Ies tot mai mulți bani din țară

România a raportat în 2018 un deficit comercial de 15,13 miliarde de euro, cu 16,7% peste cel înregistrat în 2017, pe fondul unei creșteri mai mari a importurilor în raport cu exporturile, arată datele Institutului Național de Statistică. În primele 2017, deficitul comercial a fost de 12,96 miliarde euro. Asta înseamnă că ies tot mai mulți bani din țară. Importurile României au crescut cu 9,6%, iar exporturile cu 8,1% în 2018, comparativ cu anul precedent. Exporturile au însumat 67,73 miliarde euro, iar importurile au fost de 82,86 miliarde euro.

În anul 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,3% la export şi 38,0% la import) şi alte produse manufacturate) (32,2% la export şi respectiv 30,5% la import). Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în anul 2018 a fost de 51981,4 milioane euro la expedieri şi de 61874,1 milioane euro la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi şi 74,7% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în anul 2018 a fost de 15751,0 milioane euro la exporturi şi de 20991,2 milioane euro la importuri, reprezentând 23,3% din total exporturi şi 25,3% din total importuri.

Analizând datele de mai sus, se poate concluziona că venitul disponibil al populaţiei, rezultat din politica fiscală a guvernului, de majorare a salariilor și pensiilor și de scădere a unor taxe și impozite, se duce în importuri într-o bună măsură. Mai exact, românii consumă din ceea ce alții produc și în felul acesta se amplifică unul din riscurile care amenință stabilitatea macroeconomică. Deocamdată, deficitul comercial nu este îngrijorător, situându-se undeva în sub 4% pe an, în condițiile în care dificultățile apar la peste 5%. Însă, problema care se pune este cum este finanțat acest deficit întrucât investițiile directe sunt la nivel minim.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Prea complicat pentru mintea cu cativa neuroni a analfabetei Dancila, cea care numai Semneaza Bugetul Romaniei, fara sa aiba habar!
    Buget facut in fapt pe „genunche” de infractori cu Dosare penale!
    Venezuela e modelul Teleormanistanului!

  2. ” majorare a salariilor și pensiilor și de scădere a unor taxe și impozite, se duce în importuri într-o bună măsură. Mai exact, românii consumă din ceea ce alții produc”
    Adica Romania produce prea putine bunuri de larg consum, de acea este nevoie de importuri. Nu are de-a face cu vreo guvernare anume, asa e de la inceput. Spre deosebire de RO, Ungaria are excedent comercial (extern). Adica isi produc in mare parte din cele necesare consumului intern, deci importa mult mai putine lucruri ca RO. V-ati intrebat de ce rafturile magazinelor sunt pline de marfuri de import? In HU predomina produsele autohtone, in RO cele de import.
    Sugestia autorului articolului este totusi TICALOASA, nu puncteaza problema ci doar efectul. Ce ar trebui sa facem, sa limitam salariile si pensiil ca sa lasam loc ca profiturile investitorilor straini sa plece fara o impozitare corecta? Salariile si pensiile sunt corecte, problema este totusi de ce RO nu are structura industriei ungare de ex? De ce importam alimente cand avem terenuri agricole? De ce nu ne putem produce imbracamitea necesare, de ce o importam? Poate ptr ca avem mentalitate orientala, suntem mai comercianti decat muncitori… ceva ca ca cei din orientul mijlociu? In HU salariile si pensiile sunt mai mari ca in RO si totusi nu sunt probleme.
    De ce „foarte competentii” romani nu produc ci doar consuma?

    • ganditi-va ca acum 12-15 ani mii de hectare de teren arabil adiacente oraselor mari au fost lasate maidane, scoase din circuitul agricol, parcelate si scoase la vanzare drept „teren intravilan curti/ constructii” , in asteptarea marilor investitori dispusi sa plateasca de la suta de euroi pe mp in sus.
      un inginer agronom angajat in privat in RO primeste de la 1500 euro net in sus (cunosc cazuri aici in Banat cu 2000 si 2200) si totusi nu sunt agronomi suficienti, pentru ca munca … e grea.
      mai bine caci o facultate fantoma de psihologie / stiintele comunicarii/SNSPA/ colegiul de aparare ca sa ajungi sa freci menta la stat, mai o invarteala, mai o afacere a firmei nevestei cu statul , mai o spaga.. si ne miram ca treaba nu functioneaza in RO.

    • Numai prostii ai scris. Nu producem pentru ca nu sunt bani de investitii pentru productie, guvernul actual ticalos PSD-ALDE consumand banii pe pensii de lux si salarii nesimtite pentru bugetarii din camarila de partid dar taie banii pentru copiii cu dizabilitati, nu sunt bani pentru investitii incepand cu agricultorul care nu isi permite utilaje sa faca agricultura in mod competitiv pana la antreprenorul care ar vrea sa inveasteasca intr-o fabricuta de confectii! Statul in primul rand trebuie sa sustina investitiile si mai ales pe cele romanesti si dupa aceea sa plateasca salarii si pensii!

  3. daca nu produci si nici nu desfaci ce produci, ramai la necesitatea de a procura din alte surse si dupa reguli mai dificile …

  4. Treaba guvernului comunisto pesedist este ,,SA NE DEA” cat mai mult ca să avem bani să cumpărăm produse de import, băutură și țigări. Nu să creeze locuri de muncă sau sa facă investiții pentru ca asta ar însemna sa avem de lucru și să nu mai putem sta degeaba. Doar nu vrea careva să muncească? Munca e pentru mașini. Ce poate fi mai frumos decât să stai degeaba, să ți se dea și să nu duci lipsa de nimic chiar dacă ești asistat social? Cel puțin pană la colapsul economiei. După aia mai vedem. Cineva tot o să vrea sa fie la guvernare ca să fure. Dacă vrea să-l votam, SA NE DEA!

    • Pentru proștii securiști.Oamenii de afaceri români au fost bătuți de DNA și-au pierdut afacerile iar muncitorii în șomaj.Cel mai elocvent cazul Ioan Nicolae.În țările normale la cap se caută recuperarea prejudiciului nu distrugerea afacerii vezi cazul volkswagen,ANG sau pe înțelesul securiștilor tâmpiți faceți o comparație între cazul Cristiano Ronaldo unde a plătit prejudiciul plus o amendă și cazul Gică Popescu unde s-a plătit prejudiciul dar a trebuit să-l bage și la închisoare pentru mărirea CUCUVELEI.Așa că vom culege ce a semănat statul securist mafiot.

    • sper sa realizezi ce perla ti-a scapat din gurita.. Nicolae, proxi-ul Securitatii , iesit de neantul capitalismul salbatic al anilor 90, este prigonit de Securitate. noaptea mintii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.