Hotarele istorice Vocalize în re minor (30)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz – Hotarele istorice Vocalize în re minor, apărut la  Editura Junimea din Iaşi, în 2015.

  1. Despre binefacerile istorice ale hotarelor (III)

– tendinţele viitorului –

Aşa cum îşi dă seama şi un copil, dezvoltarea mult prea rapidă a tehnicii nu poate duce decât la dezastru. Pentru majoritatea uluitoarelor noutăţi, majoritatea populaţiei nu are cunoştinţe necesare pentru a le putea înţelege şi le foloseşte doar conform broşurii cu indicaţiile de utilizare. O greşeală intenţionată sau din nepricepere va distruge şi actuala civilizaţie, aşa cum au mai dispărut şi civilizaţiile anterioare. (Cum altfel s-ar putea justifica faptul că  Omul de Cro-Magnon, un reprezentant timpuriu al omului din Eueopa, a trăit cu 40-12.000 de ani în urmă – în paleoliticul superior -, ca să nu mai vorbim despre Omul de Neanderthal, care ar fi trăit în urmă cu 450.000 de ani, iar datele cert atestate cu greu sunt de găsit cu 5.000 de ani înaintea noastră? Unde au dispărut sutele de mii de ani, dacă nu în civilizaţiile dispărute?)

Ei, bine, dacă n-ar exista graniţele, este greu de imaginat modul cum îşi vor rezolva disputele de patrimoniu ţările civilizaţiilor următoare. (Pentru că un minim simţ moral ne obligă să ne gândim şi la cei ce ne vor succeda. Cum descendenţii noştri direcţi vor pieri în urma cataclismului pricinuit de tehnica scăpată de sub control, pe reprezentanţii următoarei civilizaţii trebuie să-i socotim moştenitorii noştri! Aceasta este o datorie de onoare.) Cu graniţele bine marcate, copiii noştri de peste timp vor obţine dreptul legal de proprietate asupra pieselor din minunatele lor muzee.

Iată de ce sunt atât de importante hotarele pentru chiar şi atunci când noi nu vom mai fi!

A Opta Minune a Lumii, gardul cu sârmă electrificată ce se întinde pe toţi cei trei sute optzeci şi şapte kilometri, lăsând libere doar cele trei treceri dintr-o ţară în cealaltă – un punct de frontieră la fix o sută douăzeci şi nouă kilometri – va dăinui pe veci!”

Acest manuscris atât de profund uman întrodus într-un tub din platină va fi descoperit peste 17.293 ani de către Sapiens Sapiens Sapiens.

Şi ce reprezintă 17.293 ani pentru vârsta galaxiei? Nu mare lucru.

  1. Critica Protocolului secret

După cum se ştie, sub înţeleapta preşedinţie a lui Raul Logophat şi printr-un concurs de împrejurări extrem de favorabil, Republica Democratică Vandana a cunoscut, în sfârşit, bunăstarea binemeritată de un popor atât de democratic pe cum sună şi numele patriei sale. PIB-ul a crescut la nivelul ţărilor celor mai bogate, iar populaţia trăia liniştită, democratic şi fericit. Folosind cu multă pricepere avantajele realităţii că, în ciuda faptului să este o ţară mică, Vandana de Sud a fost şi este cel mai mare producător mondial de boia iute, Preşedintele Logophat a reuşit să atragă şi alte priorităţi, cum ar fi, nu în ultimul rând, crearea unui paradis fiscal prin Banca FAL United de la Bramburg, al doilea oraş al ţării. (Bramburg s-a născut tocmai în jurul celebrei instituţii bancare şi a crescut în doar doi ani la 167.000 locuitori, dintre care nu mai puţin de 80.000 însărcinaţi cu paza.) Uriaşa structură tezauriza un capital despre care se crede că era echivalentul rezervelor de stat din toate ţările Europei şi ale Americii Latine. Dacă, aşa cum circulau zvonurile, s-ar fi ajuns la desfiinţarea hotarelor dintre statele independente şi autonome[1], „seiful mondial” de la Banca FAL United de la Bramburg ar fi devenit vulnerabil, iar „raiul vǘndǘn”, cum este azi cunoscut în lume, ar fi în cel mai mare pericol. Aşa că preşedintele Raul Logophet, cu argumentul extraordinarei forţe financiare în spate, a reuşit să adune în jurul său suficiente voturi împotriva Protocolului Secret.

