Hiperinflația electricității – Europa ecologistă vede stele verzi

Energia verde are multe avantaje: câștigă popularitate, alegeri, capital și reduce din emisiile de gaze cu efect de seră. Însă producția de energie din surse regenerabile este impredictibilă și are nevoie de substituenți. Strategia verde a UE, cu noul ei ”Pact Verde European” a făcut ca acești substituenți să fie foarte scumpi (în termeni financiari și geopolitici deopotrivă) sau să dispară. Prețul este plătit de consumatori.

În Spania, explozia prețului energiei electrice este pe prima pagină a ziarelor și au început protestele. În Germania, în Marea Britanie, chiar și în Olanda (țară care asigură un procent însemnat din gazele naturale arse în Europa) prețurile au explodat de asemenea. La fel și în Europa Centrală și de Est – guvernul Poloniei dispune acum de un argument forte în sprijinul politicii sale de a nu închide centralele electrice care ard cărbune; nu este vorba doar despre aruncarea în mizerie a minerilor, ci și a întregii populații.

Potrivit Forbes, în 2020 Europa a produs mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibili fosili. În cele 27 de state membre, 40% din electricitate a fost produsă de vânt, de apă, de soare și din surse bio; combustibilii fosili au asigurat 34%.

În statele Unite, sub 20% din energia electrică a fost din surse regenerabile. 60% a provenit din arderea combustibililor fosili. Prețul energiei în SUA este de patru ori mai mic decât în UE. Ambițiile ”verzi” nu ard cărbune, ci buzunarul cetățeanului european.

În Spania, populația a început să protesteze în stradă împotriva majorării bruște cu 40% a prețului la electricitate. În Marea Britanie, agenția de reglementare în domeniul energiei a propus deja plafonarea creșterii prețului energiei electrice la 12%, pentru ca oamenii să poată ține pasul cu scumpirile.

Prețul energiei electrice a explodat în Europa chiar atunci când Banca Centrală Europeană condusa de Christine Lagarde spunea, la fel ca și Federal Reserve, că „inflația este tranzitorie”. Însa prețul gazelor a crescut mult chiar în perioada verii, când consumul este scăzut, iar asta este un semnal de alarmă pentru ce se va întâmpla în momentul în care temperaturile vor începe să scadă. O explicație tine de o repornire a economiei mondiale mai avântată decât se estima, ceea ce a dus la o cerere mare pe piață, în special din partea Chinei. Asta a însemnat că transporturile de gaze naturale lichefiate au luat în special calea Chinei și au lăsat expuse țări precum Spania și cele din Europa de Nord-Vest, care au dezvoltat facilități pentru acest tip de combustibil.

Până și economiștii progresiști și ecologiști de la The New York Times atrag atenția că scumpirea bruscă a energiei electrice din această vară prevestește cât de volatil va fi prețul energiei în cazul în care se va renunța la combustibilii fosili înainte ca energia regenerabilă să le poată lua locul pe de-a-ntregul.

Ortodoxia ecologistă a UE a făcut ca explozia prețurilor la energia electrică să ducă la apeluri pentru grăbirea așa-zisei tranziții verzi, pentru ca consumatorii să nu mai fie la mila pieței petrolului și gazelor. Numai că adepții înfocați ai noii religii verzi nu țin cont de faptul că marea lor revoluție a eliminat aproape în totalitate investițiile în capacitățile convenționale de producție și că, indiferent că până la instaurarea noului regim ”verde” vot trece 5 sau 50 ani, vor fi ani în care centralele electrice din UE nu vor reuși să compenseze impredictibilitatea energiei verzi, iar prețurile vor continua să explodeze.

