Hocus-pocus PNL cu pensiile speciale: Cum sunt amăgiţi românii

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat în cursul zilei de luni că PNL va anula pensiile speciale cu excepția pensiilor militare și ale magistraților, ceea ce – în fapt – înseamnă că doar o parte infimă din pensiile speciale ar urma să fie anulate.

A intrat apoi și Orban pe fir (Update)

După criticile apărute, premierul Ludovic Orban a dat de înțeles luni seara că doar pensiile militare ar urma să fie menținute, și acelea numeroase oricum.

„Decizia noastră este clară, noi susținem calculul pensiilor pe principiul contributivității, cu singura excepția a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. Nu știu ce. Avem și noi un proiect de lege, are și USR un proiect de lege. Le cerem parlamentarilor să amendeze, dar să susțină proiectul de lege în care să punem punct practicilor pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu pentru militari. Mi se pare un act de dreptate și un act corect. Le cer parlamentarilor să voteze proiectul PNL privind desființarea pensiilor speciale”, a spus Orban, întrebat de ce PNL vrea să elimine pensiile speciale, mai puțin pe cele ale magistraților și militarilor. În aceste condiții, nu mai este clar cum rămâne cu decizia din 2010 a Curții Constituționale care le apără pensiile magistraților și pe care tot reprezentanții PNL au invocat-o ca să-i excepteze.

Ce a zis Turcan anterior

„Am luat decizia ca PNL să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor care deja au o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem, sunt aproape 9 miliarde de euro pe an (de fapt 9 miliarde de lei- nr.) care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale şi dorim ca, în paralel cu anularea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii, să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivităţii. O ţară întreagă aşteaptă ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivităţii şi tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreţia politicienilor să fie eliminat”, a afirmat Raluca Turcan, luni, la finalul BEX al PNL.

În total, la nivelul lunii iunie, în plată erau 187.480 de pensii speciale, dintre care 9.312 de serviciu și – atenție – 178.168 militare, care nu vor fi anulate.

Dacă rămâne în picioare varianta anunțată de Turcan s-ar putea face tăieri pentru următoarele pensii speciale: personal aeronautic; personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete; funcționari publici parlamentari; foști diplomați, beneficiari ai Curții de Conturi.

Fostul premier Victor Ponta a explicat pe Facebook de ce declaraţiile liberalilor despre pensiile speciale ar fi „populism ieftin, pompoase şi lipsite de continut”.

