si vom intelege ca asa cum tefelistii, sorosistii, corporatistii din ziua de azi au fost scoliti de „valorile” occidentului, asa si tinerii din vremea lui Eminescu au impus formele fara fond invatand tradarea si vanzarea de neam in lupanarele occidentului apostat,iudeomason, antihristic, antinational:

  „Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul român”

  „caci acest tineret s-au fost dus într-o tara bolnava în privirea vietii sociale”

  „astfel vin patura dupa patura în tara noastra, cu ideile cele mai ciudate, scoase din cafenelele frantuzesti sau din scrierile lui Saint-Simon si alte altor scriitori ce nu erau în toate mintile” 

  „Bãtrânii aveau gurã de lup si inimã de miel; au venit liberalii cu gura de miel, plinã de cuvinte amãgitoare, dar cu inima de lup”

  „Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francmasoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională…”

  „Am admis legiuiri străine?
  Ei bine nu le-am admis pentru român, cu trebuinţele căruia nu se potriveau.Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice,de care planta autohtonă moare…”

  „Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului”

  “Am fost meniti sa ajungem zilele acestea de ticalosie, în care tara se înstraineaza pe zi ce merge în gândire si-n avutul ei…”

  „Astfel cu articolul 44 al Tractatului de la Berlin, care nu era numai o cestiune de încetăţenire, ci era de-a dreptul declararea României în teritoriu neutru, colonizabil cu toate seminţiile”

 7. Salut oricum revenirea la realitatile crunte din Romania a autorului, ca si promisiunea dezvoltarii acestui subiect complex!
  E oare intamplator noul derapaj de la CSM unde agentii Secu au reusit a cincea marsavie, si aceasta cu binecuvantarea unei agente americane instalate de cominternista Danceala dupa executia lui Dragnea in piata publica…
  Fara tandemul teuton nu era posibila nici aceasta noua ticalosie…

 8. Tocmai cand m-am hazardat sa salut noua pozitie a Dlui Nistorescu si am si fost tras pe sfoara de cenzura publicatiei care mi-a blocat comentariul de la orele 16:38 in care mi-am permis sa-l critic pentru recunoasterea tarzie a imixtiuniloer Secu
  in viata societatii romanesti pe toate planurile, in timp ce dansul facea analize ca si cum viata politica se derula de la sine, firesc democratic!!! Cand spun ca nu duritatea cuvintelor, ci duritatea ideilor care trateaza realitati determina cenzura sa-mi blocheze comentariile…

 9. Securistii pun presedintii si presedintii dau bani la securisti.

 10. Tema aleasa apartinea SIE, tema SRI putea fi ‘ informatia, elementul primordial in … ‘, apropo de cazul Caracal .

 11. Helvig joaca in filmul cu democratia aruncand niste foi fara valoare. Asa a facut si cu asa zisa ” desecretizare a protocoalelor Justitiei cu SRI (profund ilegale)”, el fiind semnatar al un astfel de protocol facut chipurile legal de o ordonanta de urgenta a lui Pruna….

 12. Se zice ca acest aprod al lui Johanis este ginere de colonel de militie. Socrutetzul si-a dus veacul in Salaj (patria tuicii atat de apreciata de maharii din Bucuresti) unde a avut o ascensiune de invidiat ca militian dupa care s-a dus la intelectualii sai in Cluj . Cum naiba se face ca tot ce a venit in capitala pe baza de relatii cu epoleti din zona lui Magureanu si Vulpea pot fi bagati fara fereala in acea cuprinzatoare filiera militisto-securista ardeleneasca care a impus la butoanele puterii reale numai nulitati dovedite in timp? Vorbesc de peste doi ani de aceasta realitate care produce in continuare pui.

 13. Tristă țară dacă luptă doar cu trecutul, iar prezentul este tot securist! Și mai tristă este că inși de acest calibru jos ajung să decodî soarta țării. Numai cu securitate se poate face democrație? Sau orice pas spre democrație trebuie mâzgălit?

 14. Băiețașul acesta ce merite față de de țară o avea ca să decidă el viitorul? Student necunoscut pe la Științele politice la Cluj, ginerele șefului poliției din Zalău, protejatul lui Dudu Ionescu de la țărăniști, selectatul lui dan Voiculescu și băgat pe gâr lui Crin Antonescu, apoi om de ultimă oră al lui Johannis. Numai lingușează. păi așa se făcea carieră și sun Gheorghiu Dej. Ar fi bine să compare el cum se ajungea în trecut și cum a ajuns el! tare interesant ar fi. Mă tem că el a ajuns cum nu se ajungea altădată.

 15. Sa ne spuna dl Helwig daca tatal lui a invatat romaneste! Cele 1000 dosare nu sunt in legatura cu „disidenta”, ci mai degraba ca persoane din politica de azi! Sa fie Basel, sa fie Taricel? Sau chiar Klaun Kaizer kiolhanis? Cine stie!

 16. Pai , de ce ne ofuscam , nu s-a cerut predarea arhivei fostei Securitati ? Cui ii este frica de cele 1060 de dosare , 21 de mape , 14.290 de fise si 6644 de role microfilm ? Cine se simte cu musca pe caciula , ce surprize ne mai asteapta ?

 17. @Ăsta zice că și la 30 de ani după 1989 încă se mai închid doasare operative deschise de fosta securitate, ?

 18. „1000 de dosare noi ale Securității. Mare cadou face Eduard Hellvig democrației românești. … Vom vedea destul de curînd pentru demolarea cui au fost transferate.”
  Fiti atent la Hodor si telectualimea ( ca sa rimeze cu populimea )

 19. sef la procurorii ue -kovesi
  sef la romania- klaus
  sef la pnl ludovik orban
  sef la cncd -asztalos
  vicepremier -barna

  proasta si idioat natie suntem !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.