Ies în stradă și farmaciștii

Grupul de inițiativă al farmaciștilor din România, alături de Sindicatul Național al Farmaciștilor, din România anunță protest în data de 15 noiembrie , între orele 11:00-13:00 în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului României, la care vor participa farmaciști din toată țara.

Potrivit unui comunicat transmis presei, acțiunea manifest dorește să atragă atenția asupra sistemului farmaceutic, care a fost uitat de guvernanți în ultimii 20 de ani și desconsiderat treptat de comunități din cauza inacțiunii din partea celor cu putere de decizie.

”În statele europene, farmacistul deține un rol cheie în sistemul de sănătate și a primit atribuții care să valorifice pregătirea sa, prin cei 5 ani de facultate, însoțită uneori de specializare suplimentară prin rezidențiat de 3 ani. Farmacistul face parte din echipa medicală și se implică în prevenție și în monitorizarea unor afecțiuni și boli, fiind cel mai accesibil profesionist din sănătate.

Deciziile care au fost luate de-a lungul timpului în România privind sfera farmaceutică nu au avut însă în prim-plan farmacistul și nici rolul acestuia în sănătatea pacienților. Mai mult, pare că farmacistul este o profesie de care autoritățile își aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuțiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenție.

Domeniul farmaceutic este perceput ca un domeniu prosper, puternic economic, însă lucrurile nu stau deloc așa în practică. În ultimii ani, nu a fost luată nicio măsură de sprijinire a acestui sector, deși este unul hiper-reglementat. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, medicdin țarăamentele eliberate compensat sau gratuit pacienților întârzie să fie decontate de către casele de asigurări de sănătate, măsurile fiscale decise pun și mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar farmacistul nu beneficiază de remunerarea adecvată pregătirii sale.

Ultimii ani au adus cu ei și o penurie de medicamente importante pentru sănătatea și viața pacienților, cu diferite cauze la bază (lipsa substanțelor active, exportul paralel, politica de preț a României, prețurile mici practicate pentru multe medicamente, etc.). Farmacistul s-a transformat treptat într-un personal administrativ, care ia la rând fiecare distribuitor, fiecare producător, în căutarea tratamentului pentru pacienții săi. Iar pașii pentru aprovizionarea cu un medicament care lipsește sunt extraordinar de stufoși, de la plasarea unei comenzi justificate, la anunțarea autorităților despre lipsa produsului, care în final de fapt nu iau nicio măsură pentru ca medicamentul să fie disponibil”, se mai arată în comunicatul citat.

O parte dintre revendicările farmaciștilor din țară:

– Asigurarea medicatiei pentru pacienți care este posibila doar prin decontarea de către CNAS, la termen, a medicamentelor eliberate de farmacii
– Profesia de farmacist este una liberală și trebuie recunoscută ca atare de către autorități;actul medical nu se încheie fără farmacist
– Transformarea farmaciei din societate comercială în unitate prestatoare de servicii farmaceutice
– Farmacistul este singura categorie de personal sanitar recunoscută de autorități numai în momentul plății asigurării de malpraxis
– Reconsiderarea normativelor de personal pentru specialitățile care își desfășoară activitatea în sectorul public – farmacist clinician pe secțiile spitalului; – farmacistul specializat în analize medico- farmaceutice în laboratorul de analize medicale; -farmacistul de farmacie generală în farmacia spitalului
– Implicarea farmacistului în monitorizarea pacientului cronic prin implementarea serviciilor farmaceutice avansate, specifice profesiei, în mod standardizat și unitar la nivel național
– Remunerarea și decontarea serviciilor farmaceutice furnizate de farmaciști în farmaciile comunitare și în cele de spital
– Plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susține cheltuielile de funcționare,inclusiv pentru remunerarea personalului farmaceutic la un nivel corespunzător pregătirii
– Măsuri prin care să fie susținută prezența farmacistului în mediul rural, astfel încât să se asigure asistența cu medicamente umane și veterinare, sub supravegherea farmacistului ca profesionist în domeniul medicamentului
– Modificarea cadrului legislativ care vizează medicamentele care lipsesc de pe piața din România și identificarea și aplicarea unor măsuri utile și imediate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Greșit! Citez și explic „Profesia de farmacist este una liberală și trebuie recunoscută ca atare de către autorități;actul medical nu se încheie fără farmacist”! Actul medical nu incepe și nu se încheie fara a avea pacienți bolnavi, se încheie doar cu bolnavul care cumpără și înghite tratamentul de pe listele impuse medicilor prin consum din farmacii, despre care habar nu au niciunii, nici alții daca e eficient, sau, nu vor să spună. Parcă farmaciile erau entități in general private și foarte puține de stat! Acum toate sunt de stat? Întreb deoarece, stomatologia e privat tot ce există dar încasează de la stat engros.