Între cele 176 ţări care au votat împotriva statului unic şi cele 12 care nu au semnat Protocolul Secret există vechi dezacorduri, unele de fond. În urma summit-ului, s-a ajuns chiar la o încrâncenare atât de ameninţătoare încât diplomaţia părea învinsă, iar aproape peste tot s-a şi decretat mobilizarea generală. Şi – din nou! – înţeleptul Raul Logophet, acelaşi care a emis axioma „un război între două sau mai multe ţări este mult mai folositor decât un război în interiorul aceleiaşi ţări”, a avut tăria să demonstreze că prin votul celor 176 s-a renunţat la eliminarea hotarelor, dar şi prin lipsa semnăturilor reprezentanţilor celor 12 s-a renunţat de asemenea la eliminarea hotarelor. Aşa că motivul concret al unei conflagraţii lipsea. În doar 24 ore, pacea a revenit biruitoare, mai ales că s-a ajuns la un compromis: ţările autonome[2] şi independente pot să ridice hotare şi în interior.

Şi astfel, şi A Opta Minune a Lumii, gardul cu sârmă electrificată ce se întinde pe toţi cei trei sute optzeci şi şapte kilometri între Republica Democratică Vandana şi Republica Umanistă Vandana, lăsând libere doar cele trei treceri dintr-o ţară în cealaltă – un punct de frontieră la fix o sută douăzeci şi nouă kilometri – a fost salvat. Şi, parcă spre a-şi arăta recunoştinţa, anul acesta trandafirii insensibili la curentul electric au înflorit absolut extraordinar, împrăştiind în jur, până hăt departe, inconfundabilul parfum LB39, folosit pe vremuri şi de ultima regină a Regatului Vandana. Tradiţia e un lucru sfânt.

  1. Lecţiile de patriotism la statuia ecvestră a lui Stan Fl. Stanson

Copiii învaţă încă din primele clase despre eroismul dovedit de marele Stan Fl. Stanson, cel care în armură lucind asemenea soarelui, domină prin statuia sa ecvestră atât Piaţa Sublimei Revoluţii din capitala Republicii Democratice Vandana, cât şi Piaţa Victoriei Finale din capitala Republicii Umaniste Vandana, amândouă fiind operele originale ale lui Liubomir Fekete, cel care a fost executat pentru înaltă trădare încă pe vremea Regatului Vandan (de tristă amintire).

– Stan Fl. Stanson, le explică ghizii excursioniştilor sosiţi din cele patru colţuri ale lumii rotunde, a fost cel mai curajos comandant care a trăit vreodată pe pământ. În anul 1703, Stan Fl. Stanson a apărat colina Rombodo cu doar opt oşteni împotriva a patru regimente înarmate până în dinţi. Fapta aceasta de vitejie va rămâne pentru totdeauna înscrisă cu litere de aur în istoria lumii, fiind pildă pentru patriotismul dus până la sacrificiul suprem. Lui putem să-i mulţumim că avem o patrie liberă, autonomă, democratică şi independentă, va spune ghidul din Republica Democratică Vandana, iar cel din Republica Umanistă Vandana va explica, la rândul său, că datorită patriotismului dus până la sacrificiul suprem de către viteazul Stan Fl. Stanson există astăzi această minunată ţară liberă, autonomă, umanistă şi independentă.

Uneori, câte un turist mai incult şi mai lipsit de bun simţ, întreabă ghidul cu cine s-a bătut viteazul comandant. Va fi răsplătit cu o privire ucigătoare, în care se va oglindi cel mai mare dispreţ, însă şi cea mai mare ură. Aşa că nu va primi nici un răspuns. Iar dacă – e drept că foarte rar – un turist şi mai incult şi şi mai lipsit de bun simţ va dori să ştie şi unde se află colina Rombodo, ghidul îşi va încleşta pumnul şi, pregătit special pentru asemenea obrăznicii, va roşi, dar va izbuti până la urmă să se stăpânească şi să rostească printre dinţi:

– Şi un copil ştie că această colină, atât de importantă pentru patria noastră liberă, autonomă, democratică şi independentă (respectiv atât de importantă pentru patria noastră liberă, autonomă, umanistă şi independentă) se află pe ţărmul de vest al Republicii Autonome Guru Guru. Mulţumit?

