Conducerea Academiei Române, „băgată în penal” pentru escrocherii imobiliare

Academicianul Ioan Păun Otiman, secretarul general al Academiei Române, va fi cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru potlogării imobiliare, constatate în urma unui control efectuat de auditorii Curţii de Conturi a României în iunie 2012. Practic, academicianul Otiman, pe barba proprie, fără nici o ezitare şi cu o grabă cel puţin suspectă, aşa cum reiese din documentele auditorilor Curţii de Conturi, s-a grăbit să cesioneze şi apoi să vândă un imobil monument istoric care a aparţinut familiei savantului Henri Coandă şi care a fost donat Academiei Române. La rândul său, academicianul Otiman a declarat pentru cotidianul.ro că ”balivernele pe care le scriu cei de la Curtea de Conturi sunt ale unor miliţieni care ştiu să facă audit ca în anii ’80”.

Doamna Maria Popovici, născută Coandă, fiica generalului Constantin Coandă şi sora savantului Henri Coandă, printr-un act de donaţie din 5 septembrie 1969, a donat partea ce i s-a cuvenit – adică jumătate, din imobilul proprietatea familiei Coandă, situat pe Bdul Ana Ipătescu nr. 29-29 bis, Academiei Române, cu scopul menţionat expres în actul de donaţie de a se înfiinţa “un muzeu în care să fie ilustrate unele aspecte din viaţa şi activitatea părintelui meu generalul Constantin Coandă (prim ministrul României în 1918), precum şi activitatea ştiinţifică a fratelui meu, inginer Henri Coandă”. Cealaltă jumătate a imobilului, revenită prin testament surorii doamnei Maria Popovici, stabilită în Franţa, a fost preluată în proprietatea statului român, care a despăgubit-o pe proprietară, conform deciziei MAE nr. 6334/1964. Autorităţile comuniste de la acea vreme au înfiinţat “Muzeul ştiinţific Henri Coandă al Academiei RSR”, care a funcţionat până la 11 martie 1977, când somptuoasa clădire de patrimoniu a fost transferată la MAE, găzduind, de-a lungul anilor, diverse sedii de ambasade. După revoluţie, din 1990 şi până în 2003, conducerile Academiei Române au tot încercat să obţină retrocedarea Casei Coandă de la administratorii ei vremelnici – MAE, Locato, RA-APPS şi Ministrul Finanţelor Publice, dar toate demersurile, inclusiv în Justiţie, au fost respinse.

Odată cu adoptarea Legii nr. 564/2004 pentru completarea art. 4 din Legea 752/2001 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române, au apărut premisele recuperării de către Academie a bunurilor sale preluate abuziv de statul comunist. S-a deschis astfel şi calea legală a negocierilor cu RA-APPS pentru retrocedarea Casei Coandă către Academia Română. În mod ciudat, primele demersuri ale conducerii Academiei pentru recuperarea edificiului istoric au loc de-abia pe 18 februarie 2008. Pe 22 mai 2008, Consiliul de Administraţie al RA-APPS a aprobat notificarea Academiei Române pentru restituirea în natură a imobilului situat în Bdul Lascăr Catargiu (fost Ana Ipătescu) nr. 29-29 bis. Pe 4 iulie 2008, conform procesului-verbal de punere în posesie nr. 7032/574/04.07.2008, partea din imobilul Casa Coandă, aşa cum este identificată în actul de donaţie, a fost restituită Academiei Române.

Otiman, agent imobiliar

În timp ce Casa Coandă se afla încă în administrarea RA-APPS, pe 17 ianuarie 2008, secretarul general al Academiei Române, academicianul Ioan Păun Otiman, cesionează imobilul unei persoane fizice, Vivien Marina Slivinschi. Aşadar, Academia Română, prin academicianul Otiman, a cesionat un imobil care, legal, încă nu-i aparţinea şi care nici nu se afla în litigiu la acea dată, pe rolul instanţelor de judecată nefiind înregistrată vreo acţiune privind imobilul Casa Coandă.

