Pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale americane din 2016, Hillary Clinton, dată drept candidată a democraţilor de presa americană, îşi întăreşte atacurile împotriva actualului preşedinte Barack Obama.
Fost secretar de Stat în timpul primei administraţii Obama, Clinton a început să critice politica externă a actualului preşedinte. Într-un interviu pentru The Atlantic, Clinton a atacat unul dintre principiile politicii externe duse de Obama: “Să nu faci prostii”. “Marile naţiuni au nevoie de principii organizatoare, iar ‘Să nu faci prostii’ nu este un principiu organizator”, a spus Clinton.
Clinton a primit imediat replica de la unul dintre consilierii lui Obama, David Axelrod. “Să facem o clarificare, ‘Să nu faci prostii’ înseamnă să nu faci lucruri precum ocuparea Irakului, care a fost o greşeală strategică”.
Disputa iscată aduce aminte de lupta dintre Obama şi Clinton pentru nominalizarea democrată la alegerile 2008, când actualul preşedinte a amintit mereu că Hillary Clinton, în calitate de senator, a votat pentru începerea războiului din Irak.
În recent lansata carte “Hard Choices”, Clinton mai arată că Barack Obama s-a opus constant înarmării rebelilor sirieni în primele faze ale conflictului, în timp ce ea, în calitate de Secretar de Stat, avea o viziune opusă. Faptul că acum jihadiştii din Siria sunt pe val şi au ocupat vaste teritorii din Irak demonstrează că neînarmarea rebelilor din grupările moderate a fost o greşeală.
Presa americană sugerează că atacurile la adresa lui Obama se vor înmulţi, mai cu seamă dacă preşedintele va pierde în continuarae din popularitate, devenind obligatoriu ca Hillary Clintion să se distanţeze de el, pentru a nu pierde voturi.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.