Consecința este mâna întinsă către Rusia lui Vladimir Putin, care ar putea fi rugat să grăbească finalizarea conductei Nord Stream 2, cea împotriva căreia au tunat SUA și aliații est-europeni. 60% din gazele naturale arse în Europa vin din afară, din Rusia și, într-o măsură mai mică, din Norvegia, Algeria și Libia. Acum, suma pe care consumatorii din ”Europa Verde” o vor plăti pentru electricitate pare să depindă de Vladimir Putin. Un purtător de cuvânt al Gazprom a spus: ”Misiunea noastră este să ne îndeplinim obligațiile contractuale, nu sa reducem îngrijorările unei piețe abstracte”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

22 de Comentarii

  1. După cum văd eu situația, ori murim de foame ori sufocați. Adevăruleste că eu sunt gurmand și mai și fumez.
    Dar pe de altă parte, așa ca și regulă , poluatorul plătește. Noi în afară de centralele electrice nu orea avem industrie poluantă( că nu avem indistrie) . A facut cineva un calcul vis a vis de cat Codoi ( pentru cunoscători)emite România, raportat la nr de locuitori , și cât oxigen produce România, prin pădurile sale, încât să fie un echilibru, asa fata de celelate state, de ex, Olanda.

  2. Ce manipulare crasa a acestor latrai! Citez:” Consecința este mâna întinsă către Rusia lui Vladimir Putin, care ar putea fi rugat să grăbească finalizarea conductei Nord Stream 2…”! NU! Competitia care pe care, lauda si acapararile bogatiilor multor tari, ura fata de celalalt, mentinerea in saracie bazata pe minciuna costuri urias umflate, duc exact la ceea ce traim mare parte din cetatenii europeni, mai ales cetatenii romani! Catcdesore energia verde, am explicat in materialul de ieri cam cum decurg manipularile reale sau nu.

  3. Numai că Catu ne spune ca el nu crede ca in M-ue prețul energiei si al gazelor pot fi plafonate. Nu are el grija poulimii, ca doar suntem #rezistenți. Grija lui este ca multinaționale si băieții deștepți să nu sărăceasca.

  4. „Lideri” UE si nationali tembeli: energia cea mai ieftina e NUCLEARA, nu „solara”, „eoliana” si-alte bazaconii. Povestea fiind, însa, ca nici metalele radioactive nu-s în cantitati nelimitate pe pamânt. Apropo de România: ce-au facut liderii „democrati” de dupa 1989 cu centrala NUCLEARA de la Cernavoda,
    în privinta constructiei carei Ceausescu a avut o idee geniala?

  5. @parere : Primul tronson al North Stream 2 e gata. Germania fiind alimentata-n gaz rus începând cu 1 septembrie 2021.

  6. Au băgat hidro la eoliene și solare. Înseamnă din cele 40% de energie verde 39% este hidro.
    Precum borfașii ne fac din vorbe ăștia ne fac din condei.

  7. GAURA NEGRA NUMITA UE CONDUSA DE HAHALERE !,CATI DIN CEI CARE CONDUC UE AU HABAR DE CEEA CE SCOT DIN GURA ??.
    HIDROGEN VERDE !!, CAT COSTA O TONA DE H2 OBTINUT PRIN ELECTROLIZA APEI ???,DAR STITI MACAR CARE-I CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICA PENTRU O TONA DE H2 VERDE OBTINUT PRIN ELECTROLIZA APEI ???- 35-40 MWh /t H2 !! x PRETUL /MWh 80 -110 euro = undeva la 4400 euro /tH2 !!, ASA CUM TRANCANESC CEI DIN CONDUCEREA UE ACEST H2 SE VREA BAGAT IN GAZELE NATURALE PANA LA 10% SI SE VREA CONSUMAT CA SI COMBUSTIBIL !!,PRETUL GAZELOR NATURALE IN ACEASTA SITUATIE AJUNG SA CREASCA CU 500/% !!,CINE POATE PLATI ASEMENEA ABERATII ?,
    ASTIA NE SUNT CONDUCATORII NISTE NEISPRAVITI ,NISTE HAHALERE SI UNDE MAI PUI CA NE IMPUN SA RESPECTAM ASEMENEA ABERATII !.