După cesionarea imobilului, în aceeaşi zi în care a semnat contractul de cesiune, cu o grabă suspectă, Academia Română, tot prin academicianul Otiman, a demarat procedurile de vânzare a imobilului, semnând contractul de mandat nr. 67 din 17 ianuarie 2008, prin care un anume George Jipa este mandatat să efectueze demersurile legale necesare obţinerii titlului de proprietate asupra Casei Coandă.

Vivien, preferata lui Otiman

Tot academicianul Otiman, printr-o procură specială din 20 februarie 2008 (la doar două zile după ce Academia transmisese RA-APPS propunerea de reglementare a situaţiei juridice a imobilului!), l-a împuternicit pe acelaşi George Jipa ca, în numele şi pe seama Academiei Române, “să vândă doamnei Slivinschi Marina Vivien sau oricărei persoane desemnată de aceasta drepturile ce vor fi restituite în natură cu privire la imobilul situat ân Bucureşti cu privire la imobilul situat în Bucureşti, Str. Lascăr Catargiu nr. 29-29 bis, sector 1”.

Având patalamalele semnate de academicianul Otiman, George Jipa se pune pe treabă şi demarează procedurile de vânzare a Casei Coandă către Slivinschi Marina Vivien, cu care este asociat în firma Enigma Travel SRL, cu sediul în strada Radna nr. 1, sector 6, adică la domiciliul Vivienei Slivinschi. Practic, pe 16 octombrie 2009 a fost autentificat contractul de vânzare-cumpărare prin care Academia Română, în calitate de vânzătoare, reprezentată prin mandatarul George Jipa, a vândut Casa Coandă cumpărătoarei Slivinschi Marina Vivien. Preţul tranzacţiei a fost de 350.000 de euro, mai puţin decât valoarea expertizată a valorosului edificiu, adică 424.705 euro. Trebuie să spunem aici că preţul de 350.000 de euro a fost primit integral de Academia Română de la cumpărătoare încă din 17 ianuarie 2008, în baza contractului de cesiune nr. 66 din aceeaşi zi! Cât priveşte subevaluarea istoricului edificiu, chiar în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare este specificat faptul că “taxele de autentificare şi de intabulare a prezentului contract au fost stabilite şi percepute la valoarea expertizată a imobilului ce face obicetul prezentului act, respectiv suma de 424.705 euro”. Aşadar, un prejudiciu de cel puţin 74.705 euro.

Legile, călcate în picioare de academicieni

Într-un rezumat al actului de control întocmit de auditorii Curţii de Conturi a României referitor la această afacere penală a “înţelepţilor naţiunii”, se arată:

“Precizăm că atât în timpul controlului, urmare discuţiilor echipei de auditori cu conducerea Academiei, şi prin notele de relaţii solicitate, cât şi ulterior la conciliere şi la nota de obiecţiuni, nu s-au prezentat documente din care să rezulte:

– necesitatea, oportunitatea şi legalitatea cesionării/vânzării imobilului Casa Coandă, precum şi schimbarea destinaţiei imobilului donat de familia Coandă Academiei Române cu dorinţa expresă de a se organiza un muzeu în care să fie ilustrată viaţa şi activitatea tatălui şi fratelui donatoarei. La adresele de solicitare de documente s-a răspuns că NU este în competenţa Curţii de Conturi, conform legii, auditul pe care îl efectuează la Academia Română asupra patrimoniului privat al Academiei Române, ci doar conducerea Academiei Române are competenţe şi hotărăşte ce să facă cu acesta;

– necesitatea, oportunitatea şi legalitatea încheierii contractului de mandat şi împuternicirea prin «procură specială» a domnului Jipa George;

– împuternicrea/mandatarea secretarului general academician Ioan Păun Otiman de către Prezidiul Academiei Române pentru cesionarea imobilului Casa Coandă;

– justificarea opţiunii dreptului de cesionare/vânzare a imobilului Casa Coandă exclusiv către această persoană, Slivinschi Marina Vivien, în condiţiile în care dreptul de preempţiune asupra imobilului îl avea, potrivit Legii nr. 422/2001, doar statul român.