  2. Si inca un lucru, poate cel mai important : SERVICIILE MEDICALE FARMACEUTICE SA FIE EFECTUATE NUMAI DE FARMACISTI, ABSOLVENTI AI FACULTATILOR DE FARMACIE !!
    NU DE ABSOLVENTII SCOLILOR POST-LICEALE !!

  3. In loc sa angajeze farmacisti, cum ar fi normal, lanturile prefera absolventii unor scoli post-liceale, vezi anunturile de angajare !!
    De ce ? Pentru ca e voie ! Iar astfel de angajati sunt …mai ieftini !
    Drept care , din locurile scoase la concursul de admitere in Facultati, doar jumatate ajung sa fie ocupate ! .Viitorul Facultatilor de Farmacie din Romania este nesigur.
    Lasam deoparte ,,retributia,, de 3.000 de lei ( in vestul Europei, 4.000 de euro/net/lunar

  4. O chestiune care ne duce cu gandul la … discriminare !
    Doar 1% farmacisti si …99% farmaciste ! Ce parere au aparatorii drepturilor de tot felul ?
    Macar pe vremuri ,barbatii reprezentau 10% din total . In farmaciile germane, barbatii sunt reprezentati in proportie de 30%…de vazut si de meditat.

  5. Pt. Sile
    Totul e simplu ca ciripitul unui canar. Femeile reprezinta 51% din pop.ulatie , iar barbatii , numai 49% !!

  6. Nimeni nu spune că farmaciile s-au înmulțit într-un ritm infernal, pe o stradă ai tot un o bancă, o farmacie și niște păcănele , iar farmacistele de azi sunt ca și vânzătoarele de aprozar.
    Ca să nu mai vorbim de cele fără facultate, preferate pentru că au încadrări salariale mai mici.
    Și înainte această nobilă profesiune era destinată femeilor, rar vedeai câte un bărbat farrmacist.
    Culmea ar fi să bagi și aici cote de femei și bărbați, ba în curând și de pedofili (dacă vârsta copilului e doar cu patru ani mai mică ????!!!!, dobitocilor !), homalăi și lesbiene.
    P.S. Înainte un farmacist/ă de regulă șefa era pregătită să prepare anumite medicamente după rețeta unui doctor, cele de azi habar n-au de așa ceva . Nemulțumirea care îi scoate în stradă este că decontarea se face la sfârșit de lună și asta mai scade puțin din randamentul câștigurilor de altfel substanțiale ale farmaciilor. Sincer credeam că față de cât câștigă farmaciștii, de fapt cei care le dețin, nu angajații, n-ar avea motive să iasă în stradă. Dar bravo lor, poate vor învăța ceva și bieții pensionarii cei care din pensiile lor de rahat trebuie să-și plătească medicamentele, care deși la unele este 90% compensare pe rețetă, în realitate nu e nici 50 % !

    Nu

  7. Humorule , de ce vorovesti fara a cugeta in prealabil, si mai ales fara a cunoaste subiectul ,,din interiorul sistemului,, ca Erika, Sismondi sau Sile ?? Postarea d-tale e un amestec de populisme, zvonuri dupa ureche si folclor urban.
    Da, farmaciile sunt una langa alta si una peste alta, dar asta e DIN CAUZA LEGISLATIEI, nu din vrerea si porunca farmcistilor !

  8. Ilustratia dvs, infatiseaza o femeie de serviciu ( destul de sexy ! ) care sterge praful de pe rafturi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.