Hotărâre definitivă: ÎPS Pimen, un turnător

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, menţinând astfel hotărârile instanţelor inferioare, informează Agerpres.

Magistraţii instanţei supreme au respins recursul ÎPS Pimen la decizia Curţii de Apel Bucureşti, iar hotărârea este definitivă.

Intr-un interviu pentru Adevarul, ÎPS Pimen declara: „Da, când am fost la Putna am omorât 100 de oameni şi am băgat la puşcărie alţi 1.000″, a spus în glumă înalta faţă bisericească. „Spun asta ca să fie mulţumiţi cei de la CNSAS cărora le cer să facă publice toate documentele care, susţin ei, mă incriminează”

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au respins pe 16 martie 2011 contestaţia arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, la decizia privind colaborarea cu Securitatea dată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

CAB a luat în discuţie pe fond contestaţia ÎPS Pimen, după ce ÎCCJ a decis rejudecarea acestui proces.

Conform Deciziei CNSAS 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, „a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977”, informeaza Realitatea.net.

În documentul citat, se arăta că „în perioada cât a funcţionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire” şi că datele obţinute le furniza verbal.

„După venirea sa la Suceava a fost atras şi mai mult la colaborare, iar informaţiile ce le obţinea le furnizează în scris, deşi nu este înregistrat la noi ca sursă”, se preciza în dosarul SIE 40160.

Potrivit Mediafax.ro, în decizia CNSAS se mai arăta că, după întoarcerea de la o specializare în Republica Federală Germania, la 30 iunie 1977, Vasile Zainea a fost înregistrat ca informator intern de DIE, cu scopul pregătirii lui „cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru”.

„Anterior înregistrării ca informator intern, documentele confirmă preluarea titularului de serviciul de informaţii externe înainte de plecarea în RFG (denumită conspiativ Kogălniceanu) la sfârşitul anului 1976”, se mai arăta în decizia CNSAS, unde se preciza că dosarul personal de informator DIE a fost deschis la 20 noiembrie 1976.

Totodată, se menţiona că, în iulie 1977, Vasile Zainea a fost inclus într-o delegaţie a Patriarhiei Române care s-a deplasat în „Galaxia” (denumirea conspirativă a SUA) pentru a acţiona în cadrul „Riposta 77”, un plan împotriva mişcării lui Paul Goma.

Amanunte, pe Mediafax.ro.

‘>

‘>

‘>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.