„Oamenii trebuie sa stie adevarul despre pensiile “speciale” si despre ce propun Guvernul PNL si parlamentarii USR . Daca lasam necorectate minciuni si date false nu vor putea niciodata romanii sa inteleaga ce se intampla – iar nemultumirile legitime vor fi manipulate politic!
1. Desi se foloseste termenul de “pensii speciale” reprezentantii Guvernului se refera, de fapt, la pensiile militare si la pensiile de serviciu / cand vorbesc despre “eliminarea pensiilor speciale de la care se excepteaza cele militare si din Justitie” atunci se refera doar la aprox. 2.000 de persoane din cele 160.000 de beneficiari / desi se vorbeste de “eliminarea unei inechitati crase in Sistem” de fapt pensiile cu valori foarte mari raman neatinse / desi se vorbeste despre “economii bugetare” – de fapt din suma totala de 9 miliarde de RON/anual se reduc aprox 50 milioane ( 0,6% )
2. Doamna Vicepremier Raluca Turcan vorbeste de 9 miliarde de Euro platite anul / in realitate este vorba de 9 miliarde de RON ( o suma de 5 ori mai mica – poate a fost doar o exprimare gresita )
3. De pensii militare beneficiază aproximativ 150.000 de persoane – cei care au fost încadrați la MApN, MAI , SRI si alte institutii militarizate . Suma totala alocata este de aprox. 8 miliarde RON / de acestea Guvernul nu se atinge ( desi ar trebui sa revina la aplicarea corecta si rationala a Legii 223/2015) – invocarea acestora este pura demagogie
4. De pensii de serviciu ( pentru care se aloca aprox. 1 miliard de RON) beneficiaza aprox 10. 000 de persoane – cei care au fost:
* procurori, judecatori, personal auxiliar din Justitie – 5.600
* personal aeronautic – 1.500
* Deputati, senatori funcționari publici parlamentari – 800
* Fosti diplomați – 850
* Personalul Curtii de Conturi si auditori publici externi ai Curții de Conturi – 600
5. De zeci de ori s-a explicat ( si toata lumea a fost de acord) de ce aviatorii si personalul navigant au o pensie de serviciu : specificul activitatii, responsabilitatea uriasa, stresul si consumul emotional si ( important) conditiile concurentiale de pe piata muncii care impun formarea veniturilor din salarii mici ( ceea ce duce la pensii mici) compensate de diurne si sporuri / aceste prevederi speciale au fost suspendate de Guvernul “Boc” doar pe perioada Crizei din 2010-2012 si sunt absolut necesare daca ne dorim in Romania un viitor profesionist si sigur al aviatiei civile
6. Pensiile de serviciu pentru diplomati au avut la baza specificul activitatii ( salarii mici pana in anul 2014) si numarul mic de beneficiari / MAE ar trebui sa spuna clara daca este benefica pentru reprezentarea tarii noastre in exterior pastrarea sau schimbarea Sistemului
7. La Curtea de Conturi activitatea este asimilata celei a magistratilor – nu se poate constitutional sa departajezi modul de pensionare ( orice lege contrara ar duce la procese pe care le pierde Statul Roman)
8. La Parlamentari ( si functionarii parlamentari) cerinta unanima a societatii este de eliminare a pensiei de serviciu – fiind un organism politic este imposibil sa te opui vointei electoratului si voi vota linistit pentru eliminarea acestora / vreau insa si aici sa nu lasam ipocritii sa ne dea lectii – astept sa vad ca Dacian Ciolos si Europarlamentarii USR si PNL vor cere si la Bruxelles abrogarea pensiilor speciale de care ei beneficieaza ( daca sustii ceva la Bucuresti trebuie sa nu sustii contrariul la Bruxelles)
CONCLUZIE : tot ce spune Guvernul PNL ca va face cu “pensiile speciale” deocamdata ramane o vorba goala – praf in ochii oamenilor!
Singura solutie constitutionala, europeana, sustenabila si echitabila este impozitarea suplimentara a tuturor pensiilor si salariilor peste anumite praguri ( de 5,000 – respectiv 10,000 si 15,000 de ron) / ceea ce se propune acum este un populism si o lipsa de competenta si viziune specifica anului 2010 – si va avea aceleasi rezultate!”, a scris Victor Ponta în postarea de pe Facebook.

Şi jurnalista Sorina Matei a criticat pe Facebook anunţul făcut de liberali privind pensiile speciale.

„Prostirea proștilor din țara de proști. Anulează pensiile speciale dar NU la militari securiști și NU la magistrați. Adică NU la grosul celor care primesc pensii speciale. Adică anulează la…nimeni practic. Aplauze”, a scris Sorina Matei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

28 de Comentarii

  1. Mai frumosilor, militarii sunt singurii care mor pentru tara atat pe timp de pace cat si pe timp de razboi pe cand magistratii mor pentru interesul politicienilor/personal. Militarii sunt singurii care mor trimisi in misiune de popor! Ce sa mai vorbim de parlamentari, primari, viceprimari, contabili de la curea de conturi, grefieri, aviatori civili care mor de ras de prostii de militari care mor pentru tara!

    • Mai dar ce de militari au murit in ultimii zeci de ani pentru tara! Au fost cativa care s-au dus in Irak, Afganistan etc pentru ca acolo primeau salarii babane, de aia s-au dus, nu ca sa apere tara, ca ce treaba avea Romania cu tarile alea? Adica au actionat aproape la fel ca niste mercenari, adica si-au asumat niste riscuri in mod constient. Restul au dormit in bocanci pe timp de pace. In vremuri apuse armata mai construia niste strazi, mai facea ceva, acum nu face nimic. Si atunci, de ce pensii speciale? Nu le ajung pensii pe contributivitate calculate si alea pe salarii destul de mari?

  2. Blonda Turcana nu se atinge de Noi Magistratii pentru ca altfel in 24 de ore va ajunge Fata Mare in Celula VIP de la Rahova a Lordului de Belina Liviu Dragnea. Pensiile Speciale Minim Garantate de Guvernul Meu vor incepe cu Modesta Suma de 35.000 de Lei/Luna incepind cu Sept.2020 dupa care vor fi Indexate Corespunzator. Cetatenii cu Pensii Normale vor beneficia de Prilivegiul de a-si Cumpara Anticipat Locul de Veci cu Discount de 50% in Capitala si 25% in Provincie.

