Hurezeanu: Rusia avea Soft power înainte ca SUA să existe

Rusia pierde putere odată cu intervenţia în estul Ucrainei, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu, la Digi24. Totuşi, Rusia avea Soft power înainte ca SUA să existe, a adăugat analistul.

„L-am citit cu atenţie pe George Maior, care vorbeşte despre o pierdere de putere de către Rusia, a cărei armată, deşi este înarmată până-n dinţi, cu focoase nucleare, trebuie să ţină cont că puterea cea mai importantă de influenţare este aşa-zisa Soft power, a puterii soft, care-nseamnă cultură, civilizaţie, libertate, toleranţă, puterea de a influenţa blând şi bine pe ceilalţi. Cu focoase nucleare nu influenţezi, ameninţi. Cu războaie încurajate în estul Ucrainei, nu încurajezi, ameninţi. Un pericol de pespectivă pentru o ţară ca Rusia, care este totuşi o ţară clasică a acestei Soft power, înainte ca un celebru american să descopere chestia asta, pentru că Rusia avea Soft power înainte ca SUA să existe”, a spus Emil Hurezeanu.

El a făcut acest comentariu după ce directorul SRI, George Maior, a declarat, într-un interviu acordat Agenţiei Mediafax, că încă este posibil un moment similar celui de la 11 septembrie 2001, pentru că „întotdeauna imprevizibilul, necunoscutul funcţionează în imaginaţia celor care vor să producă asemenea seisme”.

„Domnul Meleşcanu şi Maior ştiu totul din ce noi nu ştim. Nu suntem egali în materie de şanse ale informaţiei şi ale raţionamentelor. Le pot admira raţionamentele şi informaţiile, mai mult sunt nesigur decât să-i invidiez că sunt singurii care le deţin”, a adăugat Emil Hurezeanu.

George Maior a declarat că Rusia a pierdut, în zilele expansiunii în Crimeea, o acumulare de Soft power care ar fi putut să o ajute mult mai pregnant în manifestarea internaţională, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu şi lung. România nu va fi ameninţată militar sau teritorial de conflictul din zonă, dar va fi afectată economic, declară Maior, precizând că instituţiile din domeniul strategic trebuie susţinute de clasa politică pentru a face faţă acestor fenomene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.