  8. Problema foarte serioasa pentru Romania este ca s-a umplut ministerul Energiei de ciumeti care habar nu au de meserie,traiesc doar pentru simpozioane externe, unde sa o frece cu hidrogenul
    Sper sa apara si profesionistii, din pensie, daca nu mor toti..

  9. Tranzitia ar trebui decisa de ingineri cand/unde tehnologia permite, nu de catre politruci ca Macron sau activisti ca Greta Thunberg, tot un soi de politruci.

    Ar fi o ocazie sa inceapa serii de investitii importante industriile tarilor UE cat sa reduca importurile din afara Europei.

    Trecerea nu se poate face de pe azi pe maine prin decizii pur politice, fara acoperire cu riscul dr a provoca creșteri periculoase de prețuri puse in carca populație sau mai rău sa duca la lipsa sau la pene de energie.
    Ce e vechi trebuie ar trebui sa funcționeze o perioadă de timp in paralel cu ce e nou, în caz de urgența alimentarea cu energie sa poata fi preluata de o centrala clasică.

  10. Mediul inconjurator e un pretext sa ne scada elita mondiala standardul de viata. Motorul diesel a facut mult pentru oameni si e dat deoparte. Intre timp ghici cine se imbogateste?

  11. DacăCîțu dublează prețul la energie o să se ducă colindătorii la Cotroceni să lebureze liberali și Werner plăcuțe suedeze de Crăciun și Anul Nou.

  12. Eh prosteala mare cu energia verde cu certificatele verzi totul verde asa pe hartie . Astazi si clubul de fotbal Farul Constanta a anunta prin vocea lui Popescu ca Farul va fi primul club verde de prima liga din lume!!!! Probabil sunt zeci de cluburi de liga a-ll-a sau a-lll-a care sunt verzi dar Farul este numai unul. Probabil vor juca la lumina zilei renuntand la instalatia de nocturna nu vor mai gati mancarea pentru fotbalisti decat la cuptoare futuriste avand panouri solare. Ce mai revolutie mare la Farul daca ar mai juca si ceva fotbal ar fi ceva. Si daca tot vine din occident prosteala asta de ce ziua in amiaza mare la meciurile de fotbal nocturna este aprinsa chiar si cand este cerul senin si soarele straluceste ?!!!?

  13. Niste baieti smekeri fac bani din energia asa zis verde. Ei dau legile si tarile/fraierii trebuie sa cumpere de la ei eoliene si alte echipamente. Cei care dau legi se pozitioneaza dinainte pe tehnologia care urmeaza, terenul pe care se v-a construi, resursele minerale care or sa fie necesare. Ceilalti platesc dublu, triplu….

  14. Marea revoluție a eliminat aproape în totalitate investițiile în capacitățile convenționale de producție. În România elimină mai mult decât investiții, revoluþionatul guvernul lui Superman Cîțu eliminină, adică închide de tot capacități convenționale de producție. Ce pun în loc liberalii, nimic.

  15. UE,cu 100% energie regenerabila, cade din utopie in utopie pana cand ,in 2050, niciun priculici din aceasta cooperativa de specialisti care viseaza cai verzi pe pereti nu v-a mai fi in fuctie sau in viata! De ce e utopie? In primul rand ca sa atinga acest vis de ,,100% electricitate regenerabila”,la un moment dat , respectand conditiile,,teoriei mediului durabil”, a acceptarii sociale de catre cetateni si suportabile economic de catre consumatori pare…utopie!In al doilea rand,lumea trebuie sa pastreze o parte importanta ,,in stoc de energie”. Adica energie nucleara care nu emana CO2 si care acopera nevoile uriase de energie electrica.In al treilea rand ,ca sa produci 100% electricitate regenerabila,adica eoliana sau solara, inseamna ca trebuie sa ai vant puternic ori soare 365 de zile pentru a acoperi nevoia de energie electrica pe care UE vrea sa o suprime pana in 2050!