Prin urmare, prejudiciul produs Academiei Române este de 74.705 euro, reprezentând diferenţa dintre suma plătită de cesionar (preţul cesiunii) de 350.000 de euro şi valoarea minimă expertizată a imobilului, stabilită la 424.705 euro.”

La sfârşitul lunii septembrie 2012, Departamentul juridic al Curţii de Conturi a avizat favorabil sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea conducerii Academiei Române în cazul vânzării Casei Coandă, imobil monument istoric.

Academicianul Otiman: “Miliţienii de la Curtea de Conturi!”

În urma dialogului telefonic purtat, secretarul general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman, principalul vinovat, în urma concluziilor auditului Curţii de Conturi din 13 iunie 2012, a declarat pentru cotidianul.ro: “Vreau să vă spun că vom rezilia contractul de cesiune, probabil săptămâna viitoare sau cealaltă, iar noi vom da banii înapoi. Auditorii Curţii de Conturi sunt părtinitori şi rău voitori când spun că nu am avut mandatul prezidiului Academiei! Eu am avut mandat! Balivernele pe care le scriu cei de la Curtea de Conturi sunt ale unor miliţieni care ştiu să facă audit ca în anii ’80! Acest lucru puteţi să îl scrieţi!!! Ei nu sunt o instituţie suprastatală, care au drept la orice! Şi ei trebuie să se supună regulilor. Având în vedere că acea casă a fost proprietatea privată a Academiei Române, de aceea nu am răspuns, pentru că ei nu au dreptul decât să verifice, să facă audit asupra banului public şi nu asupra proprietăţii private. Asupra proprietăţii private controlul mi-l fac autorităţile interne ale Academiei. Ei se comportă de această manieră discreţionară, ei sunt precum controlul muncitoresc al anilor ’70-’80! Eu am avut disponibilitate, până la o anumită limită, de a le furniza informaţii!”.

Totuşi, în afară de jignirile aduse aduse auditorilor Curţii de Conturi a României şi în ciuda faptului că ne-a invitat la Academie să stăm de vorbă pe acest subiect, secretarul general al Academiei Române a evitat să ne spună cum de i-au picat cu tronc doar Vivien Slivinschi şi George Jipa, astfel că ei au fost singurii aleşi de staborul Academiei, fără alţi concurenţi, ca să le fie vândut un imobil istoric, cu o mare valoare de piaţă, situat într-o zonă exclusivistă a Capitalei, şi de o valoare inestimabilă din punct de vedere istoric, arhitectural şi, mai ales, din punctul de vedere al sentimentului de mândrie naţională!

Vivien Slivinschi închide telefonul când este întrebată de Casa Coandă

Dacă academicianul Otiman nu ne-a spus cum de a descoperit-o pe Vivien Slivinschi, am încercat să aflăm chiar de la ea cum de a lovit-o un asemenea noroc. Când a aflat că afacerea Casa Coandă este motivul pentru care am sunat-o, Vivien Slivinschi ne-a spus “lasă-mă, domnule, în pace!”, după care a trântit receptorul!

Din investigaţiile cotidianul.ro, Vivien Marina Slivinschi are 51 de ani, este medic stomatolog de profesie, dar s-a dedicat afacerilor, având mai multe firme de consultanţă şi imobiliare. Conform unor surse, George Jipa ar fi partenerul ei nu numai în afaceri, ci şi în viaţă. La rândul său, George Jipa este un potent, dar extrem de discret afacerist imobiliar, cu multe afaceri pe litoralul românesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.