    • Normal, nu o sa se taie pensiile speciale pentru ca ele sunt plata (mita) data de statul mafiot oamenilor care fac parte din aparatul de control si represiune asupra populatiei, pentru a se asigura ca democratia autentica ramane doar un vis utopic. Totul este sub control in continuare, sa nu isi inchipiue cineva ca se va schimba ceva!

  3. Citez din printesa robot(peruca, buna de speriat ciorile in camp) habarnista turca..nnn:”Nu se culca sanatosi si se trezesc asa cum se intampla”, e din seara asta zicerea ei,dar uituca rau,asta e dovada ca manipuleaza,ca habar nu are pe ce lume traieste! Cat despre pensiile speciale, am scris ca nu se ating de aceste entitati „cine nu sare,ia condamnare” exemplu concret h.orban!

  4. Asaaaa… si tot nu il uit pe Rares Bogdan cum racnea pe tembelizoare cum vor aduce dreptatea , cum vor trece la pensiile Magistratilor !
    HUOOOOOO ! Huideo !Huideo!

  5. Vaz’ ca PNL -ul il tot baga la inaintare pe chelbosul de Fenechiu sa presteze baletul securist in fata prostimii…Ce alifii delicate… Niciodata nu am auzit un punct de vedere clar din gura acestui avocat.

  6. Frumosule,

    Militarii care isi risca viata pe front sunt putini – poate pentru acestia ar trebui instituite niste beneficii financiare. Cei mai multi militari de abia daca au tras cu arma la antrenament, acum foarte multi ani. Ce sa mai spunem ca majoritatea nici nu prea sunt „inclinati academic”.

    • Da, sa se instituie beneficii speciale doar pentru cei care isi risca viata pe front PENTRU ROMANIA, nu pentru cei care lupts pentru interesele altora, si nu pentru cei care stau linistiti in unitati.

  7. Sper ca ati inteles !
    Romania NU este condusa de acesti scamatori pe care ii vedem la Guvern!
    Romania este condusa de tovarasii cu pistoale si dosare !

  8. @militaru Mor un rahat pt tara asta mor pt amerloci .Mercenari .Iar in caz de razboi stai linistit ca te salta si pe tine de MOBILIZARE ai auzit.

  9. PDListo-Pnlisti astia sunt pe cale sa-ne scoata din case si sa facem ce sa facut in Decembrie 89. Cred ca sa ajuns la timpul sa existe un Lapusnean a.i. sa scapam de absolut toata clasa politica actuala. Paltonaru’ NU face nimic, iar mizerabilii, de orice natura, sa tradeza asta tara si s-o vanda cu putinul. Pai cum sa listezi pe bursa marile companii cu capital majoritar de stat, CUM???? Presiunea va creste pe companii sa majoreze capitalul, noi NU avem bani, strainii incep sa cumpere din actiuni, si la final, statul devine actionar minoritar….ASA VREA PNL-ul SA VANDA SI SA TRADEZE TARA!

  10. „nu toată lumea poate sa beneficieze tot timpul de creșteri salariale…orice creștere salarială, oricât de mult dorită ar fi, trebuie să fie și oportună” – Decreteaza alogenul parazit, pus guvernator de alogeni peste colonia bananiera Romania !
    Oportunitatea  salariilor marite  in colonie, inseamna un atac direct la profitul, la lacomia corporatiilor   multinationalelor si bancilor din occidentul „civilizat”!
    Asa ca nu se face! Ciocu mic si mergem inainte cu „valorile” occidentale : „integrati”-dezintegrati in babilonia neocomunista ue, cu resursele si economia jefuita de occidentul „civilizat”, cu preturi ca la ei, chiar si mai mari, pe produse de calitate mai slaba pline de chimicale si la salarii de 5 ori mai mici, la multinationalele si corporatiile lor, cate 12 ore pe zi pana la adanci brataneti la 65 de ani, cu hotia numita pilon 2 pensie privata obligatorie…
    Asta e „Romania normala” pentru alogenul parazit !

