Transhumanța intră în patrimoniul imaterial UNESCO

Dosarul multinaţional Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor, depus de zece ţări, între care şi România, a fost înscris marţi pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a UNESCO, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial care se desfăşoară săptămâna aceasta în Botswana.

Potrivit site-ului UNESCO, transhumanţa contribuie la incluziunea socială, consolidând identitatea culturală şi legăturile dintre familii, comunităţi şi teritorii, contracarând în acelaşi timp efectele depopulării rurale. Practică ancestrală, transhumanţa decurge dintr-o cunoaştere profundă a mediului şi presupune practici sociale şi ritualuri legate de îngrijirea, creşterea şi dresajul animalelor şi de gestionarea resurselor naturale.

În jurul transhumanţei s-a dezvoltat un întreg sistem socio-economic, de la gastronomie la meşteşuguri locale şi festivităţi care marchează începutul şi sfârşitul unui sezon. Familiile au pus în practică şi au transmis transhumanţa prin observare şi practică timp de mai multe generaţii. Comunităţile care locuiesc de-a lungul rutelor de transhumanţă joacă, de asemenea, un rol important în transmiterea acestei practici, de exemplu prin celebrarea trecerilor de turme şi organizarea de festivaluri, explică UNESCO.

Dosarul multinaţional „Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor” a fost depus la UNESCO în martie 2020 de Albania, Andorra, Austria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg, România şi Spania. Acesta este o extensie a unui element similar înscris în anul 2019 în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, „Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor de-a lungul traseelor migratoare în zona mediteraneană şi în Alpi”, la propunerea Austriei, Greciei şi Italiei.

Cea de-a optsprezecea sesiune a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial se desfăşoară la Cresta Mowana Resort din Kasane, Botswana, în perioada 4 – 9 decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. Aveti MARE Grija !

    Sa NU fie SI Adrian Severin pe Acolo, ca pune un Afis cu Ideea GREA de Ura pe Romani, ca TRANSHUMANTA inseamna NOMADISM !!??

    ASA a declarat si NU i s-a blocat Gura, la o Emisiune TV a lu’ Ion Cristoiu, PLUS alta Idee colcaind de URA Grea pe Romani,

    ca Balada Miorita este in Mintea lui Creatza, o Reglare de CONTuri intre Trei Bande de Ciobani, precursori de Mafioti.

    Iar Maestruu’ InMaiestrit la Greu de Pressacks Datori ca i-a scos din Anonimatuu’ Cenusiu a … 🙂 „tacut” in Cizme

    (adica a tras-O inabusitA … :), in Loc sa il dea Afara cu Suturi „Spate Gios” din Emisiune …
    CUM ar fi facut OriCARE Roman Autentic, ba’ in plus SI Cult la CAP, Coleg cu prof. Marga la Facultate.

  2. Ma bucur!

    Steaua sus rasare
    Ca o taina mare

    Totu-i explicabil!
    Am mancat iarba, adica salata.

    Steaua straluceste
    Si lumii vesteste

    La multi ani mosule!
    Sa-mi aduci daruri multe!

    Iti cant Happy Birthday.
    Happy Birthday to you!
    Happy Birthday to you dear Santa.

    Vezi gutui ca sunt pe sifonier!
    Si busuioc la icoana daca nu l-a mancat cocosul vesel.
    Le coq joyeux, le coq joyeux
    Qui ne chante pas de Dieu.

    Minciunele, minciunele,
    Papanasi cu smantana
    Si alvita cu fistic.

  3. Acum vreo 35 de ani austriecii aveau un singur cioban care era mandru cu cele 700 de oi ale sale. Intre timp am mai vazut shi o ciobanitza frantzuzoaica tanara shi frumoasa. In italia nu este o raritate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.