Iahtul

Comisarul Terente cum mă vede, cum strigă în draci, stai că trag, zi, zi Argentoianule unde e comoara, vezi, vezi că am auzit că ești pe bune cu Guvernul Orban și că joci la două capete! Marabella mă tot amăgește că o să-mi spună ea cine e Vogoride, numai să-i zic unde e comoara asta mult visată! Argentoianule te bag la gherlă și alta nu, strigă furios comisarul Terente coborând în jos pe Batiștei, colț cu bulevarul Carol. Cum așa?

Dar jur că eu nu sunt Argentoianu, jur că n-am nici o treabă cu Iohannis, nu l-am rugat să intervină în Belarus, nici deloc. Ei ba nu, ți-am văzut contu’ pe Youtube! Până și domnișoara Elvira și doctorul Spiridon se țineau de capul meu. Și Bobolina, draga de ea, Andreas, directorul de la exploatările miniere subacvaticei de sticlă, și el. La fel prințesa Ambalaia. Arhivarii din Adavilla Villada, și ei, neprihăniții.

Argamangalos Glibodiadis din Gumabumbea a făcut o avere fabuloasă vânzănd promisiuni deșarte legate de comoara lui Bibescu, pardon Băsescu, iar Alehandra Barkina din Kamelar a intrat în graţiile sultanului din Takomei Komatai pentru că ştia să folosească bulgării de zăpadă spre alungarea duhurile rele din inimile cătrănite şi zbuciumate ale navigatorilor amăgind o mulțime de lume cum că bulgării de zăpadă ar fi fost desferecați dintr-un cufăr de-al Bibescului bine acoperit cu praf cosmic, uitat undeva, pe o insulă de pe Marte, nu pe insula Corfu, pe Marte oameni buni.

Când într-o bună dimineață oceanul a început să cânte un ragtime îndrăcit, Bobolina a reușit pentru prima oară să zboare fără aripi, ridicându-se în văzduh de pe Brezoianu colț cu, ei, știți voi, s-o fi văzut, nebuna! E clipul pe Youtube, pot să jur. Țin minte că marxiștii lui Gore s-au îndoit multă vreme de acel fapt nemaivăzut iar neprihăniții argintii din Alhombra au decis să nu mai vorbească publicului timp de o lună într-un semn așa, al lor, de protest împotriva acestei noi încercări deșănțate de manipulare a maselor, ce să mai vorbim.

Din port, Bobolina se vedea acum cât un vârf de ac. Turiștii japonezi își făceau căte-un selfie cu ea pe fundal. Un portavion american a tras o salvă strașnică de tun în cinstea acestui fenomen paranormal remarcabil iar un submarin rus, vrum, vrum, vrum, și-a scos periscopul ca să vadă mai bine toată tevatura. Dinspre Istanbul bătea un vânt călduț care aducea cu el primăvara liliachie, yuhuuuuu.

Ieșind în larg, pe Facebook, am văzut în oglinda norilor cum crucișătoarele imperiale se îndreptau către soare răsare, în timp ce flotilele baronilor din nord se pregăteau să atace micul nostru București ca să ne lecuiască de fabulațiile văluritoare pe care noi, înamorații secretului, le răspândeam cu fervoare prin toate rețelele de socializare de la A la Z, dus-întors.

Am ridicat pânzele iahtului meu imaginar pornind în urmărirea Bobolinei dar am pierdut-o din ochi pentru că o ceață purpurie s-a stârnit de pe fundul oceanului și a acoperit întinderile de apă, digul, docurile, corăbiile. O vreme am auzit foarte clar dangătul clopotului de ceață din farul genovez, farul adus din Sulina. Paznicul farului, fratele lui Rudolf, frizerul fără foarfece, era de veghe, nu se juca, un albatros imperial a trecut vâslind fantomatic prin văzduh. Vogoride mi-a povestit nu știu ce despre albatroși, despre socialiști, oportuniști, despre liberali și cocalari, despre polițiștii plătiți de bandiți. Parcă-l aud:

– Și spiritul lor vâslește prin văzduh.

– Care spirit?

– Spiritul albatroșilor. E spiritul tuturor naufragiaților.

– Și vrei să te cred că ești om serios?!

Tăind valurile, maiestuos, m-am gândit cu drag la personajele mele acvatice, fabuloase și drăcoase, îngerești, vai, cât de îngerești pe care le însuflețeam de ani și ani în mintea mea și care erau de toate felurile de la vogorideii, terenții, moreaugarinii, bobolinele, esmeraldele și bambolerele, mofluzii, borcănații, guralivii, pricolici, demoni, îngerii de sticlă, gunoierii din Kantao, cavalerii inspirați din Sorbona, muncitorii revoluționari din Dresda, margaretele și concubinele din Milano, filozofii și nebunaticii zglobii din Detroit, ivanovii, baronii din nord, învățații din Marsila Mole, din nou moreaugarinii, secretoșii lumilor, din nou Vogorideii, din nou rudolfii și pampolerele din Madrid, frizerii, benzinarii, actorii de la Holiud, marabellele, bărzoii, cașaloții reformați din Jahamadar, de la drahmanii și mazetele din Karaki, sirenele și pisicile de mare din Phoenix la fantomele din Dublin. Mi-au însoțit întreaga copilărie. Dresorul de foci de la circul acvatic din Marsila Mole, Moș Crăciun, Margareta de la casa de bilete de la cinema, cavaleriștii de la regimentul de roșiori, fanfara municipală, Carmil, șeful de gară, frizeria, arsenalul, acvariul, farul genovez adus de la Sulina, tramvaiul galben, aeroplanul sosit din Milano.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.