  11. principiul contributivitatii este destul de slabut, fiindca unii: astrologi, realizatori de emisiuni in care rastalmacesc informatiile pana ce nu mai au niciun fel de legatura cu adevarul, consilieri si purtatori de vorbe, diversi politicieni, antrenori de aerobica, si altii ca ei ori care nu stiu aria cercului primesc salarii, si ulterior pensii, mult mai mari ca angajatii din sectorul particular care desfasoara activitati productive si produc profitul din care, de fapt, se platesc salariile primilor.

  12. Gândirea PDL-istă a european popularului PNL răzbate prin vorbirile doamnei Raluca Turcan. Personal aeronautic găsim pe toate cărările absolvenți ai facultâților Cantemir, Haret, Ecologică, Biotera, Goldiș etc…Însă procurori cu abilități speciale, putând munci în codiții de stres, ce trebuie să ia decizii de care depinde viața a sute de oameni greu, ei sunt o raritate. Subtil este că doamna Raluca, Ajutor de băgător de seamă peste 4 minstere, despre numarul de judecători plus procurori și pensiile lor speciale nu suflă nimic. Pensionari cu pensii speciale la personal diplomatic 870 completare de la buget medie 3400 lei / pensie specială ; personal aeronautic 1400 persoane completare de la buget medie 7500 lei / pensie specială; judecători + procurori 3400 completare de la buget 14200 lei / pensie specială. Dacă adăugă personal auxiliar instanțe și alți civili cu pensii speciale, suma completărilor de la buget nu ajunge la jumătatea sumei nevesare completării de la buget pentru judecători + procurori! De militari nu vorbim, la câți generali are țara dacă le-ar tăia pensiile speciale ar ajunge banii să se revină la stagiul militar obligatoriu.

  13. Mai lasă PNL șase luni de grație, te-ai și repezit Nistorescule.
    Nu vezi cine te acompaniază pe forum ?

  14. @militaru. Care popor v-a trimis la lupta? Atunci cand a fost nevoie sa aparati tara dupa ultimatumul sovietic si dictatul de la Viena v-ati pus coada intre picioare si nu v-ati opus macar simbolic sa salvati onoarea tarii. Apoi v-ati dus cu nemtii care numai prieteni nu erau si apoi ati intors-o cu rusii care erau si mai putin prieteni. Am facut armata pe vremea lui ceasca si pot afirma ca in acele vremuri era o rusine. Faceam cheta la trageri sa le dam bani la cei din poligonul de trageri ca ofiterii armatei romane sa obtina numai calificative de foarte bine ca sa fie avansati in grad. Si multe altele pe care pot sa le povestesc la nevoie. Acum sunteti mercenari platiti sa omorati si sa fiti omorati. Puteti sa va alegeti alta meserie. Nu poporul va trimite la lupta(care lupta?).

  15. Lasa fa, Militarule, ca aia de care vorbesti tu e mercenarii, nu militarii !

  16. militarii care si asa ies la pensie in floarea varstei la 40 si ceva tot cu speciale? sictir cu tot liberlismul vostru de rah a t

  17. In categoria militari intra si puzderia celor din servicii. Aia ies chiar mai odihniti la pensie decat au intrat in slujbe.

  18. Daca pensiile militare nu sunt pensii speciale, de ce se mai induc in eroare oamenii si se ” bate atata moneda ” pe acest lucru
    Doar pentru a incaiera categorii profesionale si oamenii intre ei.
    PUNCT. Ies din discutie.

    Raman procurorii si judecatorii.
    In timpul exercitarii functiilor, salariile sunt ” faraonice’ , ca sa parafrazez un cititor.
    Si pensiile vor fi pe masura .
    Se vehiculeaza un 30 % pe contributivitate din cele actuale , care se pare ca trec de 20.000 lei in marea lor majoritate
    Restul de 70 % sunt bani de la buget.
    Adica FURT DIN BANII PUBLICI.
    Nu mai spun IMORAL, in conditiile in care jumatate din pensionarii Romaniei au pensia sub 1000 lei.
    Oare stiu domnii procurori si judecatori ce inseamna acest lucru ??
    Saracie lucie.

    Pana aici totul e OK.

    Curtea Constitutionala a hotarat ca ele, aceste pensii speciale ale magistratilor ,nu pot fi desfiintate.
    Si,nedumerirea este urmatoarea :
    Procentul de 30 % este legal, nu se atinge C.C. de el.
    Dar despre restul 70 %,acest FURT DIN BANUL PUBLIC, aceeasi C.C. ce parere are ?????
    Sa intelegem ca sunt de acord si incurajeaza HOTIA ?
    Nicaieri in lumea asta nu exista asa ceva.
    Doar la noi.
    Si inca ceva;
    In campania electorala liberalii au promis desfiintarea TUTUROR pensiilor speciale .
    Romanii i-au votat cu incvredere si au asteptari mari de la ei.

