ICCJ dă de pământ cu „Legea fugarilor”: „Este neconstituțională”

imunitate judecatori CCR

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţine că Legea ‘fugarilor’ este neconstituţională în ansamblul său şi a trimis o sesizare în acest sens la Curtea Constituţională a României.

Decizia a fost luată marţi, în urma convocării Secţiilor Unite de la Instanţa supremă, cu participarea a 88 de judecători.

În opinia Instanţei supreme, printre drepturile încălcate cetăţenilor prin această lege se află cel la un proces echitabil şi cel la libertate individuală.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr.675/2023). Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte prevederile actului normativ indicat, în ansamblul său, Secţiile Unite apreciind că ar fi încălcate prevederile art.1 alin. (5) privind principiul legalităţii, art. 21 alin. (3) din Constituţia României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituţie privitor la neretroactivitatea legii”, se arată într-un comunicat al Instanţei supreme.

Pe 29 noiembrie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei, potrivit căruia persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.

„Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Se consideră evadare: a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere; c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii. Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”, prevede proiectul de lege.

Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, mai stipulează actul normativ.

Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Sorin Oprescu, Dragoş Săvulescu sau Cătălin Cherecheş sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reuşit să fugă din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt ţările preferate de fugarii condamnaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

14 Comentarii

  1. Jigodiile de la vârf care încasează gras să doarmă în post au propus ca tot fugarul sa plătească ca sa nu-i deranjeze din somnul cel de moarte! De ce nu sunt executați grănicerii care dorm în post?

  2. Ei, ca sa vezi si sa nu crezi! Insasi Mama Justitica apara pe gresitii nostri. Ce-ar fi, totusi, ca „evitarea” de orice fel a supunerii pacatosului la pedeapsa sa fie considerata fuga de sub escorta si…tratata ca atare? N-ar fi educativa?

  3. oglinjoara, ciine este cea mai hoata institutie din tara?
    Astept variante!

  4. ce graniceri visezi, nefericitule? si de ce sa nu plateasca fugarii cu varf si indesat? pute tara asta de admiratori ai nemernicilor – si nu de ieri de azi…

  5. Asta demonstrează cât de proasta este salteluța in drept constituțional! Ce scursuri umane ne conduc la vârf!

  6. Bine zicea T. Băsescu ca nu mai trebuie Parlament să dea legi. Este ICCJ care a ajuns să pună tălpi parlamentului. Secţiilor Unite de la Instanţa supremă, cu participarea a 88 de judecători… Vă dați sama ce de Pensii speciale sunt pe țeavă să împuște Bugetul?

  7. Ceceristii aia isi pun la adapost viitorul lor. La o adica …

  8. DA ! Ceva cu Funia in Casa Spanzuratului !
    Sau Casa SpanzuratiLOR !

  9. parca CCR decide ce este constitutional ,nu ICCJ:)))sau se calca toti pe monturi mai nou?asteptam cu interes opinia CCR
    este important pentru ICCJ sa-i confirme MAI si sa spuna de ce nu deschid focul politaii la trecerea frauduloasa a granitei ca pensii nesimtite iau toti enumeratii dar paza tarii e vraiste

  10. Propun ca statul să le plătească fugarilor și despăgubiri pe viață pentru lezarea demnității personale, în cuantum egal cu pensia specială a unui judecător (ha ha) de la ICCJ

  11. “Sunt infractor si am drepturi!” – asta e lozinca sub care CCR protejeaza raufacatorii. Bratul legii devine din ce in ce mai scurt. Liber la furat milioane si miliarde, dar nu carecumva sa furi vreo gaina sau sa vinzi patrunjel pe trotuar, ca atunci ai pus-o, justitia nu iarta! 🤣🤬

  12. Colonia Hakuna-Matata este singurul stat eşuat din Europa, care face legi ce ar trebui să se substituie unui stat mafiot, ce nu aplică legile deja existente. Legile sunt bune, nu ai nevoie de legi noi, pentru a „rezolva” nerespectarea lor. Problema de fond este că paraziţii speciali din servicii şi justiţie au coalizat cu infractorii. Puteţi face mii de legi, dacă cei chemaţi să le aplice sunt gunoaiele din prezent, vom rămâne în aceeaşi mlaştină infectă de corupţie totală. Savonierele de la ICCJ sunt calificate în favorizarea infractorilor, le puteţi da sute de mii de legi, ei tot ce ştiu fac. Ieri l-au scăpat specialii pe un nemernic de la ANAF de 13 ani de puşcărie cu Metoda Prescripţia! Alături de alţi zeci de mii de nemernici.

    Oare de ce nu ne vor în Schengen???

  13. Dar ce puscariasul Costea Mircea Ionut cumnatul lui Geoana Mircea nu pomeniti niciodata. Asta este mai important ca hotii Savulescu sau Chereches.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.