Cum să nu se declare mulţumit turistul cel foarte incult şi foarte lipsit de bun simţ? Pentru moment, e gata să întrebe cum de e atât de decisivă pentru cele două ţări surori o colină aflată undeva la antipozi, dar chiar atât de incult şi de nesimţit nu e nimeni.

Să mai spună cineva ceva!

 

  1. Lămuriri suplimentare binevenite pentru cei cu adevărat interesaţi de Marele Stan Fl. Stanson şi de Colina Rombodo, întru glorioasa istorie a celor două republici surori

Cei cu adevărat interesaţi de glorioasa istorie a celor două republici surori merită câteva lămuriri suplimentare în legătură cu viteazul erou Stan Fl. Stanson şi colina Rombodo. De pe google nu se poate afla decât că Marele Stan Fl. Stanson s-a născut în anul 1681, însă depinde în ce limbă veţi accesa motorul de căutare pentru a lămuri fără putinţă de tăgadă originea eroului: în vandană, Stan s-a născut într-un sat de munte dintr-o străveche familie vandană, fiind fiul lui Stan Gr. Stanson, însuşi primarul localităţii şi al Luciliei Maria Cristina Ramona Stanson, născută Toiagă, eminenta învăţătoare a comunei. În limba vǘndǘnă, ni se spune că Stan Fl. Stanson s-a născut într-un sat de munte dintr-o străveche familie vǘndǘnă, fiind fiul unei văduve ce şi-a crescut cu multă trudă cei nouă copii. (Unele variante din cărţile de lecturi patriotice pretind chiar că alături de Stan Fl., ceilalţi viteji au fost fraţii săi. Totuşi, ultimul Ministru al Cercetării, Eticii şi Învăţământului a dispus să nu se mai predea această legendă, întrucât săpături recente au scos la iveală că numai patru dintre cei opt viteji care au luptat alături de Stan Fl. au fost fraţi, ceilalţi fiindu-le doar verişori. Cei patru fraţi au fost Luculus Fl., Marius Fl., Cristian Fl. Şi Bebe Fl., iar cei patru verişori au fost Ruben Gr., Robin Gr., Richard Gr. şi Augustus Gr.. Faptul că pe toţi i-a chemat Stanson a fost ceea ce a dus, vreme de generaţii, lumea în derută, se arată în Comunicatul Ministerului.)

În schimb, în legătură cu Colina Rombodo toate versiunile de pe google sunt de acord că se află pe coasta apuseană a Confederaţiei Guru Guru, că ajunge la o înălţime de 389 metri deasupra nivelului mării şi că a găzduit două campionate mondiale de sanie. Un sejur de neuitat la hotelul din localitate costă doar 29.384 guruni. (Pe google puteţi admira şi fotografii de la faţa locului.)

În fine, în orice limbă aţi accesa aparatul de căutare, veţi fi încredinţaţi că Stan Fl. Stanson a fost cel care, cu doar opt oameni, a apărat eroic Colina Rombodo.

Aşa că nu e necesar să fii nici foarte incult şi nici foarte lipsit de bun simţ ca să te lămureşti deplin în legătură cu acest crâmpei glorios al trecutului omenirii! Trebuie doar să fii cu adevărat interesat de glorioasa istorie a celor două republici surori Republica Democratică Vandana (fosta Republica Vandana de Sud din fostul Regat Vandana de tristă amintire) şi Republica Umanistă Vandana (fosta Republica Vandana de Nord din fostul Regat Vandana de tristă amintire).

[1] „Dar se mai poate vorbi astăzi de state într-adevăr autonome?” a întrebat retoric John John Laberston în cadrul summit-ului în care s-a formulat Protocolul Secret, motiv pentru care a fost îndelung aplaudat.

[2] „Dar se mai poate vorbi astăzi de state într-adevăr autonome?” a repetat retoric John John Labertson de la tribuna ONU. Nu se ştie de ce, de data asta n-au mai aplaudat decât ambasadorii Uruguaiului şi al Insulelor Guru Guru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.