  16. In al patrulea rand, ca sa asigure in mod corect buna functionare , mijloacele de stocare si degajare a energiei regenerabile trebuiesc indeplinite 3 conditii:1.sa aibe un randament global ridicat pentru a nu risipi electricitatea;2. sa poata stoca foarte mari cantitati de energie(caci vantul si soarele pot sa lispseasca 10-15 zile in conditii de iarna si nevoile de consum cresc); 3.sa stocheze cantitati suficiente de electricitate pe lunga durata(pastrarea electricitatii fotovoltaice produse in timpul verii pentru nevoile crescande in timpul iarnii).Niciun sistem actuale nu indeplineste aceste 3 conditii in Europa sau in lume!In plus, ca sa pastrezi un mediu curat,unde instalezi atat de multe statii de energie solara,eoliana, rezervoare de hidrogen etc? Defrisam padurile si desfiintam terenurile agricole? Demolam localitati pentru a cladi pe verticala pana la cer? Cine va asigura aceste resurse in materii prime si costuri? De unde vor veni banii? Reintoarcerea la gaz metan care emite CO2,emite metan scapat in timpul productiei, transportului ori uilizarii ne ajuta sa luptam contra incalzirii globale? Asta ne e prieteni decat …vanare de vant!

  17. Poate reușește vreun politician deștept să-mi explice și mie de ce trebui să ardă ziua în bătaia soarelui farurile la camioane care alearga pe autostrăzile patriei ? Să înțeleg că alea nu consumă, ca soferii îs chiori și nu au vizită medicala la zi, că becurile trebuie arse cît mai repede pt profitul unora ? Și uite așa e plină lumea de aberații verzi probabil scornite de marțienii verzi si ei cărora le plac la nebunie niste bancnote tot verzi si ele…??

  18. Gică Popescu e băgat cu eolienele. Fie l-a prostit cineva, fie e parte, de voie sau de nevoie, a sistemului.

  19. OARE in Europa vor mai avea cautare automobilele electrice avind in vedere fragilitatea , imprecizia si enormele costuri de intretinere ?
    Cine-si doreste o masinuta banala , ridicola si care necesita incarcare zilnica ?

  20. EUropa ‘stelelor VERZI’ incepe sa se transforme intr-o Europa a ‘stelelor ROSII’ post 1991 … o sa apara in curand si SECERILE !
    EUropa ‘stelelor VERZI’ incepe sa se transforme intr-o Europa a ‘stelelor cu SASE colturi’ … ca cea de peste LIGHEANE !
    EUropa ‘stelelor VERZI’ incepe sa se transforme intr-o Europa a ‘stelelor cu 12 colturi’ … ca cea a turbanelor ALBE !
    EUropa ‘stelelor VERZI’ incepe sa se transforme intr-o Europa a ‘stelelor de tip SOLAR’ … ca cea a turbanelor GALBENE !

  21. Din pacate in ultimii 20 ani toti idiotii emit niste lozinci la fel ca ei de idioate!
    1)Pamantul se va raci este un lucru dovedit stiintific si nicidecum se va incalzi!
    2)Energia verde este un deziderat care la ora actuala nu se poate realiza ci numai in vise!
    De ce?
    Omenirea nu are solutia tehnica de depozitare si transport a energiei electrice,pina atunci folosirea energiei eoliene,valuri,foto este o untopie care polueaza foarte mult!
    3)Invatamintul a fost intentionat dezorganizat si produce cadre foarte slab pregatite in toata lumea!
    4)Deseurile reciclabile figureaza doar in lozinci dar sunt imposibil si foarte costisitor de implementat!
    Din macate mass media promoveaza pe cretinii care ii platesc!
    Sunt inca multe de spus!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.