    Mai sinceri, la prima vedere, par acum, dupa „razboi”, psd-istii, prin Ciolacu :
    Le desfiintam pe toate , fara exceptii.( la nivel declarativ )
    Care este adevarul si pana unde se va merge ????

    Oricum, dragi liberali , nu determinati oamenii sa regrete ca v-au votat !
    Se aude ORBAN, se aude BOGDAN si restul care ati sustinut in campania electorala
    desfiintarea tuturor pensiilor speciale a doua zi dupa ce ajungeti la guvernare !

  19. Proiectul privind impozitarea tuturor pensiilor speciale este cel mai rezonabil și productiv. Dar ar fi sacrificate trupele de magistrați și înalții ofițeri care îl servesc pe Știm noi cine. Asa, găselniță PNL aduce satisfacție poolimii, sincer entuziasmata ca s_a făcut”dreptate”-sanchi.

  20. Polițiștii de la Caracal vor primi și ei pensie speciala? Întreb, fiindcă nu îmi vine sa cred.

  21. Fiat lux, cum spun magistrații privilegiați de sistem. Acum intelegem jocul murdar al PNL. 2000 de pensii vor fi rase din cele 200 000. Felicitări votanților exaltati!

  22. Nu se ating de pensiile militarilor din ratiuni practice.Este insemnat in memoria lor „cu fierul rosu” ca militarii pot intoarce foaia.Asa a fost totdeauna.Un ,mic’ exemplu:in anii ’80 a existat o animozitate surda intre Armata si Securitate.Cei din urma au fost promovati in grad(si retributie)intr-un procent mare,fata de MApN care a fost marginalizat la acest capitol.S-au vazut ,rezultatele’ acestei neglijente in razboiul psihologic(si nu numai)din perioada rezolutiei Malta(vreau sa spun Revolutiei)

  23. Un bulibașa face justiție faină bree, și la un român,..Cum e posibil ca la procesele pierdute la CEDO nu răspunde nici un magistrat, nu este tras la răspundere penală sau materială un dobitoc sau mai mulți din justiție, evident patriot, care de fapt pune țara la o plată semnificativă, plus imaginea de injustiție, de stat mafiot.cu un MCV. Cum nu se vrea reducerea pensiilor și salariilor nerușinate tocmai a celora care o comit cel mai grav,, adică magistrații și mafia cu epoleți.. Ce crede un PNL căa stfel va fi simpatizat ?

  24. lungu spune:
    12 decembrie 2019 la 7:55

    Componenta Curtii Constitutionale a Romaniei .
    Din 9, 7 au cumul de salariu si pensie .
    Si ce salarii, si ce pensii.
    Credeti ca vor fi vreodata de acord cu desfiintarea pensiilor speciale ???
    Sau cu desfiintarea cumulului salariu/pensie ?
    NICIODATA !
    Praf in ochii romanilor care au crezut in asa ceva.
    Liberalii vor primi ce merita la alegerile din 2020.
    RUSINE !

    Valer DORNEANU – Președinte
    -salariu 24.000 lei
    -pensie 27.000 lei

    Cristian DELIORGA
    -salariu 22.500 lei
    -pensie 21.000 lei

    Marian ENACHE
    -salariu 24.700 lei
    -pensie 26.700 lei

    Daniel-Marius MORAR
    -salariu 23.000 lei
    -pensie 29.100 lei

    Mona-Maria PIVNICERU
    -salariu 23.600 lei
    – pensie 32.000 lei

    Livia Doina STANCIU
    -salariu 23.600 lei
    -pensie 37.900 lei

    VARGA Attila
    -salariu 23.500 lei
    -pensie 8.300 lei

    Gheorghe STAN
    -salariu 19.9oo lei
    -Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
    -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )
    ( cati romani beneficiaza de aceste privilegii , la asa salarii / pensii )

    Elena-Simina TĂNĂSESCU
    -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
    NU apare salariul de la C.C.R.
    -pensie –

    Sunt o rusine pentru batranii Romaniei !
    Jumatate dintre ei au pensii mizere de sub 1000 lei .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.